Studii clinice în România, 2 beneficii uriașe. Rafila: Ne-am împiedicat de un fleac. Acces la molecule care salvează vieți

Studii clinice - Foto: Freepik @armmypicca
Studii clinice - Foto: Freepik @armmypicca

Ministrul Alexandru Rafila e vorbit despre studiile clinice în România. Ce anume blochează studiile clinice în țara noastră.

Invitat în cadrul ARPIM INNOVATION FORUM - "Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație" - Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, din perspectiva studiilor clinice, care crede că sunt măsurile necesare pentru a stimula desfășurarea acestora în țara noastră.

"Noi am luat măsuri legislative și lumea știe că s-au schimbat lucrurile din punct de vedere accesului la studii clinice. Ne-am împiedicat de fleacuri, de exemplu, plata membrilor comisiei de bioetică, un fleac. Dar e un fleac care oprea studiile clinice.

Europa, farmacia lumii. Alexandra Tamaș: De la un an la altul investițiile s-au dus către alte părți ale lumii și au scăzut pentru cercetare - dezvoltare

Există foarte mare disponibilitate la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, studiile clinice, în mod evident, duc la două beneficii majore:

- Unul este de natură financiară

- al doilea, care pentru mine mai important decât primul, este cel legat de accesul precoce al pacienților la molecule care se află în faza de trial clinic și care ar putea să le salveze viața.

Și cred că ăsta este lucrul cel mai important.

Modificarea legislației farma: 4 obiective clare. Ioana Bianchi (ARPIM): Este important ca România să fie activă

Suntem într-un proces, cred că s-au făcut foarte mulți pași înainte, legislativ mă refer, în ceea ce privește studiile clinice", a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Încă suntem blocați birocratic

 

"Încă suntem blocați birocratic în unele locuri, pentru că aprobarea acestor studii clinice și derularea studiilor clinice depind câteodată și de modul în care oamenii care lucrează în zona de administrație și care lucrează la avizarea acestor studii clinice înțeleg să-și facă treaba.

Inamovibilitatea multora dintre cei care lucrează în multe zone din administrație face câteodată reforma mai lentă, fără ca ea să înceteze, pentru că noi avem voința și politică, și profesională și conștiința nevoii ca oamenii din România să aibă acces la medicație inovativă în cadrul studiilor clinice.

Gândiți-vă, dacă vreți, studiile clinice de fază unu, de fază doi nu prea există în România și încercăm să facem și România o țară atractivă.

Eu am fost în mai multe țări. Vă dau un exemplu în Israel, la unul dintre principalele spitale din din Tel Aviv, la fiecare etaj era o zonă dedicată studiilor clinice, care aducea cele două elemente de care spuneam - accesul pacienților și resurse spitalului.

Studiile clinice sunt sigur și un motor de dezvoltare.

Dacă noi aprobăm studiul clinic după ce molecula este pe piață și cred că sunt mulți  care au experimentat modelul acesta, ajungem cel mult la studii post-marketing, altceva n-avem ce să facem", a conchis ministrul Alexandru Rafila.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel