Testele care arată cât de sănătoși sunt plămânii. Dr. Cristian Oancea: Ne indică gradul de afectare

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
test plamani foto:freepik@gpointstudio
test plamani foto:freepik@gpointstudio

Cum îți dai seama cât de sănătoși sunt plămânii tăi.

În contextul preocupărilor tot mai crescute pentru sănătatea respiratorie și prevenirea afecțiunilor pulmonare, explorarea funcțională respiratorie a devenit o componentă esențială a evaluării medicale. Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumologie, subliniază importanța acestor investigații neinvazive și nedureroase în detectarea și monitorizarea diverselor afecțiuni pulmonare.

Medicul accentuează că aceste investigații trebuie să fie neinvazive și nedureroase, încurajând pe toți cei cu simptome respiratorii să efectueze cel puțin o spirometrie, inclusiv persoanele fumătoare aparent sănătoase.

”În primul rând, explorarea funcțională respiratorie se realizează prin metode neinvazive, nedureroase și încurajăm pe această cale pe toți cei care dezvoltă sau au simptome respiratorii să își facă cel puțin o spirometrie. În special persoanele fumătoare, care, aparent, nu prezintă simptome, ar fi bine să realizeze acest test”, ne-a spus dr. Cristian Oancea, în exclusivitate pentru DC Medical.

Medicul ne mai spune că, pornind de la spirometrie, ca investigație de bază, cabinetul medical poate efectua și alte teste, precum oscilometria, bodypletismografia, difuzia alveolară și dozarea de FeNo, toate acestea furnizând informații despre funcționalitatea plămânului și gradul de afectare la nivelul acestuia.

”Pornind de la spirometrie (ce reprezintă o investigație de bază) și în funcție de dotările cabinetelor se poate efectua oscilometrie, bodypletismografie, difuzie alveolară, dozare de FeNo. Toate aceste investigații ne arată starea de funcționalitate a plămânului și gradul de afectare atât la nivel superior dar și la nivelul parenchimului pulmonar”, ne-a mai spus medicul.

Dr. Oancea subliniază că, în cazul în care radiografia și tomografia computerizată identifică modificări patologice vizuale, testele funcționale oferă informații suplimentare despre procentul de plămân funcțional.

Aceste informații sunt cruciale pentru stabilirea unor diagnostice, precum astmul bronșic sau BPOC, și pentru monitorizarea evoluției unor afecțiuni precum BPOC, fibroza pulmonară sau mucoviscidoza. De asemenea, precizează că aceste teste nu ar trebui efectuate în timpul unei infecții respiratorii.

”Dacă prin radiografie și computer tomograf pulmonar identificăm anumite modificări patologice, dar doar vizuale (de exemplu, emfizemul pulmonar), testele funcționale ne arată inclusiv procentul % din plămân care mai este funcțional și sunt vitale, atât la stabilirea unor diagnostice respiratorii (de exemplu astmul bronșic sau BPOC), dar și la monitorizarea unor diverse patologii (BPOC, fibroza pulmonară, mucoviscidoza, etc).

Nu se recomandă executarea acestor teste când pacientul are o infecție respiratorie”, ne-a mai explicat dr. Cristian Oancea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel