Şase din zece locuitori ai planetei au un telefon mobil;experţii avertizează asupra efectelor nocive asupra sănătății

Telefonul mobil
Telefonul mobil

Aproape 4,8 miliarde de persoane deţin, în prezent, la nivel global, un telefon mobil, cu peste un miliard mai multe decât în anul 2016. În acest context, experţii atrag atenţia asupra posibilelor riscuri pentru sănătate pe care le pot avea radiaţiile emise de aceste dispozitive, utilizate în mod excesiv.

Astfel, psihologul Alexandru Pleşea afirmă că radiaţiile electromagnetice pe care telefonul le primeşte de la aceste antene sub formă de radio-frecvenţe neionizate afectează în timp ţesutul pe lângă care stă, notează Agerpres.

"Este ca şi cum am scurtcircuita la frecvenţa mică un grup de celule umane (...) De departe copiii sunt mai afectaţi decât adulţii în folosirea excesivă. Sistemul lor nervos în creştere continuă este faultat de aceste radiaţii şi ţesutul lor celular sau osos nu se dezvoltă în parametrii normali de creştere. Acest lucru se observă, din păcate, cu ochiul liber: vedem tot mai mulţi copii care nu reuşesc să adoarmă nici după miezul nopţii, mereu obosiţi, care nu reuşesc să se concentreze şi care preferă să îşi petreacă foarte mult timp cu telefonul în mână. Pe lângă 'posibilele' efecte adverse ale acestuia, partea bună a telefonului este că stă unde îl punem noi, nu vine după noi, nu ne strigă. Noi alegem frecvenţa şi durata folosirii acestora, iar efectele au puterea să schimbe la nivel celular, psihologic şi evolutiv mai multe aspecte de care nu suntem cunoscători încă. Măcar o dată pe an, timp de câteva zile, să ne deconectăm total de tehnologie, să petrecem timp de calitate în natură, alături de cei dragi, cu care să comunicăm verbal şi emoţional, iar mai apoi putem să cântărim starea noastră psihică şi mentală 'post-cură'", explică, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES, Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii.

Potrivit Statista.com, peste 61% dintre locuitorii planetei, adică 4,78 miliarde de persoane, deţin un telefon mobil, iar 45,12% (3,5 miliarde) au un smartphone, cu peste un miliard mai multe persoane decât în anul 2016, potrivit Statista.com.

În anul 2011, Agenţia Internaţională de depistare şi rezolvare a Cancerului a făcut public un studiu făcut pe un eşantion important, din care a rezultat faptul că radiaţiile emise de telefon sunt un "posibil risc cancerigen", fără să dea timp de folosire a telefonului şi ce înseamnă "posibil".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel