Sunteți stresat? Ochii arată supraîncărcarea mintală

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochii au de suferit în urma petrecerii prea mult timp în fața ecranului
Ochii au de suferit în urma petrecerii prea mult timp în fața ecranului

De ce suntem stresați? Pentru că, cu o viteză înspăimântătoare, cerințele privind productivitatea muncii ale societății de astăzi par să fi crescut de zece ori. Se adaugă multitaskingul, ca o modalitate de a face față insistenței ca sarcinile să fie finalizate aproape imediat. Studiile anterioare privind volumul de muncă și productivitatea s-au concentrat mai mult pe aspectele fizice, dar nu luau în considerare și starea mintală a unei persoane. Acum, cercetătorii au descoperit că ochii unei persoane pot oferi înformații importante.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Missouri-Columbia (MU) au descoperit că ochii unei persoane sunt nu doar oglinda sufletului ci și a stării mintale.

Dacă semnele tale vitale sunt proaste, atunci ceva este în neregulă cu corpul tău și medicii vor trebuie să îți facă investiații pentru a-și da seama ce e în neregulă cu tine", a spus Jung Hyup Kim, profesor asistent de inginerie industrială și de fabricație la Colegiul de Inginerie MU. „Multe persoane au de rezolvat multe sarcini, dar în prezent nu există măsurători care să arate bunăstarea mintală a cuiva" a remarcat el.

Dilatarea pupilei arată stresul

Am constatat, însă, că mărimea pupilei ar putea fi cheia pentru a măsura starea mintală a cuiva în timp ce persoana în cauză face multitasking (rezolvă mai multe lucruri în același timp, n.r.)".

Toată lumea trăiește diferit stresul. Kim și Xiaonan Yang, un absolvent al MU, au dorit să găsească o modalitate bazată pe date pentru diferite industrii - cum ar fi comunicatorii din sistemele de urgență, angajații care muncesc în birouri, cei din industrie și cei care muncesc în fabrici – ca să măsoare în mod universal nivelurile de stres la angajații care au mai multe sarcini de îndeplinit în același timp sau au sarcini de complexitate simultană, scăzută și înaltă.

Pentru a face acest lucru, au comparat datele dintr-o bază de date metrică legată de volumul de muncă elaborată de NASA pentru astronauții săi, cu observațiile lor privind răspunsul pupilar de la participanții la un studiu de laborator. Cu ajutorul unei camere de control de la instalațiilor de rafinare a petrolului și a gazelor, Kim și Yang au urmărit, prin intermediul tehnologiilor de captare a mișcării și a celor de urmărire a ochilor, cu au reacționat participanții la schimbări neașteptate, cum ar fi alarmele, urmărind simultan performanța măsurătorilor pe două monitoare.

Dilatarea și volumul de muncă

În timpul sarcinilor simple din aceste scenarii, comportamentele de căutare cu vederea ale participanților au fost mai previzibile. Cu toate acestea, pe măsură ce sarcinile au devenit mai complexe și s-au produs schimbări neașteptate, comportamentele lor oculare au devenit mai neregulate.

Prin folosirea datelor din acest studiu de laborator și a unei formulări aplicate de Kim și Yang numită „dimensiune fractală”, cei doi cercetători au descoperit o relație negativă între dimensiunea fractală a dilatării pupilei și volumul de muncă al unei persoane, care arată, în fapt, că dilatarea pupilei ar putea fi folosită pentru a indica volumul de muncă mintal într-un mediu cu multitasking.

Kim și Yang speră că această constatare poate oferi o mai bună înțelegere a modului în care ar trebui concepute sistemele pentru a evita supraîncărcarea mintală a lucrătorilor – adică arapiția stresului și a efectelor lui negative - și pentru a construi un mediu de lucru mai sigur și mai lipsit de stres.

Într-o zi această constatare ar putea oferi angajatorilor și educatorilor un instrument pentru a determina nivelul maxim de stres pe care o persoană îl poate experimenta înainte de a deveni obosită sau epuizată și performanța ei să înceapă să se schimbe în mod negativ.

Stresul te determină să faci greșeli

Ar fi minunat dacă oamenii ar putea lucra perfect de fiecare dată", a spus Kim, citat într-un material dat publicității de Universitatea Missouri-Columbia. „Dar când sunteți obosit, faceți adesea greșeli. Deci, dacă putem monitoriza bunăstarea mintală a unui lucrător, atunci sperăm că vom preveni apariția unor greșeli viitoare".

Kim și Yang intenționează să aplice această constatare cercetărilor ulterioare care implică diferite grupe de vârstă și anumite măsuri biometrice, cum ar fi bătăile inimii, semnalele creierului și reacțiile musculare sau nervoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel