Super-bacteriile, sensibile la lumina albastră?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Procedura de transplant fecal este încă experimentală
Procedura de transplant fecal este încă experimentală

O cercetare demonstrează că lumina albastră slăbește forța super-bacteriilor și astfel pot fi distruse prin antiseptice standard.

O echipă de cercetători de la universitățile Purdue din West Lafayette și Boston, SUA, au analizat puterea potențială a luminii albastre asupra bacteriilor reziste la antibiotice, scrie medicalnewstoday.com.

Și-au îndreptat cercetarea spre cea mai cunoscută tulpină de bacterii rezistente la antibiotice: Staphylococcus aureus (MRSA), rezistent la meticilină. Infecțiile cu acest stafilococ sunt destul de periculoase, duc la amputare și chiar moarte. Iar acesta împreună cu alte tulpini de bacterii produc pigmenți care le oferă un strat de protecție.

Medicamente versus STX

În cadrul studiului s-a descoperit că stafilococul auriu conține un pigment numit stafiloxantin (STX) care îl protejează împotriva unui tip de celule albe din sânge care luptă contra agenților patogeni. Acel pigment poate fi slăbit cu ajutorul unui proces ce modifică structura chimică. Acesta face ca membrana bacteriană să fie mai permeabilă și mai ușor de distrus.

Cercetătorii s-au gândit să distrugă STX folosind medicamente deja pe piață. În experimentele lor au descoperit, accidental, că, lumina albastră ar putea rupe STX. Albirea membranei a făcut-o mai permeabilă și astfel mai ușor de distrus chiar de antiseptice simple precum peroxidul de hidrogen (n. r. apă oxigenată).

Alte teste

Autorii studiului au experimentat soluția luminii albastre pe bacterii cultivate, pe celule imune infectate cu MRSA, pe biofilme de stafilococul auriu și pe două modele de infecție la șoareci.

„Dispozitivul în sine este foarte mic și ușor de utilizat. Sperăm că în următorii ani, oricine ar putea să-l transporte în geantă. Acest nou instrument poate trata orice rană superficială infectată cu MRSA, care, de obicei, este foarte dificil de tratat", susține Mohamed Seleem, implicat în studiu.

Cercetătorii speră ca tehnologia creată de ei să se dovedească folositoare și împotriva altor bacterii.

Studiul a fost publicat în Advanced Science și se găsește AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel