Murăturile, ce nu știai despre termenul de valabilitate. Dacă vezi ASTA, aruncă-le urgent
Murăturile sunt un adevărat deliciu care au și beneficii. Dar cât timp le poți consuma în siguranță.
Murăturile au un conținut ridicat de probiotice. Alături de friptură, murăturile sunt un adevărat deliciu, iar beneficiile pe care le oferă organismului sunt un motiv în plus să le consumi.
Principalul beneficiu al consumului de murături este dat de conținutul crescut în probiotice. Acestea sunt bacteriile ”bune” din intestin, cu rol fundamental în funcționarea normală a sistemului digestiv.
Studiile medicală arată că probioticele intervin în desfacerea zahărului, participă la sinteza anumitor vitamine și formează un ”scut” de protecție împotriva agenților patogeni periculoși din intestin. Practic, probioticele mențin echilibrul florei intestinale, ajută digestia și scad riscul apariției obezității, notează Healthline.
Murăturile, efect anti-cancer
Există studii care încearcă să demonstreze că varza murată are proprietăți anti-cancer. Potrivit Healthline, consumul alimentelor fermentate reduce inflamația și scade rezistența la insulină, factori importanți în ameliorarea diabetului zaharat.
Vezi și: Cât de des trebuie să duci gunoiul. Ce boli riști dacă îl ții prea mult în casă
Murăturile opresc sângerările
Castraveții murați conțin o cantitate mare de vitamina K și contribuie la coagularea normală a sângelui și prevenția sângerărilor. Totodată, aceste alimente ajută și la sănătatea oaselor și dinților datorită conținutului crescut în calciu.
Murăturile stimulează imunitatea
Murăturile conține antioxidanți, substanțe extrem de importante pentru neutralizarea efectelor stresului oxidativ. Antioxidanții intervin și în funcționarea normală a sistemului imunitar, iar alături de Vitamina C contribuie la stimularea apărării organismului.
Murăturile ameliorează crampele musculare
Specialiștii spun că anumite elemente din murături intervin în mecanismul de producere a crampelor musculare, iar consumul alimentelor fermentate calmează aceste probleme ”sâcâitoare”. Acest efect terapeutic ia naștere mai ales datorită conținutului crescut în potasiu, magneziu, sodiu și clor.
Vezi și: Trucuri pentru tenul obosit. Cum să scapi de ochii umflați și de cearcăne
Murăturile scad nivelul de colesterol
Colesterolul ”rău” este principalul responsabil de apariția aterosclerozei din cauza faptului că se depune pe vasele de sânge. Ateroscleroza poate fi punctul de plecare și a altor afecțiuni cardiovasculare. Se pare că murăturile contribuie la scăderea nivelului de colesterol și, implicit, previn apariția bolilor de inimă.
Cum se pun murăturile
Fermentarea este o metodă prin care se fac murăturile, dar nu toate murăturile sunt fermentate. Când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este ceea ce dă murături fermentate gustul lor acru. Murăturile stau în apă sărată și fermentează pe parcursul mai multor zile.
Fermentația este motivul pentru care unii oameni care au intoleranță la lactoză pot fi capabili să mănânce iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoza.
Când murăturile nu sunt fermentate, oțetul le dă încurcătura. Oțetul în sine este produs printr-un proces de fermentare, dar numai oțeturile care rămân crude și nepasteurizate, cum ar fi oțetul crud de cidru de mere, păstrează părți din "cultura mamă", care oferă acea bacterie bună.
Cele mai multe murături veți găsi în magazin alimentar sunt nefermentate, murături oțet. În aceste cazuri, castraveții înmoaie oțetul și condimentele.
Cât timp poți consuma murăturile
Poți pune la murat aproape orice legumă acasă sau poți cumpăra murături la conservă, dar nu le poți păstra la nesfârșit. În general, murăturile la borcan cumpărate din magazin sunt pasteurizate și, prin urmare, rezistă mai mult decât cele depozitate în butoaie, potrivit dieteticianului Jennifer Schlette. Odată ce ați deschis borcanul, puteți păstra murăturile la frigider timp de una până la trei luni.
Borcanele de murături nedeschise pot fi păstrate la frigider până la 12 luni. Cu toate acestea, ele pot fi încă bune după data de expirare dacă sunt păstrate corespunzător. Cel mai bine este să sigilați borcanul înainte de a-l pune în frigider.
De asemenea, asigurați-vă că murăturile sunt scufundate în saramură în permanență. O altă opțiune este să le așezați în cămară, dar nu vor rezista la fel de mult ca cele depozitate în frigider sau congelator. Dacă alegeți să le congelați, puneți-le într-un borcan de sticlă bine închis. Nu uitați să îl etichetați cu data.
În concluzie, nu există reguli stricte cu privire la cât timp ar trebui să păstrați murăturile. Un borcan nedeschis de murături refrigerate poate dura ani de zile, în funcție de ingredientele folosite. Dar odată ce borcanul este deschis, cel mai bine este să consumați murăturile în termen de trei luni. În ambele cazuri, puneți-le într-un borcan transparent, astfel încât să puteți depista rapid orice semn de stricăciune.
Cum îți dai seama că murăturile nu mai sunt bune
În general, ar trebui să fie destul de ușor să vă dați seama dacă murăturile nu mai sunt bune. S-ar putea să observați schimbări în culoarea, textura și gustul lor, cum ar fi un miros neplăcut sau pete albicioase. De asemenea, ar putea exista mucegai pe murături sau alte semne de deteriorare, cum ar fi drojdie pe fundul borcanului. Murăturile moi sau lipicioase nu mai sunt sigure pentru consum.
Ca regulă generală, aruncați borcanul de murături dacă capacul este bombat. Verificați și saramura. Dacă este mai apoasă decât de obicei sau are bule mici, rămâneți pe partea sigură și aruncați borcanul. În acest caz, dieteticianul Jennifer Schlette spune să le aruncați și să le mâncați pe celelalte - presupunând că arată bine.
De asemenea, rețineți că fermentarea poate face ca saramura să devină tulbure. Această problemă se datorează, de obicei, bacteriilor de acid lactic și nu ar trebui să pună probleme de siguranță. Asigură-te doar că verifici dacă există și alte semne de deteriorare, mai ales dacă murăturile nu sunt fermentate. Nu în ultimul rând, aruncați întregul borcan dacă observați un miros de putrefacție, decolorare, mucegai sau pete întunecate.
-
-
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment05.11.2025, 18:41
-
-
-
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
