Stres: lucrurile mici care te pot îmbolnăvi pe termen lung

Dana Lascu / 05 Martie 2019 / 11:30
Ca să nu stați acasă înțepenit în scaun, cată ce faceți în cazul astmului bronșic
Ca să nu stați acasă înțepenit în scaun, cată ce faceți în cazul astmului bronșic

Ați argumentat aprins vreodată cu un amic și încă sunteți supărat din cauza asta a doua zi? V-a enervat un lucru mic la locul de muncă și încă sunteți stresat a doua zi din cauza lui? Ei, bine, ar fi cazul să învățați să treceți peste acești factori minori de stres dacă vreți să fiți sănătos pe termen lung, arată un nou studiu.

Dacă sunteți capabil să scăpați repede de emoțiile neative date de factorii minori de stres, adică acele mici evenimente supărătoare dintr-o zi, asta ar putea fi foarte bun pentru sănătatea voastră.

De ce să te detașezi de emoțiile negative

Un studiu publicat în martie anul trecut în revista Psychological Science a constatat că oamenii care au continuat să fie stresați din cauza unor chestiuni mărunte – adică cei care au raportat încă emoții negative despre un eveniment stresant după ziua când acesta s-a întâmplat - au avut mai multe probleme cronice de sănătate un deceniu mai târziu.

Cercetătorii au analizat datele dintr-un sondaj la nivel național în care au fost interograți mai mult de 1.100 de adulți cu privire la numărul și tipul de experiențe stresante avute în fiecare zi, timp de opt zile. Acestea au inclus de la certuri sau argumentații cu alții, la mici neplăceri la locul de muncă, la domiciliu sau la școală. Participanții și-au evaluat reacțiile emoționale față de acești factori de stres în acel moment și în zilele de după aceea.

Oamenii de știință au revenit, apoi, aproape 10 ani mai târziu, și le-au cerut acelorași participanți să-și exprime starea de sănătatea și mobilitatea, inclusiv dacă au suferit de 26 de boli cronice diferite, printre care boli de inimă, cancer, tulburări autoimune, afecțiuni ale articulațiilor sau dureri. De asemenea, participanții au fost rugați să evalueze cât de mult le-au afectat sănătatea viața de zi cu zi.

Cei care trec peste, mai sănătoși

Cei care au fost capabili să treacă peste stresul dat de lucrurile mici aveau o stare de sănătate mai bună decât cei care nu putea trece peste ele.

Rezultatele sugerează că „menținerea" stresului poate fi problematică pentru sănătatea dumneavoastră și că e necesar să învățați cum să faceți față mai bine acestor emoții negative care tind să rămână mai multe zile, dacă vreți să vă protejați sănătatea pe termen lung.

„Cercetările noastre arată că emoțiile negative care persistă după factorii de stres minori, de zi cu zi, au implicații importante pentru sănătatea noastră fizică pe termen lung", spune Kate Leger, psiholog de la Universitatea Irvine din California.

„Cei mai mulți oameni atunci când se gândesc la tipurile de factori de stres care le afecteaza sănătatea, de fapt se gândesc la marile lucruri, evenimente majore care le afectează major viața, cum ar fi moartea unei persoane iubite sau divorțul ", a continuat el. „Dar noile dovezi sugerează că nu numai evenimentele mari influențează starea de sănătate, ci și stresorii minori, de zi cu zi, pot face asta pe termen lung".

„Stresul este ceva obișnuit în viața noastră de zi cu zi, se întâmplă la muncă, se întâmplă la școală, se întâmplă acasă și în relațiile noastre", explică Leger. „Cercetările noastre arată că strategia de trece peste și a merge mai departe ar putea fi benefică pentru sănătatea noastră fizică pe termen lung".

Studiul poate fi găsit AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy