Semnele unui AVC, confundate cu deshidratarea: Oamenii se gândesc că mie nu mi se va întâmpla asta, dar ghiciți ce? Și eu am crezut asta

Monika Baciu |
Data publicării:
semnele unui avc - FOTO: freepik@kjpageter
semnele unui avc - FOTO: freepik@kjpageter

Semnele unui AVC au fost confundate cu deshidratarea. Bărbatul care a supraviețuit în urma accidentului vascular cerebral împărtășește simptomul subtil pe care l-a ignorat.

Semnele unui AVC, confundate cu deshidratarea. Un bărbat în vârstă de 33 de ani care a suferit un accident vascular cerebral a dezvăluit simptomul subtil pe care aproape că l-a ignorat și a încercat să doarmă.

Alex McKeown, care locuiește în Chicago, a spus că s-a trezit într-o dimineață din luna mai simțindu-se obosit - dar a rezistat și a mers la cursul de antrenament pentru a evita o taxă de neprezentare.

În timpul primei din cele trei runde de exerciții, însă, și-a pierdut echilibrul în timp ce ridica greutăți și a trebuit să se așeze pe o parte. Personalul i-a dat apă și suc de portocale, iar dl McKeown a spus că amețeala și amețeala erau din cauza deshidratării.

Cu toate acestea, la cincisprezece minute după terminarea orei și întrucât starea sa nu se îmbunătățise - McKeown zăcea întins pe podea - au chemat o ambulanță.

”Inițial mi-am spus să trec peste, dar aveam două femei în jurul meu - instructorul de fitness și o altă angajată - și sunt atât de recunoscătoare că erau acolo și au fost cu ochii pe mine, pentru că au sunat la 911.

Fără ele, probabil că m-aș fi dus acasă să dorm și probabil că nu aș fi vorbit sau aș fi mers acum”, a spus McKeown, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Ceaiul care reduce inflamația. Are efect diuretic și antioxidant

Recuperare rapidă și fără leziuni

Pentru că McKeown a primit tratament rapid, s-a recuperat complet și nu pare să fi suferit leziuni pe termen lung. Cu toate acestea, dacă ar fi așteptat, ar fi fost posibil ca el să se lupte să meargă și să vorbească. 

Un accident vascular cerebral se produce atunci când se formează un blocaj într-o arteră care alimentează creierul, ceea ce întrerupe alimentarea celulelor cu substanțe nutritive vitale și cu oxigen și duce la moartea rapidă a acestora. Afecțiunea nu este frecventă la adulții tineri, doar aproximativ 10 până la 15% dintre cazuri fiind înregistrate la persoanele cu vârsta sub 45 de ani. Persoanele de peste 65 de ani sunt cele mai expuse riscului.

Dar medicii au descoperit că McKeown are un anevrism aortic sau o umflătură la nivelul uneia dintre arterele sale, ceea ce crește riscul ca o placă să se desprindă de o arteră și să provoace un blocaj. Aceasta este în mod normal silențioasă și nu provoacă niciun simptom până când nu este avansată.

Vezi și: Coenzima Q10, antioxidantul produs natural de organism. Bolile de inimă, neurodegenerative sau fibromialgia pot reduce nivelul acesteia

De asemenea, el și-a supus corpul la mult stres din cauza slujbei sale de investitor, lucrând între 65 și 70 de ore pe săptămână, și a faptului că merge regulat la sală.

Descriind momentul în care a fost anunțat că are un accident vascular cerebral la 33 de ani, el a mărturisit că a fost un șoc.

”Este oarecum fantastic să primești această veste la 33 de ani. A fost greu de crezut”, a mărturisit McKeown.

Bărbatul a subliniat că în momentul în care au ajuns echipajele de intervenție nu putea sta în picioare și nu își putea mișca mâinile.

”Nu puteam să mă ridic sau să stau în picioare fără ajutor. Când am ajuns la spital, nu puteam să-mi ridic brațul stâng sau piciorul stâng și nu puteam vedea cu adevărat cu ochiul stâng”, a mai spus McKeown.

Vezi și: Ulcerațiile membrelor inferioare, complicații. Ionuț Munteanu: Se pot infecta. Pot duce la amputație

Cheag de sânge extins

La Urgențe, medicii l-au evaluat imediat peMcKeown pentru un posibil accident vascular cerebral și i-au efectuat scanări. Acestea au dezvăluit că avea ceea ce medicii au numit un cheag ”destul de extins” care mergea de la baza uneia dintre arterele carotide - care trece prin gât și furnizează sânge către față și creier - până la artera cerebrală mijlocie din spatele orbitei.

Medicii i-au administrat inițial tenecteplază, un medicament care poate ajuta la dizolvarea cheagurilor de sânge. De asemenea, au efectuat o trombectomie, un tip de intervenție chirurgicală prin care medicii introduc un cateter într-un vas de sânge din zona inghinală și apoi îl strecoară până la cheagul de sânge.

Acesta este apoi scos cu ajutorul unui aspirator pentru a curăța arterele și a restabili fluxul sanguin normal.

Vezi și: Poluarea, factor declanșator pentru bolile de plămâni. Cum te îmbolnăvește propria casă. Radu Țincu: Gătitul produce poluare

AVC-ul în cazul tinerilor, rar

Dr. Ali Shaibani, neurolog șef pentru radiologie la Northwestern Medicine din Chicago, a declarat că a trebuit să "acționeze rapid".

”Cazul lui Alex este remarcabil pentru că, de obicei, nu vedem accidente vasculare cerebrale în grupa lui de vârstă. În cazul unui accident vascular cerebral pierzi aproximativ 1,9 milioane de celule cerebrale pe minut, așa că ne-am mișcat foarte repede pentru a elimina un cheag mare de sânge care îi bloca artera”, a spus dr. Ali Shaibani.

McKeown a prezentat o îmbunătățire majoră la câteva ore după procedură, dar a petrecut următoarele șase zile în spital în caz de complicații suplimentare.

Medicii au declarat că vârsta sa l-a ajutat probabil să se recupereze rapid în urma accidentului vascular cerebral. Cu toate acestea, el va trebui să se întoarcă pentru o altă intervenție chirurgicală peste câteva luni, pentru a-și repara anevrismul aortic și pentru a preveni orice potențiale probleme viitoare.

”Oamenii se gândesc că mie nu mi se va întâmpla asta, dar ghiciți ce? Și eu am crezut asta. Cea mai mare lecție pe care am învățat-o din această experiență este că, dacă crezi că ceva nu este în regulă, trebuie să cauți imediat asistență medicală. Credeți-mă, merită”, a spus bărbatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel