Murăturile, ce nu știai despre termenul de valabilitate. Dacă vezi ASTA, aruncă-le urgent
Murăturile sunt un adevărat deliciu care au și beneficii. Dar cât timp le poți consuma în siguranță.
Murăturile au un conținut ridicat de probiotice. Alături de friptură, murăturile sunt un adevărat deliciu, iar beneficiile pe care le oferă organismului sunt un motiv în plus să le consumi.
Principalul beneficiu al consumului de murături este dat de conținutul crescut în probiotice. Acestea sunt bacteriile ”bune” din intestin, cu rol fundamental în funcționarea normală a sistemului digestiv.
Studiile medicală arată că probioticele intervin în desfacerea zahărului, participă la sinteza anumitor vitamine și formează un ”scut” de protecție împotriva agenților patogeni periculoși din intestin. Practic, probioticele mențin echilibrul florei intestinale, ajută digestia și scad riscul apariției obezității, notează Healthline.
Murăturile, efect anti-cancer
Există studii care încearcă să demonstreze că varza murată are proprietăți anti-cancer. Potrivit Healthline, consumul alimentelor fermentate reduce inflamația și scade rezistența la insulină, factori importanți în ameliorarea diabetului zaharat.
Vezi și: Cât de des trebuie să duci gunoiul. Ce boli riști dacă îl ții prea mult în casă
Murăturile opresc sângerările
Castraveții murați conțin o cantitate mare de vitamina K și contribuie la coagularea normală a sângelui și prevenția sângerărilor. Totodată, aceste alimente ajută și la sănătatea oaselor și dinților datorită conținutului crescut în calciu.
Murăturile stimulează imunitatea
Murăturile conține antioxidanți, substanțe extrem de importante pentru neutralizarea efectelor stresului oxidativ. Antioxidanții intervin și în funcționarea normală a sistemului imunitar, iar alături de Vitamina C contribuie la stimularea apărării organismului.
Murăturile ameliorează crampele musculare
Specialiștii spun că anumite elemente din murături intervin în mecanismul de producere a crampelor musculare, iar consumul alimentelor fermentate calmează aceste probleme ”sâcâitoare”. Acest efect terapeutic ia naștere mai ales datorită conținutului crescut în potasiu, magneziu, sodiu și clor.
Vezi și: Trucuri pentru tenul obosit. Cum să scapi de ochii umflați și de cearcăne
Murăturile scad nivelul de colesterol
Colesterolul ”rău” este principalul responsabil de apariția aterosclerozei din cauza faptului că se depune pe vasele de sânge. Ateroscleroza poate fi punctul de plecare și a altor afecțiuni cardiovasculare. Se pare că murăturile contribuie la scăderea nivelului de colesterol și, implicit, previn apariția bolilor de inimă.
Cum se pun murăturile
Fermentarea este o metodă prin care se fac murăturile, dar nu toate murăturile sunt fermentate. Când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este ceea ce dă murături fermentate gustul lor acru. Murăturile stau în apă sărată și fermentează pe parcursul mai multor zile.
Fermentația este motivul pentru care unii oameni care au intoleranță la lactoză pot fi capabili să mănânce iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoza.
Când murăturile nu sunt fermentate, oțetul le dă încurcătura. Oțetul în sine este produs printr-un proces de fermentare, dar numai oțeturile care rămân crude și nepasteurizate, cum ar fi oțetul crud de cidru de mere, păstrează părți din "cultura mamă", care oferă acea bacterie bună.
Cele mai multe murături veți găsi în magazin alimentar sunt nefermentate, murături oțet. În aceste cazuri, castraveții înmoaie oțetul și condimentele.
Cât timp poți consuma murăturile
Poți pune la murat aproape orice legumă acasă sau poți cumpăra murături la conservă, dar nu le poți păstra la nesfârșit. În general, murăturile la borcan cumpărate din magazin sunt pasteurizate și, prin urmare, rezistă mai mult decât cele depozitate în butoaie, potrivit dieteticianului Jennifer Schlette. Odată ce ați deschis borcanul, puteți păstra murăturile la frigider timp de una până la trei luni.
Borcanele de murături nedeschise pot fi păstrate la frigider până la 12 luni. Cu toate acestea, ele pot fi încă bune după data de expirare dacă sunt păstrate corespunzător. Cel mai bine este să sigilați borcanul înainte de a-l pune în frigider.
De asemenea, asigurați-vă că murăturile sunt scufundate în saramură în permanență. O altă opțiune este să le așezați în cămară, dar nu vor rezista la fel de mult ca cele depozitate în frigider sau congelator. Dacă alegeți să le congelați, puneți-le într-un borcan de sticlă bine închis. Nu uitați să îl etichetați cu data.
În concluzie, nu există reguli stricte cu privire la cât timp ar trebui să păstrați murăturile. Un borcan nedeschis de murături refrigerate poate dura ani de zile, în funcție de ingredientele folosite. Dar odată ce borcanul este deschis, cel mai bine este să consumați murăturile în termen de trei luni. În ambele cazuri, puneți-le într-un borcan transparent, astfel încât să puteți depista rapid orice semn de stricăciune.
Cum îți dai seama că murăturile nu mai sunt bune
În general, ar trebui să fie destul de ușor să vă dați seama dacă murăturile nu mai sunt bune. S-ar putea să observați schimbări în culoarea, textura și gustul lor, cum ar fi un miros neplăcut sau pete albicioase. De asemenea, ar putea exista mucegai pe murături sau alte semne de deteriorare, cum ar fi drojdie pe fundul borcanului. Murăturile moi sau lipicioase nu mai sunt sigure pentru consum.
Ca regulă generală, aruncați borcanul de murături dacă capacul este bombat. Verificați și saramura. Dacă este mai apoasă decât de obicei sau are bule mici, rămâneți pe partea sigură și aruncați borcanul. În acest caz, dieteticianul Jennifer Schlette spune să le aruncați și să le mâncați pe celelalte - presupunând că arată bine.
De asemenea, rețineți că fermentarea poate face ca saramura să devină tulbure. Această problemă se datorează, de obicei, bacteriilor de acid lactic și nu ar trebui să pună probleme de siguranță. Asigură-te doar că verifici dacă există și alte semne de deteriorare, mai ales dacă murăturile nu sunt fermentate. Nu în ultimul rând, aruncați întregul borcan dacă observați un miros de putrefacție, decolorare, mucegai sau pete întunecate.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
