Tensiunea arterială ridicată la orice vârstă, efectul DEVASTATOR asupra creierului

Dana Lascu |
Data publicării:
Hipertensiune   Foto: Pixabay
Hipertensiune Foto: Pixabay

Tensiunea arterială crescută la orice vârstă - fie că e vorba de prehipertensiune sau de hipertensiune -, dacă este necontrolată, accelerează un proces devastator la nivelul creierului. 

Tensiunea arterială ridicată pare să accelereze o scădere a performanței cognitive la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici, potrivit unei noi cercetări publicate astăzi în Hypertension (link direct studiu), jurnal al American Heart Association.

Aproape jumătate dintre adulții americani au tensiune arterială crescută sau hipertensiune arterială. A avea tensiune arterială ridicată este un factor de risc pentru declinul cognitiv, ceea ce însemană că sunt afectate lucruri precum memoria, fluența verbală, atenția și concentrarea. 

Tensiunea arterială de 120 mmHg - 129 mmHg sistolică (numărul cel mai mare de pe tensiometru) sau mai mare este considerată a fi tensiune crescută (sau prehipertensiune) la americani. Presiunea sistolică peste 130 mmHg sau presiunea diastolică (numărul inferior) de 80 mmHg sau mai mare este considerată a fi hipertensiune.

„Am anticipat inițial că efectele negative ale hipertensiunii arteriale asupra funcției cognitive ar fi mai critice atunci când hipertensiunea arterială a început la o vârstă mai mică, cu toate acestea, rezultatele noastre arată o scădere accelerate similară a performanței cognitive, indiferent dacă hipertensiunea a început la vârsta medie sau mai târziu în viață”, a spus autorul studiului dr Sandhi M. Barreto, profesor de medicină la Universidade Federal de Minas Gerais din Belo Horizonte, Brazilia. 

„De asemenea, am constatat că tratarea eficientă a tensiunii arteriale crescute la orice vârstă s-ar instala ea la adulți ar putea reduce sau preveni această accelerare. Colectiv, constatările sugerează că hipertensiunea trebuie prevenită, diagnosticată și tratată eficient la adulții de orice vârstă pentru a păstra funcția cognitivă”.

Barreto și colegii săi au analizat concluziile unui studiu existent care a inclus informații despre tensiunea arterială și sănătate cognitivă pentru mai mult de 7.000 de adulți din Brazilia, a căror vârstă medie era de aproximativ 59 de ani la începutul studiului. Participanții la studiu au fost urmăriți în medie timp de aproape 4 ani; testarea a inclus analiza memoriei, a fluenței verbale și a funcției executive, care include atenția, concentrarea și alți factori asociați cu gândirea și raționamentul.

Analiza lor a arătat că:

- Tensiunea arterială sistolică între 121 și 139 mmHg sau tensiunea arterială diastolică între 81 și 89 mmHg, fără utilizarea medicamentelor antihipertensive, a fost asociată cu o scădere accelerată a performanței cognitive la persoanele de vârstă mijlocie și persoanele în vârstă.

- Accelerarea declinului cognitiv s-a produs indiferent de durata hipertensiunii arteriale, ceea ce înseamnă că tensiunea arterială crescută pentru orice perioadă de timp, chiar și de scurtă durată, ar putea afecta viteza declinului cognitiv al unei persoane.

- Adulții cu hipertensiune arterială necontrolată au avut tendința de a experimenta scăderi semnificativ mai rapide în memorie și funcția cognitivă globală decât adulții care au avut hipertensiune arterială controlată.

„Pe lângă alte beneficii dovedite ale controlului tensiunii arteriale, rezultatele noastre evidențiază importanța diagnosticării și a controlului hipertensiunii arteriale la pacienții de orice vârstă pentru a preveni sau a încetini declinul cognitiv”, a spus Barreto. „Rezultatele noastre consolidează, de asemenea, nevoia de a menține niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale pe tot parcursul vieții, deoarece chiar și nivelurile de prehipertensiune au fost asociate cu declinul cognitiv”.

Potrivit lui Barreto, unele dintre limitările studiului sunt perioada de urmărire relativ scurtă și faptul că participanții au raportat de la sine diagnosticul de hipertensiune arterială la momentul inițial.

„Deși participanții la studiul nostru sunt adulți din Brazilia, credem că rezultatele noastre sunt aplicabile în alte regiuni. Studiile anterioare au arătat că factori de risc și comportamente nesănătoase similare, inclusiv hipertensiune arterială, sunt frecvente în dezvoltarea bolilor cardiovasculare la diferite populații de pe tot globul”, a spus Barreto.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel