Testul care identifică 18 tipuri de cancer. Detectează tumorile în stadiile incipiente cu o precizie ridicată

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@kjpargeter
cancer - FOTO: Freepik@kjpargeter

Un nou test care poate identifica 18 tipuri de cancer a fost dezvoltat de oamenii de știință. Testul descoperă cancerul în stadiile incipiente și are o precizie semnificativă.

Oamenii de știință au anunțat că au dezvoltat un test ADN simplu capabil să identifice 18 tipuri de cancer în stadii incipiente cu o precizie semnificativă. Cercetătorii americani afirmă că noul sistem analizează proteinele din sânge și poate detecta cancere în toate organele principale ale corpului uman.

Acest instrument ar putea identifica o gamă largă de tumori în fazele cele mai ușor de tratat, ceea ce nu este posibil în prezent cu teste sau tehnici existente. Deja se foloseau proteinele din sânge pentru detectarea și monitorizarea timpurie, dar până acum aceste teste au avut probleme în ceea ce privește precizia identificării celor cu cancer și a specificității pentru excluderea celor fără cancer.

Vezi și: Trucul bunicii pentru a regla umiditatea din casă. Cristian Oancea: Ne trezim cu ASTA și nu știm de unde ni se trage

Testul, revoluționar pentru diagnosticarea cancerului

Test cancer - FOTO: Freepik@wirestock

Echipa de la firma de biotehnologie Novelna susține că testul lor are o "sensibilitate mult mai mare" decât testul Galleri produs de compania Grail din California, pe care Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie îl testează în prezent.

"Acest lucru ar putea remodela ghidurile de screening, făcând din acest test plasmatic o parte standard a examenelor regulate. Aceste constatări deschid calea pentru un test de screening multiplu, eficient din punct de vedere al costurilor, și cu o precizie ridicată, care poate fi implementat la scară largă în populație", au notat cercetătorii, în revista BMJ Oncology.

Cancerul reprezintă una din șase cauze de deces la nivel mondial, dar detectarea timpurie poate îmbunătăți semnificativ prognosticul.

Testele de screening existente au dezavantaje, inclusiv invazivitatea, costurile generale și precizia lor. Cercetătorii au afirmat că, analizând proteinele din plasmă sanguină, au putut diferenția probele de cancer de cele normale și chiar să facă distincție între diferite tipuri de cancere "cu o precizie mare".

Cercetarea a relevat, de asemenea, dovezi că semnalele proteinelor de cancer sunt probabil specifice sexului. Experții au comunicat că o "nouă generație" de tehnologie medicală poate detecta 93% din cancerele în stadiu incipient la bărbați și 84% la femei.

Vezi și: Cele mai bune ceaiuri pentru îmbunătățirea digestiei. Protejează stomacul împotriva ulcerelor

Cum funcționează testul

Dr. Bogdan Budnik de la Universitatea Harvard, unul dintre autorii principali ai studiului, a explicat cu funcționează testul.

"Testul nostru bazat pe proteine din plasmă este un candidat puternic pentru a fi folosit ca instrument de screening la nivel de populație. A arătat o sensibilitate ridicată în detectarea unei varietăți de tumori în stadiile incipiente la pacienții asimptomatici", a explicat dr. Bogdan Budnik, potrivit Mirror.

Vezi și: Cum să fii mai activ în 2024. Pașii necesari să faci din sport obiceiul nelipsit din rutina ta zilnică

Cancerul, diagnosticat în faze avansate

Cancerul poate fi tratat mai ușor atunci când este depistat devreme, dar diagnosticarea lui rapidă este dificilă din cauza dependenței testelor de tipul tumorii. Oamenii de știință au prelevat sânge de la 440 de pacienți cu cancer și 44 de persoane sănătoase pentru a identifica proteine care arată cancerul în stadiu incipient și sursa acestuia în corp "cu o precizie mare".

"Panourile noastre de localizare specifice sexului au inclus 150 de proteine și au putut identifica țesutul de origine al majorității cancerelor în peste 80% din cazuri", au mai notat cercetătorii.

Au descoperit, de asemenea, că aceste proteine importante sunt adesea la niveluri foarte scăzute, ceea ce ajută la detectarea stadiilor incipiente sau pre-canceroase înainte să se agraveze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel