O femeie a murit în 8 zile de la aflarea veștii că are cancer. Pierderea în greutate și apetitul scăzut, principalele simptome

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancer hepatic - FOTO: Freepik
cancer hepatic - FOTO: Freepik

O femeie a murit în 8 zile de la aflarea veștii că are cancer. Aceasta a scăzut în greutate brusc și, totodată, s-a confruntat cu lipsa apetitului. Cele două simptome au trimis-o la spital, acolo unde i s-a pus un diagnostic devastator: CANCER.

O femeie a murit de cancer opt zile după ce a fost diagnosticată cu această boală necruțătoare. Maggie Dorans s-a dus la spital pentru o biopsie, după ce s-a simțit rău timp de câteva săptămâni.

Medicii au încercat să afle cauza pierderii în greutate și a apetitului slab. A descoperit o umflătură și a fost internată pentru o biopsie. Abia câteva zile mai târziu, femeia în vârstă de 41 de ani a aflat că are cancer la ficat.

După ce a fost descoperit pe 6 decembrie, s-a constatat ulterior că s-a extins și în alte părți ale corpului ei, iar starea ei de sănătate s-a deteriorat rapid înainte să moară opt zile mai târziu, pe 14 decembrie.

Maggie și partenerul ei, Peter McGillvery, au fost împreună timp de 23 de ani, iar partenerul ei în vârstă de 49 de ani a spus că "lumea este un loc mai întunecat" fără ea. 

"Era amuzantă și cu adevărat grijulie și ar fi făcut orice pentru oricine, dacă ar fi putut. Maggie m-a făcut o persoană mai bună. Iubea copiii, inclusiv pe fiicele mele. Se asigura că nimeni nu rămânea fără nimic.

Până la sfârșit, încă îmi spunea cum să mă asigur că primesc anumite cadouri de Crăciun pentru a nu uita pe nimeni. Se gândea încă la ceilalți. Suntem copleșiți de sprijinul pe care l-am primit de la toată lumea", a spus Peter, soțul femeii, potrivit Mirror.

Vezi și: Cum să faci bradul artificial să aibă un miros natural. Trucurile incredibile care îți vor parfuma întreaga casă

Cancerul hepatic, ce este

Cancerul hepatic este o afecțiune în care celulele ficatului dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. Ficatul este un organ de dimensiuni mari, asemănător cu o minge de fotbal, situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, sub diafragmă și deasupra stomacului.

Există mai multe tipuri de cancer care se pot forma în ficat. Cel mai comun tip de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular, care începe în celulele principale ale ficatului (hepatocite). Alte tipuri de cancer hepatic, cum ar fi colangiocarcinomul intrahepatic și hepatoblastomul, sunt mult mai rare.

Cancerul care se răspândește în ficat este mai frecvent decât cancerul care începe în celulele ficatului. Cancerul care începe în altă parte a corpului, cum ar fi colonul, plămânii sau sânul, și apoi se răspândește în ficat, este numit cancer metastatic, nu cancer hepatic. Acest tip de cancer este denumit după organul în care a început, cum ar fi cancerul metastatic de colon pentru a descrie cancerul care începe în colon și se răspândește în ficat, potrivit Mayo Clinic.

Ficat - FOTO: Freepik@AdilMehmood

Cancerul hepatic, simptome

Majoritatea oamenilor nu prezintă semne și simptome în stadiile timpurii ale cancerului primar de ficat. Când apar semnele și simptomele, acestea pot include:

- Pierdere în greutate fără efort

- Lipsa poftei de mâncare

- Durere în partea superioară a abdomenului

- Grețuri și vărsături

- Slăbiciune generală și oboseală

- Umflarea abdomenului

- Colorarea galbenă a pielii și a albului ochilor (icter)

- Materii fecale albe și cenușii

Cauzele cancerului hepatic sunt legate de dezvoltarea de mutații în ADN-ul celulelor ficatului. Uneori cauza este cunoscută, cum ar fi în cazul infecțiilor cronice cu hepatită. Cu toate acestea, există situații în care cancerul hepatic apare la persoane fără boli subiacente și nu este clar ce îl cauzează.

Vezi și: Ce este spuma de deasupra supei de pui. Ce se întâmplă dacă nu o strecori. De ce să adaugi un albuș de ou când începe supa să fiarbă

Cancerul hepatic, factori de risc

- Infecția cronică cu virusul hepatitei B (HBV) sau virusul hepatitei C (HCV)

- Ciroza hepatică

- Anumite boli hepatice moștenite, cum ar fi hemocromatoza și boala lui Wilson

- Diabetul

- Boala hepatică grasă nonalcoolică

- Expunerea la aflatoxine

- Consumul excesiv de alcool

Cancerul hepatic, tratament

Tratamentul pentru cancerul hepatic primar depinde de stadiul bolii, vârsta, starea generală de sănătate și preferințele personale ale pacientului. Opțiunile de tratament includ intervenții chirurgicale precum îndepărtarea tumorii sau transplantul de ficat, în funcție de cazul specific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel