Spanacul, leguma cu cel mai mare aport de fier. 7 beneficii pentru sănătate. Cu ce să îl mănânci să îmbunătățești absorbția de fier

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Spanacul leguma cu cel mai mare aport de fier Foto: Freepik @rawpixel.com
Spanacul leguma cu cel mai mare aport de fier Foto: Freepik @rawpixel.com

Află mai multe despre avantajele includerii spanacului în dieta ta, dar și când este cazul să îl consumi cu moderație.

Spanacul este o legumă cu frunze verzi, nutritivă, care poate fi benefică pentru sănătatea pielii, a părului și a oaselor. Această legumă conține, de asemenea, vitamine și minerale care au o serie de alte avantaje.

O porție de spanac de 100 de grame conține 28,1 mg, sau 34% din cantitatea zilnică necesară de vitamina C.

O cană (240gr) de spanac crud conține:

- 7 calorii

- 0,86 g de proteine

- 29,7 mg de calciu

- 0,81 g de fier

- 24 mg de magneziu

- 167 mg de potasiu

- 141 micrograme (mcg) de vitamina A

- 58 mcg de acid folic

Vezi și: Ce faci dacă aluatul de cozonac nu a crescut suficient. 5 trucuri care te salvează

Fier

Spanacul este o sursă nutritivă și vegetală de fier, un mineral care este esențial în transportul oxigenului în sânge. În plus, fierul susține sistemul imunitar, ajută la digestie și menține sarcina sănătoasă. Atunci când sunt consumate împreună cu mese bogate în vitamina C, produsele pe bază de plante pot îmbunătăți absorbția de fier de către organism.

Calciu

O ceașcă de spanac are în jur de 30 de miligrame de calciu. Organismul îl absoarbe mai puțin ușor decât calciul din produsele lactate. În plus, spanacul are mult oxalat, care se leagă de calciu și îl face mai greu de utilizat de către sistemul nostru, potrivit Healthline.

Magneziu

24 miligrame de magneziu se pot găsi într-o cană de spanac. Metabolismul energiei, conservarea funcției musculare și neuronale, ritmul cardiac regulat, un sistem imunitar robust și menținerea tensiunii arteriale, toate depind de magneziu. În plus, magneziul este implicat într-o gamă largă de procese metabolice corporale.

Vezi și: Ce este spuma de deasupra supei de pui. Ce se întâmplă dacă nu o strecori. De ce să adaugi un albuș de ou când începe supa să fiarbă

Compuși vegetali

Aceștia pot avea efecte semnificative asupra organismului, cum ar fi reducerea inflamației și menținerea sănătății ochilor. Numeroase substanțe chimice vegetale semnificative pot fi găsite în spanac, cum ar fi:

- Luteină

- Kaempferol

- Nitrați

- Quercetină

- Zeaxantină

Foto: Freepik @pink1unicorn

Gestionarea diabetului

Acidul alfa-lipoic, un antioxidant care se găsește în spanac, a demonstrat în cadrul unor teste că îmbunătățește sensibilitatea la insulină, scade glicemia și protejează persoanele diabetice de alterările legate de stresul oxidativ.

Prevenirea cancerului

Clorofila, pigmentul responsabil pentru nuanța verde a plantelor, se găsește în spanac și în alte culturi verzi. Cercetările au arătat că dietele bogate în legume verzi pot reduce riscul de cancer și că clorofila poate avea efecte anticancerigene.

Gestionarea astmului

Consumul unei diete bogate în fructe și legume poate ajuta la minimizarea episoadelor de astm și a intensității acestora. Spanacul include betacaroten, vitamina C și vitamina E -antioxidanți care pot ajuta la funcția pulmonară.

Scăderea tensiunii arteriale

Deoarece spanacul conține mult potasiu, ar putea ajuta la scăderea sau controlul tensiunii arteriale ridicate.

Potasiul poate diminua impactul negativ pe care sodiul îl are asupra organismului. Un aport scăzut de potasiu poate fi un factor de risc la fel de puternic pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale ca și un consum ridicat de sodiu.

Ajută sănătatea oaselor

Cercetătorii au descoperit o legătură între un consum slab de vitamina K și un risc crescut de fractură osoasă.

Un aport suficient de vitamina K este esențial pentru o sănătate optimă. Aceasta îmbunătățește absorbția calciului, modifică proteinele din matricea osoasă și poate diminua cantitatea de calciu excretată în urină.

Încurajează digestia

Datorită conținutului ridicat de fibre și de apă, spanacul este bun pentru sistemul digestiv și te ajută să nu fii constipat.

Sănătatea părului și a pielii

Cantitățile mari de vitamina A, care se găsesc în spanac, ajută la hidratarea pielii și a părului prin reglarea producției de ulei în porii pielii și în foliculii de păr. Acneea poate rezulta din această acumulare de ulei. În plus, creșterea tuturor țesuturilor corpului, inclusiv a pielii și a părului, depinde de vitamina A.

Colagenul conferă structura pielii și părului, iar acesta este construit și menținut în mare parte de alimente precum spanacul și alte frunze verzi cu un conținut ridicat de vitamina C. În plus, o dietă bogată în alimente cu conținut ridicat de fier, cum ar fi spanacul, poate ajuta la evitarea deficienței de fier, care este o cauză majoră a căderii părului.

Riscuri și efecte secundare

În general, spanacul poate fi consumat în condiții de siguranță în cadrul unei alimentații nutritive și bine puse la punct. Cu toate acestea, unele persoane pot beneficia de pe urma limitării aceastei legume.

Spanacul este, de asemenea, bogat în oxalat alimentar. Consumul unor cantități mari de oxalat în alimentație poate crește riscul unei persoane de a dezvolta pietre la rinichi.

În plus, dacă o persoană ia anticoagulante, cum ar fi warfarina, este important ca aceasta să nu înceapă brusc să schimbe cantitatea de alimente pe care le consumă și dacă acestea conțin vitamina K, cum ar fi spanacul. Aceste modificări rapide ale dietei pot interfera cu aceste medicamente.

Spanacul este, de asemenea, bogat în potasiu. În concentrații mari, această substanță poate provoca efecte dăunătoare celor cu funcție renală redusă.

Spanacul este bogat în fier, vitamina C și E, potasiu și magneziu. Ca parte a unei diete nutritive, poate contribui la susținerea funcției imunitare, ajută sistemul digestiv, poate avea chiar proprietăți anticancerigene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel