Te plimbi ca să te menții în formă? Evită străzile cu trafic greu

Dana Lascu / 21 feb 2019 / 01:45
Zgomotul traficului, extrem de periculos, nu doar poluarea
Zgomotul traficului, extrem de periculos, nu doar poluarea

Dacă te plimbi pe străzile aglomerate ale orașului, în pas alert, trebuie să știi că respirarea fumului scos de atâtea automobile poate anula avantajele de sănătate ale acestui tip de exercițiu fizic, arată un studiu.

Studiul realizatla Londra și publicat online în decembrie 2017, de The Lancet, a inclus 135 de voluntari, femei și bărbați, cu vârste peste 60 de ani care erau fie sănătoși, fie aveau boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) stabilă sau boală cardiacă stabilă. Toți au mers pe jos timp de două ore în fiecare dimineață, dar în două locații diferite.

Una a fost o zonă liniștită din Hyde Park, unde poluarea aerului este de obicei în limite sănătoase. Cealaltă era o zonă comercială aglomerată de pe Oxford Street, unde nivelurile de poluanți, cum ar fi carbonul negru, dioxidul de azot și particulele fine, ajung în mod regulat la niveluri periculoase. Plimbările au fost separate de trei până la opt săptămâni.

Plimbarea în parc e cel mai bun exercițiu

Toți voluntarii au beneficiat de o plimbare în parc. Capacitatea lor pulmonară s-a îmbunătățit într-o oră, un efect care a durat 24 de ore pentru mulți oameni. În schimb, o plimbare de-a lungul Oxford Street abia a înregistrat un astfel de beneficiu.

Exercițiile fizice îmbunătățesc, de asemenea, fluxul sanguin și fac arterele mai puțin rigide. Dar aceste îmbunătățiri au fost limitate printre voluntari după o plimbare de-a lungul Oxford Street.

La final, autorii studiului recomandă: „Exercițiul fizic care presupune mersul pe jos ar trebui să îl faceți în zonele urbane verzi, departe de traficul cu densitate mare".

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy