Sindromul oboselii cronice: îl fac 1 din 10 diagnosticați cu mononucleoză

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Unii oameni ce au boala sărutului pot dezvolta sindromul oboselii cronice FOTO: pexels.com
Unii oameni ce au boala sărutului pot dezvolta sindromul oboselii cronice FOTO: pexels.com

Sindromul oboselii cronice poate apărea la la unul din 10 oamenii diagnosticați cu mononucleoză, cunoscută și ca „boala sărutului“, arată un studiu.

Un studiu făcut de o echipă de la Spitalul de Copii Lurie din Chicago susține că 1 din 10 oameni ce suferă de o formă severă de mononucleoză au dezvoltat, ulterior, și sindromul oboselii cronice, potrivit medicinenet.com.

S-au făcut teste pe 126 de studenți care au fost diagnosticați cu mononucleoză. Ben Katz, specialist în boli infecțioase pediatrice, spune că persoanele cu cele mai severe infecții cu mononucleoză au fost de mai mult de trei ori mai probabil să facă și sindromul oboselii cronice.

Potrivit cercetării, trei factori au apărut adesea la persoanele cu mononucleoză severă. Este vorba de: nu pot pleca de acasă când simptomele sunt cele mai grave, au probleme cu respirația și se confruntă cu greață și vărsături.

Ce este mononucleoza

Mononucleoza este o infecție contagioasă, cauzată în mod obișnuit de virusul Epstein-Barr, și apare în special la tineri, elevi de liceu și facultate, explică reprezentanți de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din State pentru medicinenet.com.

Oboseală extremă, febră și durere în gât sunt simptome ale bolii numite mono, dar și „boala sărutului“ din pricina faptului că se poate transmite printr-un sărut.

Cauza sindromului oboselii cronice

Această afecțiune cronică, dificil de diagnosticat, provoacă oboseală extremă, probleme de somn, dificultăți de gândire și memorie, amețeli și durere. Simptomele se pot agrava după exerciții fizice, iar cauza exactă este încă necunoscută.

„Din păcate, nu există tratamente bune care să ajungă la rădăcina mono sau a sondormului oboselii cronice. Există tratamente de susținere care pot face pe oameni să se simtă mai bine, dar nu vindecă", susține Katz.

Prevenire

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din State recomandă pentru prevenirea mononucleozei nedistribuirea unor obiecte precum: băuturi, produse alimentare, tacâmuri, obiecte personale cum ar fi periuțele de dinți.

Studiul a fost publicat recent în The Journal of Pediatrics și poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel