Terapia cu lumină, efect anti CANCER. Celulele cancerigene strălucesc în întuneric

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
terapia cu lumina - FOTO: Freepick
terapia cu lumina - FOTO: Freepick

Terapia cu lumină ucide cancerul cerebral și reduce recidiva.

Terapia cu lumină este studiată de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, care au dezvoltat o nouă procedură activată în lumină, care ar putea ajuta la tratarea cancerului cerebral. Cheia este un compus care strălucește sub lumină pentru a ghida chirurgii către tumoare, în timp ce lumina în infraroșu apropiat activează un mecanism de ucidere a cancerului.

Ce presupune tehnica

Noul studiu se bazează pe o tehnică comună numită Fluorescence Guided Surgery (FGS), care implică introducerea unui agent fluorescent în organism care strălucește sub expunerea la lumină. Aceasta este asociată cu o moleculă sintetică care se leagă de o anumită proteină, cum ar fi cele exprimate de celulele canceroase. Rezultatul final este tumorile care strălucesc în anumite condiții de iluminare sau imagistică, ghidând chirurgii să îndepărteze mai precis celulele afectate, potrivit New Atlas.

Pentru noul studiu, cercetătorii au dat tehnicii o abilitate suplimentară – uciderea cancerului, de asemenea. Ei au adăugat o nouă moleculă care se leagă de o proteină numită EGFR, care este adesea mutată în cazurile de glioblastom al cancerului cerebral.

După ce fluorescența a ajutat chirurgii să elimine cea mai mare parte a tumorii, ei pot străluci lumina aproape infraroșie de pe site, ceea ce comută compusul într-un mod de ucidere a tumorii prin eliberarea speciilor reactive de oxigen. Ideea este de a ucide orice celule rămase care ar putea - și de multe ori nu - etapa o revenire agresivă după o intervenție chirurgicală.

Vezi și: Când este necesar screening-ul pentru cancerul de piele. Patru situații alarmante

Teste pe șoareci

În testele efectuate la șoarecii cu glioblastom, cercetătorii au arătat că animalele tratate cu noua tehnică aveau semne clare de moarte a celulelor tumorale în mai puțin de o oră după expunerea la lumină infraroșie apropiată. În plus, tratamentul a determinat, de asemenea, sistemul imunitar al animalelor să monteze un nou atac asupra cancerului, ceea ce ar putea ajuta la reducerea șanselor de recidivă.

„Cancerele cerebrale precum glioblastomul pot fi greu de tratat și, din păcate, există prea puține opțiuni de tratament pentru pacienți. Chirurgia este o provocare din cauza locației tumorilor și, prin urmare, noi modalități de a vedea celulele tumorale care urmează să fie îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale și de a trata celulele canceroase reziduale care rămân ulterior ar putea fi de mare beneficiu.

Studiul nostru arată că un nou tratament cu fotoimunoterapie, care utilizează o combinație de marker fluorescent, proteină aficorp și lumină în infraroșu poate identifica și trata celulele de glioblastom rămase la șoareci. În viitor, sper că această abordare poate fi utilizată pentru a trata glioblastomul uman și, eventual, alte tipuri de cancer”, a declarat liderul studiului, Gabriela Kramer-Marek, pentru The Guardian.

Echipa spune că tehnica ar putea fi folosită în cele din urmă și pentru a trata alte tipuri de cancer.

Cercetarea a fost publicată în revista BMC Medicine.

Vezi și: Dializa, noi reguli pentru cadrele medicale. Va fi nevoie de o specializare în nefrologie

Glioblastomul, vinovat pentru cancerul cerebral. Terapia genică, noul tratament studiat. Care sunt simptomele cancerului cerebral

Glioblastomul este cea mai frecventă tumoră malignă a creierului, responsabilă de mai mult de jumătate dintre toate cazurile de cancer cerebral. Rata de supravieţuire a pacienţilor cu glioblastom la 5 ani rămâne de maxim 4%.

O lucrare de cercetare recentă publicată în Nature Communications de o echipă condusă de cercetătorii de la Yale School of Medicine a identificat o modalitate promiţătoare de a face celulele canceroase ale creierului mai susceptibile la chimioterapie.

Acest deznodământ fatal al bolii este cauzat în principal de eşecul terapiilor moderne de a ucide eficient celulele maligne ale creierului. De fapt, singurul tratament chimioterapic este reprezentat de Tezomolomida care, deşi are efect asupra celulelor maligne mature, ratează ţintirea celulelor stem de glioblastom (GSC) care progresează în celule tumorale adulte, fiind considerate a fi rădăcina dezvoltării glioblastomului. Până în momentul în care celulele stem s-au dezvoltat în celule canceroase mature, ele se reproduc foarte repede, iar medicamentele au un efect limitat.

Vezi și: Urciorul și chalazionul, afecțiunile oculare cu simptome similare. Cum le deosebim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel