Testul care depistează boala Alzheimer înainte de apariția primelor simptome. Eficacitate ridicată și metodă non-invazivă

Monika Baciu |
Data publicării:
alzheimer - FOTO: Freepik@chormail
alzheimer - FOTO: Freepik@chormail

Testul care depistează boala Alzheimer înainte de apariția primelor simptome este non-invaziv și are o acuratețe ridicată.

Un nou avans în diagnosticul bolii Alzheimer a fost realizat, odată cu noul test de sânge poate detecta boala cu mulți ani înainte de apariția simptomelor. Noul instrument de diagnosticare a fost lăudat de experți, deoarece ar putea "aduce în cele din urmă mai aproape de o vindecare pentru demență" posibilitatea ca pacienții cu Alzheimer să primească un diagnostic pentru boala cu mulți ani înainte de apariția simptomelor, datorită unui nou test de sânge revoluționar.

Ce măsoară testul

Cercetătorii cred că noul test de sânge poate măsura nivelurile unei proteine marker cunoscute care preced dezvoltarea acestei boli neurodegenerative debilitante. Un studiu realizat de cercetătorii Alzheimer a constatat că, în loc să folosească o procedură invazivă pentru a testa lichidul cefalorahidian, medicii ar putea măsura doar nivelurile unei proteine numite p-tau217.

Proteina este prezentă în sânge, iar măsurarea ei ar putea oferi un instrument de diagnostic mai precis decât testele actuale și cele în dezvoltare. Experții au salutat rezultatele ca pe o descoperire care ar putea "aduce în cele din urmă mai aproape de o vindecare pentru demență".

Vezi și: Ce să mănânci pentru a susține sănătatea tiroidei. De ce nutrienți are nevoie tiroida și ce mâncăruri ar trebui evitate

Persoanele cu șanse ridicate și scăzute de a dezvolta Alzheimer, identificate

Cercetătorii care au studiat 786 de participanți au descoperit că noul test - cunoscut sub numele de test ALZpath p-tau217 - putea identifica persoane cu șanse variate de a dezvolta Alzheimer. Studiul a arătat că noul test putea identifica persoanele cu șanse mari, intermediare și mici de a dezvolta boala.

Dr. Richard Oakley, director asociat al cercetării și inovației la Societatea Alzheimer, a declarat că descoperirile reprezintă "un pas foarte binevenit în direcția corectă" pentru diagnosticul Alzheimer. El a afirmat că cercetarea a dovedit că testul ALZpath p-tau217 este "la fel de precis ca teste mai invazive și costisitoare în a prezice dacă cineva are caracteristici ale bolii Alzheimer în creierul.

Vezi și: Neuropatia periferică: amorțeala sau paralizia mâinilor și a picioarelor. Cunoașterea semnelor timpurii poate ajuta la gestionarea afecțiunilor

Test Alzheimer - FOTO: Freepik@subsri13

"În plus, sugerează că rezultatele acestor teste ar putea fi suficient de clare pentru a nu necesita investigații suplimentare pentru unele persoane care trăiesc cu boala Alzheimer, ceea ce ar putea accelera semnificativ traseul de diagnostic în viitor", a adăugat dr. Oakley, potrivit Express.

"Descoperirile se adaugă la o creștere a dovezilor că acest test particular are un potențial uriaș de a revoluționa diagnosticul pentru persoanele cu Alzheimer. Un diagnostic rapid și precis ar aduce în cele din urmă mai aproape de o vindecare pentru demență", a adăugat dr. Sheona Scales, director de cercetare la Alzheimer's Research UK.

Vezi și: Primele semne ale unui sistem imunitar slăbit. Cum poți evita situațiile de risc

În prezent, medicii folosesc tehnici mult mai costisitoare și invazive pentru a identifica grupele de proteine care preced Alzheimer, în special o puncție lombară. Puncțiile lombare măsoară prezența proteinelor în lichidul cefalorahidian al persoanelor.

Dr. Oakley a precizat că mai sunt necesare cercetări în domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel