Statinele ar putea produce un risc crescut de diabet sau infecții

Angela Sabău |
Data publicării:
Statine
Statine

Utilizarea statinelor ar putea crește riscul unor afecțiuni precum diabetul sau infecții ale pielii și țesuturilor moi, arată cercetătorii.

Utilizarea statinelor pentru un timp minim de trei luni poate pune pacienții în pericol de a dezvolta diabet și infecții ale pielii și țesuturilor moi (SSTIs), potrivit unui studiu publicat în numărul din noiembrie al British Journal of Clinical Pharmacology.

Humphrey H.T. Ko, de la Școala de Farmacie și Științe Biomedicale de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, și colegii au efectuat o analiză de simetrie secvențială a cererilor de prescripție pentru medicamente antidiabetice, antibiotice antistafilococice și statine de la Departamentul australian al afacerilor veteranilor din 2001 până în 2011. La intervale de 91, 182 și 365 de zile, autorii au calculat raporturi de secvență ajustate și intervale de încredere, notează Medicalxpress.

Cercetătorii au descoperit că statinele sunt asociate cu un risc semnificativ pentru SSTI (raporturile de secvență ajustate au fost 1,40 la 91 zile, 1,41 la 182 zile și 1,40 la 365 zile; intervalul de încredere> 1).

Cel mai mare risc a fost asociat cu statine atorvastatină și simvastatină. Un risc semnificativ a fost observat și pentru debutul diabetului (raporturile de secvență ajustate au fost 1,19 la 91 zile, 1,14 la 182 zile și 1,09 la 365 zile; CI> 1). Din nou, atorvastatina și simvastatina au fost legate de cel mai mare risc pentru apariția diabetului.

„Studiul nostru susține ipoteza că utilizatorii de statine au un risc crescut de SSTI și acest risc a fost probabil independent de starea diabetului sau de starea e sănătate a utilizatorului. Statinele pot creste riscul SSTI prin mecanisme directe sau indirecte”, scriu autorii. „S-ar părea prudent pentru clinicieni să monitorizeze nivelul de glucoză din sânge al utilizatorilor de statină care sunt predispuși la diabet și să fie atenți la posibilele riscuri crescute de SSTI la astfel de pacienți”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel