Sindromul de oboseală cronică, localizat în intestin nu în cap

Dana Lascu |
Data publicării:
Oboseala cronică
Oboseala cronică

Specialiștii sunt uimiți de sindromul de oboseală cronică, o condiție în care efortul obișnuit duce la oboseală debilitantă, care nu este atenuată prin odihnă. Nu există declanșatori cunoscuți, iar diagnosticul necesită teste lungi realizate de experți. Acum, pentru prima dată, cercetătorii raportează că au identificat markeri biologici ai bolii în bacteriile intestinului și agenți microbieni inflamatori în sânge.

Clinicienii sunt nelămuriți privind sindromul de oboseală cronică, o condiție în care efortul obișnuit duce la oboseală debilitantă, care nu este atenuată prin odihnă. Nu există declanșatori cunoscuți, iar diagnosticul necesită teste lungi și complicate.

Au găsit dovezi în intestin și în sânge

Acum, pentru prima dată, cercetătorii de la Universitatea Cornell au raportat că au identificat markerii biologici ai bolii în bacteriile intestinale și agenți microbieni inflamatori în sânge.

Într-un studiu publicat recent în revista Microbiome, echipa de cercetători descrie modul în care a diagnosticat corect encefalomielită mialgică / sindromul de oboseală cronică (ME / CFS) la 83% dintre pacienți, prin eșantioane de scaun și sânge, oferind un diagnostic neinvaziv și un pas către înțelegerea cauzei bolii.

„Lucrarea noastră demonstrează că microbiomul bacterian intestinal la pacienții cu sindrom de oboseală cronică nu este normal, poate duce la simptome gastro-intestinale și inflamatorii la cei afectați de boală", a declarat Maureen Hanson, profesor Liberty Hyde Bailey în cadrul Departamentului de Biologie Moleculară și Genetică la Cornell, și autorul principal al lucrării, potrivit unui material dat publicității de instituția de învățământ superior. „În plus, detectarea unei anomalii biologice oferă dovezi suplimentare împotriva conceptului ridicol că boala este de origine psihologică".

Diagnosticul se va putea pune neinvaziv

„În viitor, am putea vedea această tehnică ca o completare la alte diagnostice neinvazive, dar dacă avem o idee mai bună asupra a ceea ce se întâmpla cu acești microbi și pacienți, poate că clinicienii ar putea lua în considerare schimbarea dietei, folosind prebioticebogate în fibre pentru a ajuta la tratarea bolii", a spus Ludovic Giloteaux, cercetător postdoctoral și prim-autor al studiului.

Cercetătorii au secvențiat genetic AND-ul microbian din probele de scaun pentru a identifica diferite tipuri de bacterii. În ansamblu, diversitatea tipurilor de bacterii a fost mult redusă și au existat mai puține specii bacteriene cunoscute a fi antiinflamatoare la pacienții cu ME / CFS comparativ cu cei sănătoși, o realitate observată, de asemenea, la persoanele cu boală Crohn și colită ulcerativă.

În același timp, cercetătorii au descoperit markeri specifici de inflamație în sânge, probabil datorită uor scurderi datorate problemelor intestinale care permit bacteriilor să intre în sânge, a spus Giloteaux.

Prezența bacteriilor în sânge, însă, va declanșa un răspuns imun, care ar putea agrava simptomele.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au nicio dovadă care să facă distincția dacă microbiomele intestinale modificate sunt o cauză sau o consecință a bolii, a recunoscut Giloteaux.

În viitor, echipa de cercetători va căuta dovezi ale virușilor și ciupercilor în intestin, pentru a vedea dacă vreunul dintre acestea sau o asociere a lor cu bacteriile poate cauza sau contribui la boală.

Studiul integral poate fi conssultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel