Șase motive pentru care să consumi zeamă de murături. La ce trebuie să fii atent

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @azerbaijan_stockers
Foto: Freepik @azerbaijan_stockers

Zeama de murături, numită și saramură, poate avea unele beneficii pentru sănătate, dar trebuie consumată cu moderație din cauza conținutului său ridicat de sare.

Zeama de murături conține electroliți precum sodiu, potasiu și clor, care pot ajuta la menținerea echilibrului hidric al organismului și la hidratare. Cu toate acestea, din cauza conținutului său ridicat de sare, este important să nu consumați prea multă zeamă de murături pentru a evita retenția de apă și tensiunea arterială crescută.

“Zeama de murături are anumite beneficii, dar acestea depind într-adevăr de tipul de suc de murături pe care îl consumați. Un borcan plin de coloranți și conservanți nu vă va oferi aceste beneficii“, spune dieteticianul de medicină funcțională Camille Skoda, RDN, LD, IFNCP. 

Skoda enumeră șase moduri în care sucul de murături este benefic pentru dumneavoastră și cum să obțineți aceste beneficii.

Zeama de murături conține probiotice

Murăturile fermentate natural - și sucul lor - conțin microorganisme utile numite probiotice. Probioticele sunt bacterii și drojdii microscopice vii pe care le puteți găsi și în:

Kimchi.

Miso.

Varză murată.

Iaurt.

“Intestinul dumneavoastră conține multe specii de bacterii benefice pentru metabolism, sănătatea generală, digestie și combaterea bolilor. De asemenea, sunt legate de mai puțină anxietate, depresie și o dispoziție mai bună”, explică Skoda.

Probioticele pot ajuta la menținerea echilibrului bacteriilor benefice din intestine. Oamenii consumă probiotice pentru aceste beneficii, în special pentru a ajuta la digestie.

Skoda spune că puteți găsi probiotice în murăturile păstrate la rece care nu sunt bazate pe oțet. Acestea ar trebui să fie fermentate natural în apă, folosind sare și condimente.

“Pentru a obține aceste beneficii, încercați să consumați o murătură pe zi. Dar rețineți că fiecare persoană tolerează probioticele diferit. Deci, dacă beți suc de murături pentru probiotice, începeți cu o cantitate mică. Și nu beți atât de mult încât să exagerați cu sarea”, recomandă Skoda, potrivit Cleveland Clinic.

Zeama de murături poate ajuta la recuperarea după exerciții fizice

Electroliții ajută la menținerea echilibrului lichidelor în organism și la buna funcționare a tuturor sistemelor. Dar atunci când transpirați, riscați să pierdeți prea mulți. 

“Sucul de murături conține electroliți sub formă de sodiu în cantități mari și puțin potasiu și magneziu. De aceea îl puteți folosi ca un electrolit natural. Poate ajuta la rehidratare după exerciții fizice”, spune Skoda. 

Pentru a obține cel mai mare beneficiu, Skoda spune să alegeți un suc de murături bazat pe oțet, fără colorant galben și conservanți. Utilizarea sucului de murături ca electrolit poate funcționa bine pentru persoanele care:

Au o afecțiune cronică care necesită un aport mai mare de sodiu.Nu obțin suficient sodiu din dietă.

Dar utilizarea sucului de murături ca băutură de recuperare principală nu este pentru toată lumea. 

“Recomandarea este să nu consumați mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Și 3 uncii de suc de murături vă furnizează deja 900 mg, în funcție de marcă. Puteți găsi suplimente de electroliți care conțin doar 150 mg de sodiu și mai mult potasiu și magneziu în schimb”, spune ea. 

Zeama de murături poate ajuta la reglarea zahărului din sânge

Studiile arată că oțetul poate ajuta la prevenirea creșterilor și scăderilor bruște ale zahărului din sânge. Acesta este un punct în favoarea sucurilor de murături pe bază de oțet.

 “Veți obține aceleași beneficii și din dressing-urile de salată pe bază de oțet și din oțetul de mere”, adaugă Skoda.

Zeama de murături poate susține pierderea în greutate 

Cercetările devin puțin mai neclare când vine vorba de efectele sucului de murături asupra pierderii în greutate. Dar este mai mult despre oțet decât despre murături.

“Sucul de murături ar putea ajuta la reducerea poftei de mâncare prin stabilizarea zahărului din sânge. Este mai ușor să pierdeți în greutate și să controlați pofta de mâncare atunci când zahărul din sânge este stabil. Și dacă beți suc de murături pentru beneficiile probiotice, îmbunătățirea digestiei și a metabolismului vă poate ajuta cu siguranță să pierdeți în greutate”, spune Skoda. 

Consumul de suc de murături pentru mahmureală vă poate ajuta să vă simțiți mai bine

Consumul excesiv de alcool vă poate deshidrata. Electroliții pot ajuta la reducerea unora dintre aceste efecte, spune Skoda. 

“Consumul de suc de murături ca remediu pentru mahmureală poate ajuta dacă este electrolitul pe care îl alegeți”, a mai spus medicul.

Antioxidanții pot proteja celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule din interiorul organismului care sunt legate de cancer, boli de inimă și altele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel