Sezonul căpușelor, avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru: boala gravă pe care o pot da

Angela Sabău |
Data publicării:
Sezonul căpușelor
Sezonul căpușelor

Este sezonul căpușelor, iar zeci de persoane au ajuns deja la camera de gardă din această cauză. Medicul Tudor Ciuhodaru a publicat o serie de informații despre cum să ne ferim de aceste insecte.

S-a încălzit vremea, s-au relaxat măsurile, iar lumea abia a așteptat să iasă din case. Un alt pericol însă pândește oriunde am ieși la iarbă verde: căpușele. Cu toate că, potrivit statisticilor, doar un mic procent din cei mușcați fac boli grave, aceste boli chiar ne pot pune viața în pericol, de aceea trebuie să fim foarte precauți.
Medicul Tudor Ciuhodaru a lansat un avertisment pe pagina lui de Facebook și spune ce ar trebui să știm despre mușcătura acestor insecte și cum să ne ferim de ele.

Iată ce a scris medicul:

„Atenţie! Vine sezonul căpuşelor. Zeci de pacienţi au ajuns la urgenţe. Nici copiii nu au scăpat de aceste muşcături. Ce trebuie să ştiţi:
1. Riscul a crescut în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpușe precum spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori.
2. Dacă aţi extras o căpuşă, trebuie să consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei „gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.
3. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele, mai dificil în zonele piloase, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat şi apar ca un punct negru cât un vârf de ac.
13 lucruri importante pentru tine în muşcăturile de căpuşe:
1. Evitaţii zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare.
2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
3. În zonele de risc, purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
4. Eventual aplicaţi repelenţi precum DEET (dietil toluamidă) pe pielea ce vine mai uşor în contact cu zonele de infestate de căpuşe, pe mâini, antebraţ sau pulverizaţi repelenţi pe bază de permetrin pe hainele (în special pe pantofi, şosete, pantaloni).
5. Maxim 30% din bolnavii de Lyme nu îşi mai amintesc că au fost muşcaţi de căpuşă. (datorită secreţiei anestezice şi dimensiunilor mici).
6. Totuşi, căpușa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat, iar nimfele arată ca un punct negru cât un vârf de ac.
7. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete, pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal, cu microbi, în sângele dumneavoastră.
8. Nu folosiţi eter sau alt produs anestezic, pentru că o poate determina să regurgiteze din sângele ingerat în muşcătura.
9.Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
10. Dacă aţi încercat să scoateţi căpușa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţiei şi a complicaţiilor.
11. Ţineţi minte data la care a fost extrasă căpuşă.
12. Urmăriţi apariţia oricăror simptome „curioase”, atât la nivel muşcăturii, cât şi generale, pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată, dureri musculare. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1.000 de feţe.
13. Diagnosticul este pus cu dificultate, chiar şi de un medic experimentat, iar antibioterapia este necesară. Multi pacienţi ajung să nu fie diagnosticaţi, sau sunt diagnosticaţi ca având: scleroză multiplă, reumatism sau poliartrită reumatoidă, tulburări psihice (depresie, anxietate sau tulburări obsesiv-compulsive), neuropatie alcoolică sau neuropatie diabetică.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Mioara Roman a murit

23 feb 2024, 08:28
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel