Telefonul poate găzdui peste 17.000 de gene bacteriene. Cum să îți cureți telefonul corect

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
telefonul foto:freepik
telefonul foto:freepik

Cercetările recente arată că telefoanele mobile pot fi de zece ori mai murdare decât un scaun de toaletă. 

În era tehnologiei moderne, telefoanele mobile au devenit o extensie a vieții noastre de zi cu zi, fiind omniprezente în activitățile noastre cotidiene. Telefoanele mobile ne însoțesc constant. Cu toate acestea, puțini dintre noi acordăm atenția cuvenită nivelului de igienă a acestor dispozitive, iar cercetările recente arată că telefoanele mobile pot fi de zece ori mai murdare decât un scaun de toaletă. 

Vezi și: Laptele cu cereale: un mic dejun care nu promite sănătate. Alternativele pentru cerealele procesate

De departe, mâinile reprezintă principala sursă de murdărie pe telefonul mobil. Studii arată că americanii verifică telefoanele de aproximativ 47 de ori pe zi, oferind astfel numeroase oportunități pentru microorganisme să migreze de pe pielea mâinilor pe suprafața telefonului. Emily Martin, profesor asistent de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică a Universității Michigan, explică că telefoanele devin murdare în special pentru că oamenii le poartă în situații în care, în mod normal, ar trebui să-și spele mâinile înainte de a face orice altceva.

Câți germeni există pe telefonul tău?

Cercetările variază în ceea ce privește numărul exact de germeni găsiți pe un telefon mobil, dar un studiu recent a identificat peste 17.000 de copii de gene bacteriene pe telefoanele elevilor de liceu. Oamenii de știință de la Universitatea din Arizona au descoperit că telefoanele mobile poartă de zece ori mai multe bacterii decât majoritatea scaunelor de toaletă. Desigur, majoritatea acestor organisme nu sunt patogeni care să provoace boli, dar pot exista bacterii precum Staphylococcus, MRSA și chiar E. coli, care pot prezenta riscuri pentru sănătate.

Igiena în baie și în afara ei

Unul dintre cele mai nepotrivite locuri pentru a-ți folosi telefonul este în baie. Experții sunt de acord că atunci când se trage apa la toaletă, germenii sunt răspândiți pretutindeni, iar telefoanele se pot contamina cu bacterii fecale, precum E. coli. Să iei un telefon mobil în baie și apoi să ieși cu el este ca și cum ai intra, nu ți-ai spăla mâinile și apoi ai reveni.

Cum să îți cureți telefonul

Pentru a preveni acumularea de germeni și bacterii pe telefonul tău, există câteva soluții practice. Unii oameni își șterg telefoanele cu o lavetă moale de microfibră, care îndepărtează mulți dintre germeni. Pentru o curățare mai profundă, Susan Whittier, director de microbiologie clinică la New York-Presbyterian și Columbia University Medical Center, recomandă utilizarea unei soluții compuse din 60% apă și 40% alcool izopropilic. Această soluție poate fi aplicată pe o cârpă, iar telefonul poate fi șters cu grijă.

Cu toate acestea, este important să eviți spray-urile, deoarece acestea pot deteriora telefonul. Dacă nu ești bolnav, curățarea telefonului de câteva ori pe lună ar trebui să fie suficientă, conform lui Whittier.

Cu toate aceste metode de curățare a telefonului, cea mai bună soluție rămâne igiena personală. Spălarea mâinilor de mai multe ori pe zi este un mod eficient de a reduce riscul de transfer al bacteriilor de pe mâini pe telefon. Acest obicei simplu poate contribui semnificativ la menținerea sănătății tale.

Vezi și: Temperatura de la care se consideră febră. Mahler: E modalitatea prin care corpul blochează înmulțirea virusului

Conștienți de nivelul de murdărie și germeni prezenți, putem adopta practici mai sănătoase pentru a ne proteja sănătatea. Curățarea periodică și spălarea mâinilor sunt pași simpli, dar esențiali, pentru a menține telefonul tău mobil și, implicit, sănătatea ta, în condiții optime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel