Tensiune arterială, cum influențează volumul creierului

Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie
Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie

Imaginile RMN ale creierului adulților tineri cu tensiune arterială mai mare decât valoarea normală au arătat un risc mai mare de contracție a creierului, adică un volum mai mic al acestuia. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, cu tensiune arterială normală mai mare - peste 120/80 milimetri de mercur (mmHg) - au  avut evidențiată pierderea volumului materiei cenușii în anumite zone ale creierului responsabile de memorie, emoții și limbă, printre alte funcții, spun cercetătorii.

 

Studiul a fost susținut de Institutul Max Planck pentru Științe Cognitive Umane și Creier, iar rezultatele ar putea ajuta la raționalizarea modului în care și nivelurile tensiunii arteriale la adulții tineri ar trebui să fie monitorizate și gestionate.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele cu tensiune arterială peste valoarea normală au fost mult mai probabil să aiba un volum mai mic de materie cenușie în anumite zone ale creierului - inclusiv în lobii frontali și parietali, precum și în hipocamp amigdala și talamus. Studiul nu demonstrează că presiunea arterială normală provoacă aceste modificări de substanță gri.

,,Anterior, presupunerea a fost că leziunile cerebrale legate de creșterea tensiunii arteriale au survenit de-a lungul anilor de boală evidentă, însă studiul nostru sugerează că schimbări subtile ale materiei cenușii cerebrale pot fi observate la adulții tineri care nu au fost diagnosticați niciodată cu hipertensiune arterial. Această cercetare sugerează că tratarea tensiunii arteriale sau menținerea tensiunii arteriale mai mici în rândul adulților de timpuriu ar putea fi esențială pentru prevenirea modificărilor creierului", a spus dr. Arno Villringer, de la Institutul Max Planck pentru Știinte Cognitive Umane și Creier, autorul studiului.

Pentru acest studiu, 432 adulti tineri (vârsta medie de 28 ani) au făcut scanari ale creierului, RMN, și cel puțin o măsurare a tensiunii arteriale. 41 la sută au avut tensiune arterială normală, 29 la sută au avut peste tensiunea arterială normala de la 120/80 la 129/84 mmHg, iar 19 la sută de la 130/85 la 139/89 mmHg și 11 la sută au avut o tensiune arterială ridicata de peste 140/90 mmHg.

Potrivit Health Imaging. Com mai multe cercetări ar trebui făcute pentru a investiga dacă acest lucru ar putea crește riscul de accident vascular cerebral, demență și alte boli cerebrovasculare mai târziu în viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel