UPDATE Spitalele Marie Curie și Nicolae Robănescu nu au, din nou, apă caldă și căldură. Reacția Ministerului Sănătății

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Salon de spital    FOTO: pexels.com
Salon de spital FOTO: pexels.com

Spitalele bucureștene "Marie Curie" şi "Nicolae Robănescu" nu au, iarăși, apă caldă şi căldură.

UPDATE 21.42 Ministerul Sănătății solicită public Primăriei Capitalei ”rezolvarea de urgență a lipsei apei calde și a căldurii la Spitalul Marie Curie și la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robănescu, mai ales că vineri, 15 noiembrie, printr-un comunicat de presă, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, oferea promisiuni și garanții solide, că începând cu acea dată, la cele două unități spitalicești nu vor mai fi astfel de probleme”.

În comunicatul ministerul se mai arată: ”Aceasta a spus că lucrarea a presupus înlocuirea unor porțiuni de conductă veche de 50 de ani și că face parte dintr-un program mai amplu de reparații și modernizări, într-o zonă unde anul trecut au fost cele mai multe probleme. Astfel, s-a dispus înlocuirea unor porțiuni de conductă din magistrala Berceni-DN800, care alimentează și cele două spitale, se mai precizeaza în acel comunicat”.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, conf.dr. Horațiu Moldovan, declară: ”Fiind doctor de meserie și știind specificul activității într-un spital precum cel de la Marie Curie, m-am deplasat personal vineri acolo pentru a mă asigura că totul a revenit la normal. Am rămas surprins de precizările venite de la Primăria Capitalei, prin care ni se explica faptul că noi, cei din Ministerul Sănătății, ne-am impacientat degeaba și că lucrările erau anunțate din timp, iar spitalele notificate corespunzător. Iată că acum situația se repetă, perturbând grav activitatea acestui mare spital de copii și revin cu solicitarea făcută vineri, către doamna primar general, Gabriela Firea, să intervină de urgență pentru ca atât Spitalul Marie Curie, cât și Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robănescu să beneficieze de apă caldă și căldură”.

UPDATE 20.58 Directorul Companiei Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a declarat, luni, că furnizarea apei calde şi a căldurii va fi întreruptă timp de 48 de ore la Spitalele "Marie Curie" şi "Nicolae Robănescu", din cauza lucrărilor la reţeaua de termoficare. El a precizat că, potrivit legislaţiei, cele două unităţi ar trebui să aibă o sursă alternativă de apă caldă şi căldură, dar un astfel de cazan, deşi există, nu este funcţional din punct de vedere tehnic. 

"Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat sursa alternativă de apă caldă şi căldură, aşa cum legislaţia în domeniu prevede pentru orice unitate spitalicească de pe teritoriul României. Din păcate, noi ne-am deplasat vineri la cele două spitale. I-am anunţat că urmează ca în această săptămână să oprim din nou, pentru că vorbim despre o lucrare foarte complexă ce are loc pe magistrala CET-ului Progresul, lucrare ce presupune schimbarea unui tronson din această conductă de 34 de ani. Ea ar fi trebuit înlocuită de peste zece ani, însă în momentul de faţă trebuie să înlocuim aceste zone afectate", a precizat Burghiu, pentru Agerpres.

El a menţionat că lucrările trebuie realizate acum, deoarece în sezonul rece există riscul deteriorării mai grave a conductelor. 
"Lucrarea va dura, noi estimăm la 48 de ore, pentru că trebuie să golim un tronson de magistrală lung de peste 2 kilometri, să ventilăm galeria ca să putem intra. Trebuie înlocuit tronsonul cu probleme, după care urmează partea de umplere, care durează de obicei foarte mult. De asta se întinde pe un termen atât de lung. Am preferat să facem această lucrare acum, pentru că încă se mai poate, decât să riscăm să intrăm în iarnă şi să plesnească acele conducte", a explicat reprezentantul Termoenergetica.

Potrivit lui Burghiu, cele două spitale sunt găzduite de două corpuri de clădire alăturate, alimentate de acelaşi punct termic. 
Conform unui comunicat RADET, regia efectuează o lucrare importantă de refacere a Magistralei CET Progresul, ce alimentează jumătate din Sectorul 4 şi care are o vechime de 34 de ani. 
"După oprirea furnizării agentului termic de săptămână trecută, au fost efectuate verificări suplimentare ale magistralei şi s-a constatat că sunt şi alte tronsoane afectate. Pentru a asigura continuitatea serviciului de alimentare cu energie termică, s-a luat decizia de către RADET de a întrerupe furnizarea de energie termică, începând de luni, 18 noiembrie 2019, timp de 48 de ore, pentru a înlocui conducta afectată, operaţiune absolut necesară pentru ca, în această iarnă, să nu mai existe avarii în zonă", precizează sursa citată.

Știre inițială:

Spitalele din București Marie Curie și Nicolae Robănescu nu au, din nou, apă caldă și căldură. Acestea nu ar beneficia de căldură și apă caldă timp de 48 de ore. O echipă a Ministerului Sănătăţii condusă de secretarul de stat Horaţiu Moldovan s-a deplasat, vineri, la Spitalul "Marie Curie" în contextul în care unitatea medicală nu mai avea căldură de la reţeaua de termoficare de aproape trei zile din cauza avariei unei conducte. Moldovan afirma atunci că s-a deplasat la spital pentru a verifica dacă pacienţii au avut de suferit din cauza problemelor tehnice apărute.

Potrivit acestuia, RADET a anunţat unitatea sanitară cu privire la o avarie a unei conducte prin care era furnizat agentul termic şi a estimat remedierea deficienţelor în 40 de ore, dar problema s-a prelungit. Oficialul din Ministerul Sănătăţii preciza că s-au luat măsuri, asigurându-se căldură prin mijloace alternative, iar calendarul de intervenţii medicale a fost respectat, informează Agerpres.


Managerul Spitalului "Marie Curie" Daniel Buzatu declara, pentru DC Medical, că situaţia se rezolvase vineri dimineaţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel