Steanoza aortică severă: ce efecte produce în organism și ce tratamente poți face

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Inimă
Inimă

Stenoza aortică severă poate produce efecte grave în organism, însă există mai multe posibilități de tratare.

Stenoza aortică severă determină stări de leșin, senzația de lipsă de aer. Asta pentru că inima pompează sângele prin valva aortică spre restul corpului, iar din cauza afecțiunii, valva aortică devine rigidă și îngustă, iar inima nu mai poate pompa suficient sânge către corp. Cea mai frecventă cauză a stenozei aortice este acumularea de depozite de calciu pe valvă, care se pot dezvolta odată cu înaintarea în vârstă.

În general, oameni cu această suferință au trei opțiuni: opreația pe cord deschis pentru a înlocui valva defectă, o înlocuire a valvei aortice transcatetere (TAVR) sau tratament medicamentos. 
Care opțiune este cea mai bună, depinde de simptome, de cât de îngustă este valva și de starea generală de sănătate.

De exemplu, dacă aveți o altă boală gravă care vă crește riscul în cazul intervenției chirurgicală sau TAVR și vă limitează speranța de viață, medicamentele pot fi cea mai bună opțiune.
Ecografia cardiacă poate ajuta la identificarea gradului de rigiditate și îngustare a valei. Alte teste cardiace pot determina cât de eficient pompează inima sânge în corp, spun specialiștii de la Harvard Medical School.

Dacă medicul dumneavoastră a recomandat operația pe cord deschis sau TAVR, se presupune că sănătatea dvs. generală poate tolera oricare dintre proceduri și că testele cardiace arată că starea dvs. este severă. Pentru această categorie de pacienți, medicamentele singure pot duce la un rezultat mai slab decât operația pe cord deschis sau TAVR.

În timpul operației pe cord deschis, pieptul și inima sunt deschise. Inima este oprită temporar și pacientul este conectat la o mașină care va prelua funcția inimii și a plămânilor și care pompează sânge bogat în oxigen corp în timpul operației. Chirurgul scoate valva bolnavă și o înlocuiește cu o nouă supapă artificială. Aceasta este o operație majoră.

Cu TAVR, un tub (numit cateter) este introdus într-o arteră din picior. Vârful tubului este împins prin vasele de sânge până la valva aortică, iar apoi se introduce o nouă supapă artificială în interiorul valvei bolnave, deschizându-o. TAVR este cu siguranță mai puțin invaziv decât operația, iar rezultatele pe termen scurt sunt la fel de bune ca chirurgia.
Întrebarea a fost cât de eficient ar fi TAVR-ul pe termen lung. Un studiu publicat în The New England Journal of Medicine era liniștitor. Peste 2.000 de persoane cu stenoză aortică severă simptomatică au fost repartizate la întâmplare la operație sau TAVR și au fost apoi urmărite timp de cinci ani, iar rezultatele pentru TAVR au fost încă la fel de bune ca pentru cei care au fost supuși unei operații.

Deci, pentru majoritatea acestor pacienți, operația sau TAVR sunt alegeri la fel de bune. Și atunci când echilibrezi riscurile cu beneficiile, medicamentele singure pot fi cea mai proastă alegere, dar mai poate părea o opțiune mai atrăgătoare.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel