Sânge contaminat. Ce substanțe s-au descoperit la analize

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sânge
Sânge

Cercetătorii au observat că majoritatea sângelui donat din SUA este contaminat cu cofeină și Xanax.

Sânge contaminat. Cercetătorii Universității de Stat din Oregon au testat puritatea sângelui donator pentru un studiu viitor și mare le-a fost surpriza când au descoperit că 100% din cele 18 loturi pe care le-au primit conțineau cafeină. 72% conțineau Xanax și 44% conținea urme ale unui medicament pentru tuse. Echipa de cercetare i-a rugat pe participanții la studiu să se abțină de la cofeină și medicamente ca să doneze sânge pentru studiile lor.

Potrivit dailymail.co.uk, nivelurile de stres s-ar afla la un nivel record în SUA. Într-un studiu citat de publicația britanică, realizat de Universitatea de Stat din Oregon, cercetătorii au găsit cofeină în 100% din probele de sânge destinate transfuziilor de sânge și urme de Xanax, un medicament anti-anxietate, în 72%. Cercetătorii au mai găsit urme de medicamente pentru tuse.

Cercetătorii susțin că studiul lor arată un risc ridicat de contaminare a sângelui folosit pentru transfuzii, deși, adaugă ei, cofeina nu este o mare îngrijorare pentru pacienți, ci arată doar o mare preferință a americanilor pentru cafea. Însă, "celelalte medicamente aflate acolo ar putea fi o problemă pentru pacienți, precum și o problemă pentru cei care facem acest tip de cercetare, deoarece este greu să obținem probe de sânge curat", susțin cercetătorii.

Oamenii de știință susțin că nu și-au propus inițial să vadă câtă cofeină se regăsește în sânge, ci să testeze un nou mod de screening al interacțiunilor medicamentoase în sistemul sanguin. Voiau să vadă dacă plantele medicinale (din suplimentele alimentare) i-au făcut să metabolizeze diferit drogurile – în condițiile în care tot mai mulți americani iau suplimente. "Botanicele conțin practic produse naturale cu activități asemănătoare medicamentelor. (...) La fel cum un medicament poate modifica enzimele care metabolizează medicamentele, la fel și produsele naturale. Poate deveni o problemă reală atunci când cineva ia un supliment botanic și se ocupă și de medicamente cu prescripție medicală - cum interacționează cei două? Nu este direct sau neapărat previzibil, astfel încât este nevoie de metode pentru a căuta aceste interacțiuni", s-au întrebat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel