Sarea, secretul ceaiului perfect. Cum se schimbă gustul și ce efect are asupra sănătății
Adăugarea de sare în ceai poate părea o idee neobișnuită pentru mulți, dar există o explicație științifică în spatele acestui gest. Sarea va face ca ceaiul să fie...
Care este, de fapt, secretul ceaiului perfect. Ei bine, ne spun cele mai recente dezvăluiri. Până acum am omis un ingredient banal, dar esențial. Profesoara Michelle Francl, chimistă de la Bryn Mawr College din Pennsylvania, afirmă că sarea acționează ca un blocant pentru receptorii gustului amar ai ceaiului.
Când ceaiul este lăsat să stea prea mult timp sau este preparat în mod inadecvat, poate dezvolta o amărăciune neplăcută. Adăugând o cantitate mică de sare (în mod ideal, nedetectabilă la gust), se blochează acei receptori amari, neutralizând astfel gustul neplăcut. Este important de menționat că adăugarea de sare în ceai nu trebuie să fie exagerată, altfel ar putea afecta negativ gustul.
Britanicii, consternați
Într-o lume în care britanicii cred că au monopolul asupra artei de a face o ceașcă perfectă de ceai, apare acum o provocare venită din Statele Unite, de la peste 3.000 de mile distanță. Profesoara Michelle Francl, chimistă de la Bryn Mawr College din Pennsylvania, susține că a descoperit secretul unei cești ideale, iar mulți britanici ar fi tentați să o considere inițial ca pe o blasfemie - adăugarea de sare.
Această descoperire a creat agitație în Marea Britanie, iar ambasada SUA a intervenit diplomatic pentru a clarifica că adăugarea de sare în ceai nu este o politică oficială a Statelor Unite.
"Vrem să asigurăm poporul britanic că ideea inimaginabilă de a adăuga sare în băutura națională a Marii Britanii nu este politica oficială a Statelor Unite. Și nu va fi niciodată," a declarat ambasada pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, potrivit BBC.
"Cu siguranță nu am avut intenția de a provoca o criză diplomatică", spune profesorul Francl, profesor de chimie la Bryn Mawr College din Pennsylvania, la BBC.

Ceai - FOTO: Freepik
Deci, de ce să adăugăm sare în ceai
Se pare că nu este o idee nouă - ingredientul este menționat chiar în manuscrisele chinezești din secolul al VIII-lea, pe care profesoara Francl le-a analizat pentru a-și perfecționa rețeta.
"Ceea ce este nou este înțelegerea noastră ca chimiști. Nu este ca și cum adăugați zahăr. Cred că oamenii se tem că vor simți sarea", spune profesoara Francl.
Ea explică faptul că sarea acționează ca un blocant pentru receptorul care face ca ceaiul să aibă un gust amar, mai ales când a fost lăsat prea mult timp.
Prin adăugarea unei cantități mici de sare de masă - o cantitate nedetectabilă - veți neutraliza amărăciunea băuturii.
"Este în regulă să experimentați. Am făcut experimente în bucătăria mea pentru asta - canalizați-vă latura de savant", spune ea.
Cum se face ceaiul perfect
Fiecare are propria sa opinie despre ceea ce face o ceașcă perfectă, dar profesoara Francl recomandă folosirea frunzelor de ceai în loc de pliculețe și amestecarea continuă a băuturii pentru a permite ceaiului să aibă o expunere bună la apă și lapte.
Adăugarea unei picături mici de suc de lămâie poate, de asemenea, elimina "spuma" care apare uneori la suprafața băuturii, adaugă ea.
Dar cel mai important sfat pe care îl oferă este să nu încălziți niciodată apa în cuptorul cu microunde.
"Este mai puțin sănătos și nu are un gust atât de bun. Veți ajunge să aveți spumă de ceai pe suprafață, iar acea spumă conține unele dintre antioxidanții și compușii de gust", spune profesoara Francl.
În timp ce conceptul de a încălzi ceaiul la cuptorul cu microunde poate suna puțin străin în Marea Britanie, este "complet obișnuit" în SUA.
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
-
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
