Sindromul de tunel carpian și Boala Dupuytren, operațiile ortopedice pentru care nu stai internat

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Dr Tarek Nazer spune că sunt două operații urgente din sfera ortopediei care nu necesită spitalizare și care presupun recuperare rapidă. Iată care sunt acestea, ce simptome au și cum se rezolvă rapid: 

Știm deja că activitatea în spitalele din România este afectată negativ din cauza pandemiei COVID-19 prin care trecem. Acesta este motivul pentru care multe dintre intervențiile chirurgicale au fost amânate pe cât posibil. Există, însă, și patologii care nu suportă amânare sau patologii care nu necesită spitalizare și în cazul cărora recuperarea este rapidă.

Două dintre intervențiile chirurgicale urgente din sfera ortopedică pe care nu ai motive să le amâni sunt operația pentru sindromul de tunel carpian și operația Dupuytren cu ac. Aceste două tipuri de intervenții chirurgicale nu necesită spitalizare, iar în cazul lor procesul de recuperare este extrem de rapid.

Operația pentru Sindromul de tunel carpian

„Sindromul de tunel carpian este o neuropatie focală de nerv median, care poate fi cu sau fără axonopatie, și se manifestă prin bloc de conducere a nervului median în canalul carpian. Are ca și manifestare specifică amorțirea mâinilor respectiv primelor patru degete”, explică dr. Tarek Nazer, Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de tunel carpian sunt: furnicăturile, durerile la nivelul mâinii, senzația de amorțeală cât și de slăbiciune a mâinii, imposibilitatea mișcării mâinii, degetelor după trezire. Aceste simptome pot să apară la o singură mână sau chiar la ambele mâini. Intensitatea poate fi ușoară, severă, dar în cele mai multe cazuri este moderată.

Boala Dupuytren, simptome și intervenția chirurgicală

Boala Dupuytren este o afecțiune care duce la deformarea mâinii și care se poate dezvolta pe parcursul mai multor ani. Evoluția este lentă, progresivă, fiind caracterizată de îngroșarea și scurtarea țesutului fibros al fasciei palmare. Treptat, se vor forma noduli de țesut sub piele, care pot evolua lent, spre contractura degetelor mâinii. Boala Dupuytren este progresivă și ireversibilă. Odată ce a apărut, aceasta progresează lent, de cele mai multe ori fără durere. Există, totuși, numeroase tratamente care pot încetini progresia bolii și pot ameliora simptomele, arată dr. Tarek Nazer.

Boala Dupuytren este o afecțiune care se manifestă mai frecvent în randul bărbaților și persoanelor cu vârsta peste 50 de ani și care poate limita capacitatea de folosire a mâinilor. Boala progreseaza lent și de-a lungul mai multor ani, însă, cu un tratament corespunzător, simptomele pot fi ameliorate. Uneori, pot fi necesare mai multe ședințe de kinetoterapie, pentru recuperarea completă a pacientului și a capacității de a folosi mâinile.

De departe, intervenția chirurgicală este opțiunea ideală care ajută pacientul să treacă peste efectele neplăcute ale bolii.

„Se practică mici incizii cu acul transcutanat superficial, câte 20-30 pentru fiecare rază digitală, pentru a putea întrerupe extensiv porțiunea anterioară a corzilor. Mișcarea de secționare este transversare oscilatorie la nivelul fiecarui punct de introducere a acului. Ombilicările și pliurile pielii sunt eliberate prin tăiere printr-o mișcare tangențială a atașamentelor corzilor la derm. Pe măsură ce se eliberează corzile este foarte important să menținem tensiunea constantă extinzând degetele cu ajutorul retractorului de mână din plumb. Cel mai important aspect privind siguranța pachetelor casculovervcoase este adâncimea penetrarii cu acul care trebuie să fie până la 2 mm adâncime proximal de pliul palmar transvers și între 1-1,5 mm distal de acesta”, conchide dr. Tarek Nazer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel