Săptămâna de lucru de 4 zile, consecințe asupra sănătății. Cum te poate afecta un program de lucru mai scurt

Monika Baciu |
Data publicării:
saptamana de lucru de 4 zile - FOTO: Freepik@boggy
saptamana de lucru de 4 zile - FOTO: Freepik@boggy

Săptămâna de lucru de 4 zile ar putea avea anumite consecințe asupra angajaților.

Săptămâna de lucru de 4 zile are efecte asupra stării de sănătate a angajaților. Cum te poate afecta un program de lucru mai scurt. Săptămâna de lucru de patru zile funcționează cu adevărat, arată un studiu major de șase luni realizat în 61 de companii din Marea Britanie.

Aproximativ 2.900 de angajați au lucrat o săptămână de patru zile timp de șase luni, începând cu iunie 2022. Sondajele au arătat că 39% dintre angajați s-au simțit mai puțin stresați datorită orelor reduse. Șefii au beneficiat chiar și de creșterea veniturilor, în timp ce productivitatea a fost constantă

Pentru o perioadă de șase luni, începând din iunie 2022, 61 de companii din Marea Britanie au redus orele de lucru ale angajaților lor cu 20%, fără a aduce nicio modificare salariului acestora.

Angajații care au participat au fost chestionați pe toată durata studiului, iar 71% au raportat niveluri mai scăzute de epuizare decât înainte, în timp ce 39% au declarat că sunt mai puțin stresați.

Vezi și: Arsurile la stomac, cauze posibile. Alimentele care îți afectează digestia. Ce nu ar trebui să mănânci și să bei și cum ar trebui să dormi

Săptămâna de lucru de 4 zile crește productivitatea angajaților

În tot acest timp, majoritatea șefilor au constatat că obiectivele de productivitate au continuat să fie atinse și au beneficiat chiar de o creștere medie de 1,4% a veniturilor.

Programul a fost coordonat de grupurile de campanie ”4 Day Week Global” și ”4 Day Week Campaign” din Marea Britanie, de grupul de reflecție Autonomy și de cadre universitare de la Universitatea Cambridge și Boston College din SUA.

Joe Ryle, directorul campaniei ”Săptămâna de 4 zile”, consideră că aceste rezultate reprezintă un ”moment important” pentru ideea de reducere a săptămânii de lucru.

”Într-o mare varietate de sectoare diferite ale economiei, aceste rezultate incredibile arată că săptămâna de patru zile chiar funcționează”, a pus Joe Ryle.

”Înainte de acest studiu, mulți s-au întrebat dacă vom observa o creștere a productivității care să compenseze reducerea timpului de lucru - dar exact asta am constatat. Mulți angajați au fost foarte dornici să găsească ei înșiși câștiguri de eficiență. Întâlnirile lungi cu prea multe persoane au fost scurtate sau au fost abandonate complet. 

Lucrătorii erau mult mai puțin înclinați să omoare timpul și căutau în mod activ tehnologii care să le îmbunătățească productivitatea”, a spus profesorul sociolog Brendan Burchell, de la Universitatea din Cambridge, potrivit Daily Mail.

Vezi și: De ce are INML o grădină cu copaci și ce rol joacă magazia. Curcă (INML): Totul a fost gândit

Săptămâna de lucru de 4 zile, beneficii asupra angajaților și familiilor acestora

Într-adevăr, o săptămână de lucru scurtată încurajează personalul să aibă mai multă grijă de copiii sau de părinții lor în vârstă, să facă voluntariat sau să își descopere noi hobby-uri sau interese în timpul weekendului prelungit. 

În timpul pandemiei COVID-19, tot mai mulți angajați au lucrat de acasă și au adoptat un orar mai flexibil, în locul programului obișnuit de lucru de la nouă la cinci, cu o săptămână de cinci zile. 

”Lucrătorii au ieșit din pandemie cu așteptări diferite în ceea ce privește ceea ce constituie un echilibru sănătos între viață și muncă”, a declarat pentru The Guardian Joe O'Connor, directorul executiv al 4 Day Week Global.

Anul trecut, un sondaj a arătat că aproape trei din patru angajați din Marea Britanie au dorit să treacă la o săptămână de lucru de patru zile după pandemie.

Criza costului vieții - inclusiv prețul navetei - și problemele legate de îngrijirea copiilor sunt motive majore pentru care atât de mulți fac presiuni pentru mai puține ore și mai multă flexibilitate.

Vezi și: Teste ADN și VNTR după cutremur: cum se fac și ce se întâmplă dacă nimeni din familie nu te caută. Unde sunt duse victimele. Curcă: Vor apărea resturi umane

Săptămâna de lucru de 4 zile, succes copleșitor

Între 2015 și 2019, ideea a fost testată cu 2.500 de lucrători din Islanda și a fost considerată un ”succes copleșitor”.

Lucrătorii au fost mai puțin stresați și au avut un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată, în timp ce șefii nu au observat o scădere semnificativă a productivității sau a furnizării de servicii, au declarat analiștii.

Mai multe agenții de ”influenceri” operează deja o săptămână de lucru de patru zile, inclusiv Engage Hub, ai cărei angajați vor avea fie miercuri, fie vineri, prin rotație la fiecare opt săptămâni.

Companiile din Japonia trec, de asemenea, din ce în ce mai des la săptămâni de patru zile pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată a angajaților săi.

Cu toate acestea, unii critici spun că acest concept ar fi imposibil în cazul locurilor de muncă orientate către clienți sau al operațiunilor 24/7, inclusiv în cazul în care plata orelor suplimentare ar reprezenta un cost suplimentar pentru angajatori sau pentru contribuabil.

Unii economiști au susținut că reducerea numărului de ore de lucru ar duce la scăderea nivelului de trai, iar liderul uneia dintre principalele asociații de afaceri din Spania a descris anterior acest lucru drept o ”nebunie”.

Aproximativ 2.900 de angajați au participat la cel mai recent studiu, din sectoare precum serviciile financiare, comerțul cu amănuntul, consultanța, locuințele, IT, marketingul, industria ospitalității și recrutarea.

Companiile implicate au fost atât mari, cât și mici, de la Societatea Regală de Biologie la un magazin local de pește și chipsuri. Fiecare dintre ele a fost taxată cu până la 10.000 de lire sterline pentru a participa.

Vezi și: Lecțiile pe care trebuie să le învățăm după cutremurul din Turcia. Curcă: E prima măsură ce trebuie luată după nenorocire

Atât angajații, cât și directorii executivi au fost intervievați de către organizatori despre cum se descurcă înainte, în timpul și după proces, și au completat sondaje.

Prin intermediul acestora, aceștia au descoperit efectele săptămânii de patru zile asupra persoanelor implicate și modul în care a fost implementată.

În timp ce unele organizații au întrerupt complet activitatea, permițând tuturor angajaților un weekend de trei zile, altele au aplicat un model de schimburi eșalonate pentru o forță de muncă redusă.

Un restaurant a calculat orele de lucru ale angajaților săi pentru întregul an cu o săptămână de 32 de ore și le-a distribuit pentru a ține cont de modificările sezoniere ale orelor de deschidere.

Unele companii au aplicat anumite condiții pentru angajații care au participat la test, cum ar fi reducerea concediului anual, obiective de performanță și acordul ca aceștia să poată veni la scurt timp dacă este necesar. 

Mulți șefi au sporit eficiența angajaților lor prin implementarea unor ședințe mai scurte, a unor ”perioade de concentrare” fără întreruperi și a unor liste de sarcini de sfârșit de zi pentru predarea sarcinilor. 

Vezi și: Durerile de spate, cauze și tratament. Ioana Zamfirescu: Există urgențe care amenință viața. Toate acestea sunt semnale de alarmă

Săptămâna de lucru de 4 zile, cum se face tranziția

În luna septembrie a anului trecut, când companiile au ajuns la jumătatea perioadei de probă, s-a dezvăluit că nu toate au găsit ușoară tranziția la săptămâna de patru zile.

Pe o scală de la unu la cinci, care indica cât de ușoară a fost trecerea, nota unu reprezentând ”extrem de ușoară”, 22 % dintre respondenți nu au acordat nota unu sau doi pentru trecerea la o săptămână mai scurtă.

Cu toate acestea, aproximativ 95 la sută dintre companiile intervievate au declarat că productivitatea a rămas aceeași sau s-a îmbunătățit de la introducere. Claire Daniels, director executiv la Trio Media, a declarat că veniturile companiei sale - care a avut vânzări de 450.000 de lire sterline anul trecut și care și-a bugetat 650.000 de lire sterline pentru acest an - au crescut în timpul testului.

”Testarea săptămânii de patru zile a fost până acum extrem de reușită pentru noi. Productivitatea a rămas ridicată, cu o creștere a stării de bine a echipei, iar afacerea noastră a înregistrat performanțe financiare cu 44% mai bune”, a adăugat Claire Daniels.

După ce s-au adunat rezultatele la sfârșitul testului, s-a constatat că nivelurile de anxietate și oboseală raportate de angajați au scăzut, în timp ce sănătatea lor mentală și fizică a crescut.

Această îmbunătățire generală a sănătății a dus la o reducere cu 65% a numărului de zile de concediu medical luate de angajați.

”A fost obișnuit ca angajații să descrie o reducere semnificativă a stresului. Mulți au descris faptul că au putut să se deconecteze sau să respire mai ușor acasă. O persoană ne-a povestit cum ”groaza de duminică” a dispărut”, a declarat cercetătoarea și doctoranda de la Cambridge Niamh Bridson Hubbard. 

Vezi și: Amestecă detergent de vase cu pastă de dinți: trucul magic al gospodinelor cu experiență

Săptămâna de lucru de 4 zile, efecte și asupra copiilor

Cei care au grijă de copii sau de rude au beneficiat de săptămâna de lucru de patru zile, deoarece 60% dintre ei au considerat că le este mai ușor să echilibreze munca cu aceste responsabilități. Alți 62% au declarat că au constatat că au o viață socială îmbunătățită, deoarece a fost mai ușor să o combine cu viața profesională. 

De asemenea, angajații au fost mai puțin stimulați să își schimbe locul de muncă datorită noului program de lucru, cu o reducere de 57% a numărului de plecări față de anul precedent. Când au fost întrebați ce au făcut cu ziua lor liberă suplimentară, mulți oameni au spus că au făcut mai multe activități recreative pe care le făceau deja, cum ar fi sportul, gătitul și voluntariatul.

Alții și-au descoperit noi pasiuni sau au obținut calificări profesionale pentru a-și îmbunătăți cariera. 

Cu toate acestea, cea mai populară modalitate de petrecere a zilei a fost să se ocupe de ”administrarea vieții” - cum ar fi cumpărăturile sau treburile casnice - pentru a se bucura mai mult de timpul liber în weekend.

Părinții cu copii mai mari au declarat că orele de lucru reduse le-au permis să se bucure de mai mult timp pentru ei, în timp ce cei cu copii mai mici au economisit bani pentru îngrijirea copiilor.

De când pandemia i-a îndreptat pe mulți angajați către munca la distanță, unii șefi, printre care Lordul Alan Sugar, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pierderea interacțiunii și a culturii locului de muncă. 

De fapt, unul dintre motivele pentru care unii angajatori au dorit să ia parte la studiu a fost faptul că săptămâna de patru zile este o alternativă preferată pentru a permite angajaților să lucreze permanent de acasă.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că vin mai puțin la birou, angajații au simțit un sentiment mai mare de camaraderie cu colegii lor în timp ce încercau să facă din săptămâna de patru zile un succes.

Pe de altă parte, unii au spus că eforturile de a-i face mai productivi în cele patru zile în care lucrau le-au împiedicat creativitatea sau că reducerea personalului le-a sporit volumul de muncă.

Vezi și: Motivația zilei: Mulți indivizi din societatea modernă sunt ca barcagii...

Șefii din companiile participante au avut motive diferite pentru a testa săptămâna de lucru de patru zile, multe dintre ele legate de revoluția post-Covidiu a muncii la domiciliu. 

Unii au spus că deschiderea față de o practică modernă i-ar ajuta să atragă noi talente, iar alții au simțit că au o nouă ”responsabilitate morală” după ce au fost martorii luptei angajaților lor în timpul pandemiei.

Alții au spus că au luat în considerare reducerea programului de lucru al companiei de mai mulți ani, din cauza stresului și a epuizării personalului, care deveniseră tot mai frecvente. 

Dar cei care se tem că ChatGPT le va lua locul de muncă nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece niciunul dintre șefi nu a citat tehnologia care reduce nevoia de personal ca motiv pentru a participa.

Majoritatea companiilor participante - 92% - au declarat că intenționează să continue cu săptămâna de lucru de patru zile după perioada de probă, iar 30% au confirmat că au făcut-o permanentă. 

”Când întrebăm angajatorii, mulți dintre ei sunt convinși că săptămâna de patru zile va deveni realitate.  A fost înălțător pentru mine personal, vorbind cu atât de mulți oameni optimiști în ultimele șase luni. O săptămână de patru zile înseamnă o viață profesională și o viață de familie mai bună pentru atât de mulți oameni”, a adăugat profesorul Burchell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel