Simptome diferite, aceeași boală. Controversele din manualul după care psihiatrii americani pun diagnosticul

Angela Sabău |
Data publicării:
Depresia
Depresia

Manualul după care se ghidează psihiatrii americani în stabilirea diagnosticelor este controversat de cercetători, care spun că două persoane cu simptome diferite pot primi același diagnostic.

Manualul de diagnostic și statistică (DSM), „Bblia de sănătate mintală” după care se ghidează psihiatrii americani, are o serie de greșeli care au stârnit controverse, iar unele elemente se doresc a fi eliminate de tot din manual, potrivit sciencealert.com.

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool susțin că diagnosticul de astăzi pentru "schizofrenie", "tulburare bipolară", "tulburări depresive", "tulburări de anxietate" și "tulburări legate de traume" sunt instrumente științifice lipsite de valoare ca instrumente pentru identificarea acestor afecțiuni.

Analizând capitolele pentru aceste categorii în DSM-5, autorii au concluzionat că regulile manualului sunt inconsecvente și subiective, lăsând o mare cantitate de suprapunere a simptomelor între diagnostice.

Rezultatele reflectă un studiu din 2014, care a demonstrat că atunci când se utilizează atât cea de-a patra, cât și a cincea ediție, două persoane ar putea primi același diagnostic fără a împărtăși simptomele comune în majoritatea cazurilor.

Combinații de simptome identice pentru boli diferite

În același an, o altă echipă de cercetători a calculat că în DSM-5 există 270 de milioane de combinații de simptome care ar îndeplini criteriile atât pentru PTSD, cât și pentru tulburarea depresivă majoră. „Acest studiu oferă dovezi că abordarea de diagnostic biomedical în psihiatrie nu este potrivită scopului”, spune co-autorul Peter Kinderman, un cercetător de psihologie clinică la Universitatea din Liverpool.

"Diagnozele raportate frecvent și necritic ca «boli reale» sunt de fapt făcute pe baza unor modele inconsecvente, confuze și contradictorii de criterii în mare măsură arbitrare". Deși regulile flexibile și diagnosticele pragmatice permit psihiatrilor să utilizeze "judecata clinică", autorii consideră că acest sistem în mod inevitabil detratează criteriile riguroase și coerente care vin cu tulburări discrete.

Evaluările psihiatrice se bazează adesea pe perspectiva observatorului și, de multe ori, se spune că această judecată este "ambiguă fără ambiguități".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel