Scaunul urât mirositor, cauze și semnale de alarmă. Când trebuie să te prezinți de urgență la medic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
scaunul urat mirositor - FOTO: Freepik@ 2designbcn
scaunul urat mirositor - FOTO: Freepik@ 2designbcn

Scaunul urât mirositor poate însemna că ai anumite probleme de sănătate. La ce trebuie să fii atent.

Scaunul urât mirositor este adesea asociat cu anumite infecții. "Mirosul dulce" nu este adesea o descriere asociată cu scaunul uman, deși există o infecție bacteriană care poate avea ca rezultat un excrement recunoscut ca fiind bolnăvicios de dulce: infecția cu Clostridioides difficile.

Infecția bacteriană

Uneori, atunci când unei persoane i se prescrie o terapie cu antibiotice, ecosistemul intestinal normal este perturbat. Iar aceste modificări pot duce la infecții bacteriene și la boli inflamatorii intestinale cronice.

O astfel de infecție bacteriană ar putea proveni de la Clostridioides (fost Clostridium) difficile, cunoscută și sub numele de C. difficile, o bacterie anaerobă producătoare de toxine care provoacă colita asociată cu antibiotice. Infecția cu C. diff (CDI) include adesea:

- crampe

- febră

- diaree

- greață

- leucocitoză (celule albe peste limitele normale în sânge)

O altă trăsătură clinică care însoțește uneori infecția cu Clostridium difficile este un miros dulceag, adesea asemănat cu bălegarul de cal, notează Healthline.

Vezi și: Cât de des trebuie să duci gunoiul. Ce boli riști dacă îl ții prea mult în casă

Factori de risc pentru infecția cu Clostridium difficile

Deși orice antibiotic poate duce la sensibilitate la Clostridium difficile, antibioticele cel mai frecvent implicate sunt: 

- cefalosporine

- clindamicină

- fluorochinolone

- peniciline

Alți factori de risc includ:

- vârsta peste 65 de ani

- spitalizare recentă

- utilizarea unui inhibitor al pompei de protoni

Vezi și: Trucuri pentru tenul obosit. Cum să scapi de ochii umflați și de cearcăne

Identificarea mirosului

Un studiu a fost întreprins în 2013 pentru a antrena un beagle să identifice mirosul distinct al C. difficile. Câinele a reușit să identifice corect 25 din cele 30 de cazuri de infecții cu Clostridium difficile și 265 din cele 270 din grupul de control neinfectat.

Puteți identifica mirosul de Clostridium difficile. A fost un mit urban de lungă durată că asistentele medicale pot identifica pacienții cu Clostridium difficile doar după mirosul scaunului lor. Un studiu din 2007 a concluzionat că, pe baza a 138 de sondaje efectuate în rândul personalului de asistență medicală, asistentele medicale aveau o sensibilitate de 55 % și o specificitate de 83 % în diagnosticarea Clostridium difficile după mirosul diareei pacienților.

Un studiu de urmărire din 2013, într-un cadru de laborator controlat, a concluzionat că asistentele medicale nu sunt capabile să identifice probele de scaun cu Clostridium difficile după miros.

Studiul a sugerat că rezultatele au fost diferite deoarece în studiile anterioare asistentele medicale nu au fost orbite corespunzător și au putut observa caracteristicile pacienților și ale scaunelor acestora în timpul testului de mirosire.

Legenda urbană  a fost astfel infirmată.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă iei medicamentele pe stomacul gol. De ce unele pastile se administrează după masă. Care este combinația pe care ar trebui să o eviți

Scaunul urât mirositor, cauze

Dacă scaunul dumneavoastră a devenit urât mirositor, s-ar putea să se datoreze la ceva ce ați mâncat. Potrivit University of California San Diego Health, carnea și alimentele picante vor avea adesea ca rezultat un miros puternic și neplăcut.

Alți infractori puternici pot include legumele crucifere, alimentele procesate grase și zaharoase și ouăle. De asemenea, scaunul constant urât mirositor ar putea fi un indiciu al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi:

- boala celiacă

- boala Crohn

- infecție

- intoleranță la lactoză

- malabsorbție

- pancreatită

- colită ulcerativă

Dacă mirosul scaunului dumneavoastră a devenit în mod constant mai neplăcut, discutați cu medicul dumneavoastră despre acest lucru.

Dacă aveți o infecție cu Clostridioides difficile, aceasta poate avea ca rezultat o diaree cu un miros neobișnuit, pe care unii l-ar putea descrie ca fiind dezgustător de dulce. Printre factorii de risc ridicat pentru infecția cu Clostridium difficile se numără faptul că aveți peste 65 de ani, că ați fost spitalizat recent și că ați terminat un tratament cu antibiotice.

Dacă vă potriviți acestei descrieri și aveți disconfort intestinal, mai ales dacă observați căcat cu miros dulceag, discutați cu medicul dumneavoastră.

Vezi și: Acidul hialuronic, efect asupra buzelor. Diveică: Se recomandă în cantități mici. Menține forma naturală

Antibioticele și infecția

Persoanele care iau antibiotice pot avea dureri de stomac temporare și scaun urât mirositor atunci când antibioticele perturbă echilibrul delicat al bacteriilor bune și rele din intestin. Simptomele dispar, de obicei, după terminarea antibioticelor, iar bacteriile bune din intestin revin la normal.

Uneori, antibioticele distrug atât de multe bacterii digestive bune încât cele dăunătoare se înmulțesc fără control, provocând infecții.

Sindroame de malabsorbție

Malabsorbția înglobează diferite afecțiuni care pot îngreuna digerarea anumitor alimente. Acest lucru poate provoca adesea scaune urât mirositoare. Exemplele includ:

- intoleranța la lactoză. Lactoza este un tip de zahăr din lapte și alte produse lactate. Enzima lactază descompune lactoza în două zaharuri mai mici. Apoi, intestinul poate absorbi zaharurile mai mici în fluxul sanguin.

O persoană intolerantă la lactoză nu produce suficientă lactază pentru a descompune zaharurile. Se formează scaunul moale și urât mirositor atunci când intestinele extrag apă din sânge pentru a dilua zahărul lactoză nedigerabil.

- alergia la lapte. O alergie la lapte nu este același lucru cu intoleranța la lactoză. Colegiul American de Alergologie, Astm și Imunologie (ACCAI) spune că persoanele care au o alergie la lapte au o reacție imunitară hiperactivă la produsele lactate, similară cu o reacție alergică la alune.

Această reacție imunitară poate include urticarie, erupții cutanate sau umflarea buzelor, limbii și gâtului. În plus, pot apărea scaune cu sânge și cu miros puternic din cauza iritației sistemului imunitar al intestinului, notează Medical News Today.

Vezi și: Halvaua, dulcele de post, bombă pentru sănătate. Ce se întâmplă în corp după ce o mănânci. Amalia Arhire: Are multe grăsimi. Îngrașă foarte mult

Boala celiacă

Potrivit Asociației Americane de Gastroenterologie (AGA), persoanele cu boală celiacă prezintă o reacție imunitară la consumul de gluten, o proteină din grâu, orz și secară. Prin urmare, FALCPA impune, de asemenea, ca ingredientele de gluten să fie listate pe ambalajele alimentelor pentru a ajuta pacienții celiaci să evite această proteină.

În cazul bolii celiace, sistemul imunitar reacționează exagerat la gluten și atacă mucoasa intestinului subțire. Atacurile continue asupra mucoasei intestinului subțire pot cauza dificultăți în absorbția vitaminelor și nutrienților din alimente. Această problemă de malabsorbție poate duce la scaun gras, cu miros neplăcut și alte complicații.

Colita ulcerativă

Colita ulcerativă este un tip cronic de BII. În colita ulcerativă, mucoasa colonului se inflamează și dezvoltă ulcere. Experții în colită ulcerativă consideră că această afecțiune apare atunci când sistemul imunitar confundă bacteriile intestinale bune cu bacteriile dăunătoare.

Ca răspuns, acesta trimite o supraabundență de celule albe din sânge în intestin pentru a ajuta la combaterea infecției. Excesul de globule albe continuă să pătrundă în intestinul gros, provocând inflamații cronice și scaune urât mirositoare, cu sânge sau mucus.

Boala Crohn

Boala Crohn este un alt tip de BII. Aceasta poate provoca diaree persistentă și urât mirositoare. Poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal (GI), de la gură la rect, în mod similar colitei ulcerative.

Vezi și: Buricul, adevărul murdar pe care nu îl știai. Cum trebuie să îl cureți și ce se poate întâmpla dacă nu o faci

Pancreatita cronică

Pancreatita cronică este o inflamație persistentă a pancreasului care se agravează în timp. Ca urmare, o persoană poate avea un scaun uleios, gras, urât mirositor și de culoare palidă.

Pancreatita cronică provoacă leziuni permanente, care afectează capacitatea unei persoane de a digera alimentele și de a produce hormoni pancreatici.

Insuficiența pancreatică exocrină

În cazul insuficienței pancreatice exocrine (EPI), pancreasul nu produce suficiente enzime de digestie. Acest lucru poate duce la simptome de indigestie, care pot include scaune urât mirositoare.

De asemenea, poate duce la o slabă absorbție a vitaminelor și mineralelor și la o pierdere neintenționată în greutate.

Vezi și: Ce se întâmplă când încălzești orezul. Ce este bacteria Bacillus cereus și cum te poți otrăvi

Sindromul intestinului scurt

Sindromul intestinului scurt (SBS) este o afecțiune rară care apare atunci când o porțiune a intestinului subțire sau gros este absentă sau incapabilă să funcționeze.

Din această cauză, persoanele cu SBS se confruntă adesea cu scaune palide, grase, urât mirositoare și, în cele din urmă, cu o proastă absorbție a nutrienților, ceea ce poate provoca complicații grave.

SBS poate apărea din mai multe motive. O cauză frecventă este îndepărtarea chirurgicală a unor părți ale intestinului după alte tratamente nereușite pentru boala inflamatorie intestinală (IBD).

Vezi și: Murăturile, ce nu știai despre termenul de valabilitate. Dacă vezi ASTA, aruncă-le urgent

Scaunul urât mirositor, când trebuie să te prezinți de urgență la medic

Scaunele urât mirositoare pot fi semnul unei afecțiuni medicale grave. Mergeți imediat la medicul dumneavoastră dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:

- sânge în scaunul dumneavoastră

- scaun negru

- scaun palid

- febră

- dureri abdominale

- pierdere neintenționată în greutate

- frisoane, notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel