Somnul, paznicul amintirilor. Cum ne ajută să ținem minte lucrurile

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Așternuturi
Așternuturi

La fel ca un bătrân care răscolește nostalgic albume foto vechi, creierul nostru redă constant amintiri din evenimentele trecute din viața noastră, în timp ce dormim.

Mințile noastre nu caută doar să amintească și să-și amintească vremurile bune. Toată acea activitate a creierului, în timp ce visează, servește la întărirea și păstrarea amintirilor existente, în același timp găsind spațiu pentru orice amintiri noi pe care le-am făcut în ziua precedentă.

Acestea sunt principalele rezultate dintr-un nou studiu, lansat de Universitatea din California, San Diego, care a investigat activitatea neuronală din timpul somnului. Echipa de cercetare de la UCSD spune că nicio amintire nu este împietrită în mintea noastră; orice memorie poate fi pierdută și în timpul somnului mintea noastră recheamă vechile amintiri prin redare și perfecționare și face loc pentru noi amintiri.

 

Creierul depozitează amintirile

Imaginați-vă că memoria dvs. este un depozit. În fiecare noapte, când adormiți, echipajul de noapte începe schimbul și face inventarul depozitului și caută orice spațiu disponibil pentru livrări noi.

„Creierul este foarte ocupat atunci când dormim, repetând ceea ce am învățat în timpul zilei. Somnul ajută la reorganizarea amintirilor și le prezintă în cel mai eficient mod. Rezultatele noastre sugerează că amintirile sunt dinamice, nu statice. Cu alte cuvinte, amintirile, chiar amintirile vechi, nu sunt nemuritoare. Somnul le actualizează constant ”, explică autorul studiului, Maksim Bazhenov, doctor, profesor de medicină la UC San Diego, într-un comunicat de presă.

 „Prezicem că în timpul ciclului somnului, atât amintirile vechi, cât și cele noi sunt redate spontan, ceea ce împiedică uitarea și crește performanța de rechemare.”

Dincolo de menținerea amintirilor vechi, noile amintiri sunt „codificate” și consolidate și în timpul somnului.

„Învățăm multe lucruri noi zilnic și acele amintiri concurează cu amintirile vechi. Pentru a găzdui toate amintirile, avem nevoie de somn ”, spune profesorul Bazhenov.

 


Ce înseamnă exact consolidarea și codificarea noilor amintiri?

 

Amintirile noastre se întind mult mai departe decât amintirea unor  evenimente mari, zile de naștere sau petreceri. Memoria umană este o parte cheie a inteligenței umane generale și a capacității noastre de a învăța. Noua consolidare a memoriei este ceea ce permite minții noastre să învețe și să-și amintească de o abilitate marți, apoi să învețe și să-și amintească o altă abilitate miercuri.

Pentru a ilustra mai bine acest punct, autorii studiului au folosit exemplul învățării modului de a juca golf și tenis.

„Când joci tenis, ai anumite memorii musculare. Dacă apoi înveți cum să joci golf, trebuie să înveți cum să miști același mușchi într-un mod diferit. Somnul se asigură că învățarea golfului nu șterge modul de a juca tenis și face posibilă conviețuirea diferitelor amintiri în creier ”, notează profesorul Bazhenov.

Astfel, somnul împiedică, de asemenea, ca noile noastre amintiri și abilitățile învățate să se estompeze și să se suprapună cu experiențe mai vechi. Diferențierea memoriei este poate chiar mai importantă decât simpla amintire.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel