Te plimbi ca să te menții în formă? Evită străzile cu trafic greu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Poluarea și zgomotul datorate traficului intens, extrem de periculoase. Foto. Pixabay
Poluarea și zgomotul datorate traficului intens, extrem de periculoase. Foto. Pixabay

Dacă te plimbi pe străzile aglomerate ale orașului, în pas alert, trebuie să știi că respirarea fumului scos de atâtea automobile poate anula avantajele de sănătate ale acestui tip de exercițiu fizic, arată un studiu.

Studiul realizatla Londra și publicat online în decembrie 2017, de The Lancet, a inclus 135 de voluntari, femei și bărbați, cu vârste peste 60 de ani care erau fie sănătoși, fie aveau boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) stabilă sau boală cardiacă stabilă. Toți au mers pe jos timp de două ore în fiecare dimineață, dar în două locații diferite.

Una a fost o zonă liniștită din Hyde Park, unde poluarea aerului este de obicei în limite sănătoase. Cealaltă era o zonă comercială aglomerată de pe Oxford Street, unde nivelurile de poluanți, cum ar fi carbonul negru, dioxidul de azot și particulele fine, ajung în mod regulat la niveluri periculoase. Plimbările au fost separate de trei până la opt săptămâni.

Plimbarea în parc e cel mai bun exercițiu

Toți voluntarii au beneficiat de o plimbare în parc. Capacitatea lor pulmonară s-a îmbunătățit într-o oră, un efect care a durat 24 de ore pentru mulți oameni. În schimb, o plimbare de-a lungul Oxford Street abia a înregistrat un astfel de beneficiu.

Exercițiile fizice îmbunătățesc, de asemenea, fluxul sanguin și fac arterele mai puțin rigide. Dar aceste îmbunătățiri au fost limitate printre voluntari după o plimbare de-a lungul Oxford Street.

La final, autorii studiului recomandă: „Exercițiul fizic care presupune mersul pe jos ar trebui să îl faceți în zonele urbane verzi, departe de traficul cu densitate mare".

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel