Sarea, secretul ceaiului perfect. Cum se schimbă gustul și ce efect are asupra sănătății
Adăugarea de sare în ceai poate părea o idee neobișnuită pentru mulți, dar există o explicație științifică în spatele acestui gest. Sarea va face ca ceaiul să fie...
Care este, de fapt, secretul ceaiului perfect. Ei bine, ne spun cele mai recente dezvăluiri. Până acum am omis un ingredient banal, dar esențial. Profesoara Michelle Francl, chimistă de la Bryn Mawr College din Pennsylvania, afirmă că sarea acționează ca un blocant pentru receptorii gustului amar ai ceaiului.
Când ceaiul este lăsat să stea prea mult timp sau este preparat în mod inadecvat, poate dezvolta o amărăciune neplăcută. Adăugând o cantitate mică de sare (în mod ideal, nedetectabilă la gust), se blochează acei receptori amari, neutralizând astfel gustul neplăcut. Este important de menționat că adăugarea de sare în ceai nu trebuie să fie exagerată, altfel ar putea afecta negativ gustul.
Britanicii, consternați
Într-o lume în care britanicii cred că au monopolul asupra artei de a face o ceașcă perfectă de ceai, apare acum o provocare venită din Statele Unite, de la peste 3.000 de mile distanță. Profesoara Michelle Francl, chimistă de la Bryn Mawr College din Pennsylvania, susține că a descoperit secretul unei cești ideale, iar mulți britanici ar fi tentați să o considere inițial ca pe o blasfemie - adăugarea de sare.
Această descoperire a creat agitație în Marea Britanie, iar ambasada SUA a intervenit diplomatic pentru a clarifica că adăugarea de sare în ceai nu este o politică oficială a Statelor Unite.
"Vrem să asigurăm poporul britanic că ideea inimaginabilă de a adăuga sare în băutura națională a Marii Britanii nu este politica oficială a Statelor Unite. Și nu va fi niciodată," a declarat ambasada pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, potrivit BBC.
"Cu siguranță nu am avut intenția de a provoca o criză diplomatică", spune profesorul Francl, profesor de chimie la Bryn Mawr College din Pennsylvania, la BBC.

Ceai - FOTO: Freepik
Deci, de ce să adăugăm sare în ceai
Se pare că nu este o idee nouă - ingredientul este menționat chiar în manuscrisele chinezești din secolul al VIII-lea, pe care profesoara Francl le-a analizat pentru a-și perfecționa rețeta.
"Ceea ce este nou este înțelegerea noastră ca chimiști. Nu este ca și cum adăugați zahăr. Cred că oamenii se tem că vor simți sarea", spune profesoara Francl.
Ea explică faptul că sarea acționează ca un blocant pentru receptorul care face ca ceaiul să aibă un gust amar, mai ales când a fost lăsat prea mult timp.
Prin adăugarea unei cantități mici de sare de masă - o cantitate nedetectabilă - veți neutraliza amărăciunea băuturii.
"Este în regulă să experimentați. Am făcut experimente în bucătăria mea pentru asta - canalizați-vă latura de savant", spune ea.
Cum se face ceaiul perfect
Fiecare are propria sa opinie despre ceea ce face o ceașcă perfectă, dar profesoara Francl recomandă folosirea frunzelor de ceai în loc de pliculețe și amestecarea continuă a băuturii pentru a permite ceaiului să aibă o expunere bună la apă și lapte.
Adăugarea unei picături mici de suc de lămâie poate, de asemenea, elimina "spuma" care apare uneori la suprafața băuturii, adaugă ea.
Dar cel mai important sfat pe care îl oferă este să nu încălziți niciodată apa în cuptorul cu microunde.
"Este mai puțin sănătos și nu are un gust atât de bun. Veți ajunge să aveți spumă de ceai pe suprafață, iar acea spumă conține unele dintre antioxidanții și compușii de gust", spune profesoara Francl.
În timp ce conceptul de a încălzi ceaiul la cuptorul cu microunde poate suna puțin străin în Marea Britanie, este "complet obișnuit" în SUA.
-
-
De ce provoacă statinele dureri musculare14.12.2025, 21:01
-
EXCLUSIV Plante și ceaiuri care ajută la curățarea plămânilor14.12.2025, 19:42
-
Cum te ajută regula 30:15 ca să scapi de durerile de spate14.12.2025, 18:52
-
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
