SOMN: De ce dorm prost bărbații după nopțile fără lună. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Luna plina     Foto: Pixabay
Luna plina Foto: Pixabay

Luna afectează bărbații mai mult decât femeile, în special când e vorba de somn, arată un nou studiu

La bărbați, somnul poate fi influențat mai puternic de ciclul lunar decât cel al femeilor, potrivit unui nou studiu al Universității Uppsala, publicat acum în revista Science of the Total Environment (link direct studiu).

În timpul perioadei de creștere (adică de la nopțile fără lună pâă la cele cu lună plină), cantitatea de suprafață lunară iluminată, așa cum este văzută de pe Pământ, crește, iar momentul în care luna traversează meridianul unei locații se schimbă treptat către orele de seară târzii. În contrast, în timpul perioadei de scădere (de la luna plină, la nopțile fără lună), suprafața iluminată scade și momentul în care luna traversează meridianul unei locații se schimbă treptat în orele din timpul zilei.

„Am folosit înregistrări de somn de o noapte de la domiciliul a 492 de femei și 360 de bărbați. Am constatat că bărbații al căror somn a fost înregistrat în timpul nopților în perioada de creștere a ciclului lunar au prezentat o eficiență mai mică a somnului și un timp de trezire crescut după debutul somnului comparativ cu bărbații al căror somn a fost măsurat în timpul nopților în perioada de descreștere. În schimb, somnul femeilor a rămas în mare parte neafectat de ciclul lunar.

Rezultatele noastre au fost robuste la ajustarea pentru probleme cronice de somn și severitatea apneei obstructive în somn ", spune Christian Benedict, profesor asociat la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Uppsala și autorul corespondent al studiului.

Un mecanism prin care luna poate afecta somnul este lumina soarelui reflectată de lună în jurul orelor în care oamenii se duc de obicei la culcare. În plus, un studiu recent sugerează că creierul masculin poate fi mai receptiv la lumina ambientală decât cel al femeilor.

„Studiul nostru, desigur, nu poate dovedi că asocierea somnului cu ciclul lunar a fost cauzală sau doar corelativă”, conchide Christian Benedict.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel