Testul care îți arată dacă ai hiperparatiroidism. Vlădescu: Este o boală serioasă. Nu există tratament. Tratamentul este doar chirurgical

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Testul care îți arată dacă ai hiperparatiroidism - Foto: Freepick @Saiful52
Testul care îți arată dacă ai hiperparatiroidism - Foto: Freepick @Saiful52

Ce este hiperparatiroidismul și ce simptome are. Care este testul care îți arată dacă ai hiperparatiroidism.

Ruxandra Vlădescu, șeful departamentului de medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR ne-a explicat că hiperparatiroidismul poate fi detectat de scintigrafie (SPECT).

"Un alt domeniu extraordinar de important de aplicabilitate a scintigrafiei este endocrinologia", a spus Ruxandra Vlădescu.

Hiperparatiroidismul se manifestă atunci când glandele paratiroide (în gât, lângă glanda tiroidă) produc prea mult hormon paratiroidian.

Sanador

Există 4 glande mici care produc acest hormon, care ajută organismul să gestioneze nivelul de calciu de care are nevoie. Dar, dacă se produce prea mult, poate face ca nivelul calciului din sânge să fie prea ridicat (hipercalcemie).

Este important ca hiperparatiroidismul să fie diagnosticat cât mai curând posibil. Fără tratament, acesta se poate agrava treptat și poate duce la complicații.

Hiperparatiroidismul este diagnosticat după ce un test de sânge arată:

- niveluri ridicate de hormon paratiroidian

- niveluri ridicate de calciu în sânge, adesea cu niveluri scăzute de fosfor

- o scanare DEXA (o radiografie a densității osoase) poate ajuta la detectarea pierderii de masă osoasă, a fracturilor sau a înmuierii oaselor, iar radiografiile, tomografiile sau ecografiile pot evidenția depunerile de calciu sau pietrele la rinichi.

"O să vă dau un singur exemplu. În endocronologie, hiperparatiroidismul, care este o boală serioasă, diagnosticul hiperparatiroidismului se face pe dozarea hormonală, deci pe un test de sânge. 

Dacă iese mare, este un pacient cu hiperparatiroidism. Ce facem cu el? Nu există tratament! Tratamentul este doar chirurgical.

Chirurgul endocrinolog ce să opereze? Sunt patru glande paratiroide, cu o localizare greu accesibilă, extrem de mici. Unde să se ducă mai întâi?

Atunci se face o scintigrafie paratiroidiană care la noi, în SANADOR, se face cu înaltă performanță, este o scintigrafie care are SPECT-CT în două secvențe și care precizează locul și dacă nodulul care este descoperit prin micile secțiuni CT este sau nu activ metabolic.

Chirurgul se duce țintit acolo unde este nodulul activ metabolic, rezultat în imginea de fuziune și care are atât morfologie, cât și metabolismul leziunii respective.

Endocrinologia este mare beneficiar al examenelor de medicină nucleară și în diagnosticarea tumorilor neuro-endocrine (...)

Scintigrafia de paratiroide este deja standardizată", a declarat Ruxandra Vlădescu, în exclusivitate pentru DC Medical. 

VEZI ȘI: Celula canceroasă, "fomistă" de glucoză. Ce este PET-CT și cum detectează cancerul: Substanță radioactivă FĂRĂ alergii. Arată dacă ganglionul e activ și e nevoie urgentă de tratament

Hiperparatiroidism - simptome

 

Întrebată când trebuie să se prezinte pacientul la endocrinolog, Ruxandra Vlădescu a spus că: "pentru tumorile neuro-endocrine nu există o simptomatologie absolut standard, ci este una digestivă, depinde de localizare. Simptomele sunt în general digestive".

Hiperparatiroidismul afectează oamenii în mod diferit. Unii oameni au simptome ușoare sau nu au niciun simptom, în timp ce alții au multe.

Este posibil ca simptomele să nu aibă legătură cu nivelul de calciu din sânge. De exemplu, unele persoane cu un nivel de calciu ușor crescut pot avea simptome, în timp ce altele cu niveluri ridicate de calciu pot avea puține sau deloc simptome.

Un diagnostic poate fi ratat sau întârziat pentru că nu există simptome sau acestea sunt vagi, cum ar fi senzația de oboseală, și se crede că sunt cauzate de o altă afecțiune.

Semnele posibile de hiperparatiroidism includ:

- depresie

- oboseală

- senzație de sete și urinare frecventă

- senzație de rău și pierderea poftei de mâncare

- slăbiciune musculară

- constipație

- dureri de burtă

- pierderea capacității de concentrare

- confuzie ușoară.

VEZI ȘI: Cum te pregătești pentru PET-CT. Ce nu ai voie să mănânci înainte și cum se elimină substanța radioactivă din corp. Vlădescu: Nu e nevoie de spitalizare

Tipuri de hiperparatiroidism


Există 3 tipuri de hiperparatiroidism.

1. Hiperparatiroidismul primar este atunci când există o problemă în cadrul glandei paratiroide în sine, de obicei o tumoare benignă (necanceroasă) a glandei.

2. Hiperparatiroidismul secundar este atunci când glandele sunt în regulă, dar o afecțiune, cum ar fi insuficiența renală, scade nivelul de calciu și face ca organismul să reacționeze prin producerea suplimentară de hormon paratiroidian.

3. Hiperparatiroidismul terțiar este atunci când hiperparatiroidismul secundar de lungă durată începe să se comporte ca hiperparatiroidismul primar. Hiperparatiroidismul terțiar este adesea asociat cu o insuficiență renală foarte avansată (care necesită, de obicei, dializă).

Persoanele cu hiperparatiroidism terțiar se află aproape întotdeauna în grija specialiștilor renali.

Care sunt cauzele hiperparatiroidismului primar?

În 4 din 5 cazuri, hiperparatiroidismul primar este cauzat de o tumoare necanceroasă numită adenom pe una dintre glandele paratiroide. Mai rar, poate apărea dacă 2 sau mai multe glande paratiroide se măresc (hiperplazie).

Foarte rar, hiperparatiroidismul primar poate fi cauzat de un cancer al unei glande paratiroide.

Femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta hiperparatiroidism primar decât bărbații, iar majoritatea persoanelor care îl dezvoltă au peste 60 de ani.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel