Somn: de cât avem nevoie și ce se întâmplă dacă e prea mult

Adisa Codruț / 05 aug 2019 / 09:57
Lipsa somnului duce și la formarea de plăci în artere  FOTO: pexels.com
Lipsa somnului duce și la formarea de plăci în artere FOTO: pexels.com

Adulții până în 64 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn. Cei peste 64 de ani - 8 ore, susțin specialiștii de la Fundația Națională pentru Somn (SUA).

Somn, nevoie. Anthony L. Komaroff, editor-șef al Harvard Health Letter, spune că aproape 50% dintre oameni dorm mai puțin decât recomandările Fundației Naționale pentru Somn.

"Este îngrijorător, deoarece persoana obișnuită are rezultate de sănătate mai proaste - inclusiv mai multă obezitate, diabet și boli de inimă și o viață mai scurtă - dacă doarme mai mult sau mai mult decât aceste valori, în medie. Cuvântul important este mediu", explică specialistul pe site-ul Harvard Health Publishing, răspunzând unui cititor.

Acesta mai avertizează oamenii să nu tragă concluzii solide despre cauză și efect din studii observaționale: "De exemplu, nu puteți concluziona că adulții care dorm în medie șase ore pe noapte și-ar îmbunătăți în mod necesar sănătatea dormind opt ore pe noapte".

În opinia acestuia, oamenii au nevoie de aceste ore de odihnă deoarece, în timpul somnului, "materialul rezidual este eliminat din creierul nostru. De exemplu, materialul rezidual include proteine implicate în boala Alzheimer. Un studiu recent la șoareci a descoperit că întreruperea somnului a dus în mod repetat la agravarea aterosclerozei. Este mult mai puțin clar de ce oamenii care dorm mai mult decât se recomandă au și rezultate mai slabe pentru sănătate".

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.27