Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu tiroida. Semnul de pe piele la care să fii atent. Ce faci dacă ai un nodul tiroidian, ce sunt T3 și T4 și ce valori trebuie să aibă

Testul simplu care iti arata daca ai probleme cu tiroida - Foto: Freepick
Testul simplu care iti arata daca ai probleme cu tiroida - Foto: Freepick

Cum știi că ai probleme cu tiroida. Testele care îți indică dacă ai hipotiroidism, hipertiroidism, noduli tiroidieni, boala Graves sau boala Hashimoto.

Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, situată în partea din față a gâtului dumneavoastră, care produce doi hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Hormonii tiroidieni controlează modul în care organismul utilizează energia, astfel încât afectează aproape fiecare organ din corpul dumneavoastră, chiar și inima.

Ștefania și Radu, povestea proiectului Calmly. Cum au îmbinat medicina și IT-ul pentru sănătatea mintală a românilor: O mișcare ce transformă vieți. Am trăit pe pielea noastră singurătatea

Fenomenul întâlnit în spitalele mici. Cât costă spitalizarea și de ce se făceau internări de o zi. Pană: Dacă erai manager de spital, ce ai fi ales?

Testele tiroidiene ajută medicii să diagnosticheze bolile tiroidiene, cum ar fi:

- hipertiroidismul - când nivelul hormonilor tiroidieni este prea ridicat

- boala Graves, cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului

- hipotiroidismul - când nivelul hormonilor tiroidieni este prea scăzut

- boala Hashimoto, din cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului

- noduli tiroidieni și cancerul tiroidian

Medicul va începe cu analize de sânge și poate solicita, de asemenea, teste imagistice.

Hipotiroidism - simptome

Simptomele hipotiroidismului depind de gravitatea afecțiunii. Problemele tind să se dezvolte lent, adesea pe parcursul mai multor ani.

La început, este posibil să abia dacă observați simptomele hipotiroidismului, cum ar fi oboseala și creșterea în greutate. Sau puteți crede că acestea fac parte din procesul de îmbătrânire. Dar, pe măsură ce metabolismul continuă să încetinească, puteți dezvolta probleme mai evidente.

Simptomele hipotiroidismului pot include:

Oboseală

Mai multă sensibilitate la frig

Constipație

Piele uscată

Creșterea în greutate

Față umflată

Voce răgușită

Păr și piele aspră

Slăbiciune musculară

Dureri musculare, sensibilitate și rigiditate musculară

Cicluri menstruale mai abundente decât de obicei sau neregulate

Subțierea părului

Ritm cardiac încetinit, numit și bradicardie

Depresie

Probleme de memorie.

Hipertiroidism - simptome


Hipertiroidismul seamănă uneori cu alte probleme de sănătate. Acest lucru îl poate face greu de diagnosticat. Acesta poate provoca multe simptome, printre care:

Pierderea în greutate fără să încerci

Bătăi rapide ale inimii, o afecțiune numită tahicardie

Bătăi neregulate ale inimii, numită și aritmie

Bătăi ale inimii, uneori numite palpitații

Foame crescută

Nervozitate, anxietate și iritabilitate

Tremor, de obicei un mic tremur la nivelul mâinilor și al degetelor

Transpirație

Modificări ale ciclurilor menstruale

Sensibilitate crescută la căldură

Modificări ale obiceiurilor intestinale, în special scaune mai frecvente

Glanda tiroidă mărită, numită uneori gușă, care poate apărea ca o umflătură la baza gâtului

Oboseală

Slăbiciune musculară

Probleme de somn

Piele caldă și umedă

Subțierea pielii

Păr fin și fragil

Ce teste de sânge se fac pentru verificarea funcției tiroidiene

Medicii pot solicita unul sau mai multe teste de sânge pentru a verifica funcția tiroidiană. Testele pot include hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), T4, T3 și teste de anticorpi tiroidieni.

Testele de sânge pentru tiroidă verifică funcția tiroidiană.

Vitamina D: D2 și D3. Cele mai bune ore de stat la soare. Călin Giurcăneanu: Are efecte benefice. Sunt cinci tipuri de vitamină D

Pentru aceste teste, o probă de sânge va fi trimisă la un laborator pentru testare.

- Testul TSH

De obicei, se verifică mai întâi cantitatea de TSH din sângele dumneavoastră. TSH este un hormon produs în glanda pituitară care îi spune tiroidei cât de mult T4 și T3 să producă.

Un nivel ridicat de TSH înseamnă cel mai adesea că aveți hipotiroidism sau o tiroidă hipoactivă. Acest lucru înseamnă că tiroida dvs. nu produce suficient hormon. Ca urmare, hipofiza continuă să producă și să elibereze TSH în sângele dumneavoastră.

Un nivel scăzut de TSH înseamnă de obicei că aveți hipertiroidism, sau o tiroidă hiperactivă. Acest lucru înseamnă că tiroida dumneavoastră produce prea mulți hormoni, astfel că hipofiza nu mai produce și nu mai eliberează TSH în sânge.

În cazul în care rezultatele testului TSH nu sunt normale, veți avea nevoie de cel puțin un alt test pentru a vă ajuta să găsiți cauza problemei, potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIH).

- Testul T4

Un nivel ridicat de T4 în sânge poate însemna că aveți hipertiroidism. Un nivel scăzut de T4 poate însemna că aveți hipotiroidism.

În unele cazuri, un nivel ridicat sau scăzut de T4 poate să nu însemne că aveți probleme tiroidiene. Dacă sunteți însărcinată sau luați contraceptive orale, nivelul hormonilor tiroidieni va fi mai ridicat.

O boală severă sau utilizarea de corticosteroizi, medicamente pentru tratarea astmului, artritei, afecțiunilor cutanate și a altor probleme de sănătate, poate scădea nivelul T4.

Aceste afecțiuni și medicamente modifică cantitatea de proteine din sângele dumneavoastră care se "leagă", sau se atașează, de T4.

T4 "liber" nu este legat de aceste proteine și este disponibil pentru a intra în țesuturile corpului. Deoarece modificările nivelurilor de proteine de legare nu afectează nivelurile de T4 liber, mulți medici preferă să măsoare T4 liber.

- Testul T3

Dacă medicul crede că este posibil să aveți hipertiroidism, chiar dacă nivelul T4 este normal, puteți face un test T3 pentru a confirma diagnosticul. Uneori, T4 este normal, dar T3 este ridicat, astfel încât măsurarea atât a nivelului T4, cât și a T3 poate fi utilă în diagnosticarea hipertiroidismului.

- Teste de anticorpi tiroidieni

Măsurarea nivelurilor de anticorpi tiroidieni poate ajuta la diagnosticarea unei afecțiuni tiroidiene autoimune, cum ar fi boala Graves, cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului, dar și boala Hashimoto, cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului.

Anticorpii tiroidieni sunt produși atunci când sistemul imunitar atacă din greșeală glanda tiroidă. Medicul poate solicita teste de anticorpi tiroidieni dacă rezultatele altor teste de sânge sugerează o boală tiroidiană.

Ce teste imagistice se folosesc pentru a diagnostica și a găsi cauza bolii tiroidiene


- Ecografie

Ecografia tiroidei este cel mai adesea utilizată pentru a căuta sau pentru a examina mai îndeaproape noduli tiroidieni. Nodulii tiroidieni sunt noduli în gât. Ecografia îl poate ajuta pe medic să spună dacă este mai probabil ca nodulii să fie canceroși.

Pentru o ecografie, vă veți întinde pe o masă de examinare și un tehnician va trece un dispozitiv numit transductor peste gâtul dumneavoastră. Transductorul reflectă unde sonore sigure și nedureroase pe gât pentru a realiza imagini ale tiroidei dumneavoastră. Ecografia durează, de obicei, aproximativ 30 de minute.

- Scanare tiroidiană

Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc o scanare tiroidiană pentru a examina dimensiunea, forma și poziția glandei tiroide. Acest test utilizează o cantitate mică de iod radioactiv pentru a ajuta la găsirea cauzei hipertiroidismului și pentru a verifica dacă există noduli tiroidieni.

Este posibil ca medicul să vă ceară să evitați alimentele bogate în iod, cum ar fi algele, sau medicamentele care conțin iod timp de o săptămână înainte de test.

Pentru scanare, un tehnician vă injectează în venă o cantitate mică de iod radioactiv sau o substanță similară. De asemenea, puteți înghiți substanța sub formă de lichid sau de capsulă.

Scanarea are loc la 30 de minute după o injecție sau până la 24 de ore după ce ați înghițit substanța, astfel încât tiroida dumneavoastră să aibă suficient timp să o absoarbă.

În timpul scanării, veți sta întins pe o masă de examinare în timp ce o cameră specială face fotografii ale tiroidei. De obicei, scanarea durează 30 de minute sau mai puțin.

Nodulii tiroidieni care produc prea mult hormon tiroidian apar clar în imagini. Iodul radioactiv care apare pe întreaga tiroidă ar putea însemna că aveți boala Graves.

Chiar dacă pentru o scanare tiroidiană este necesară doar o cantitate mică de radiații și se consideră că este sigură, nu ar trebui să faceți acest test dacă sunteți însărcinată sau dacă alăptați.

- Test de absorbție a iodului radioactiv

Un test de captare a iodului radioactiv, numit și test de captare a tiroidei, poate ajuta la verificarea funcției tiroidei și la identificarea cauzei hipertiroidismului.

Tiroida "preia" iodul din sânge pentru a produce hormoni tiroidieni, motiv pentru care se numește test de captare. Medicul vă vă poate cere să evitați alimentele bogate în iod, cum ar fi algele, sau medicamentele care conțin iod timp de o săptămână înainte de test.

Pentru acest test, veți înghiți o cantitate mică de iod radioactiv sub formă de lichid sau de capsulă. În timpul testului, vă veți așeza pe un scaun în timp ce un tehnician va plasa un dispozitiv numit sondă gamma în fața gâtului dumneavoastră, lângă glanda tiroidă. Sonda măsoară cantitatea de iod radioactiv pe care tiroida dvs. o preia din sânge. Măsurătorile sunt adesea efectuate la 4 până la 6 ore după ce ați înghițit iodul radioactiv și din nou la 24 de ore. Testul durează doar câteva minute.

Dacă tiroida dvs. colectează o cantitate mare de iod radioactiv, este posibil să aveți boala Graves sau unul sau mai mulți noduli care produc prea mult hormon tiroidian. Puteți face acest test în același timp cu o scanare a tiroidei.

Chiar dacă testul utilizează o cantitate mică de radiații și se consideră că este sigur, nu ar trebui să faceți acest test dacă sunteți însărcinată sau dacă alăptați.

Ce teste fac dacă am un nodul tiroidian


Dacă medicul constată un nodul sau o umflătură în gât în timpul unui examen fizic sau la testele de imagistică tiroidiană, este posibil să vi se facă o biopsie prin aspirație cu ac fin pentru a vedea dacă nodulul este canceros sau necanceros.

Pentru acest test, veți sta întins pe o masă de examinare și vă veți apleca ușor gâtul pe spate.

Un medic vă va curăța gâtul cu un antiseptic și poate folosi medicamente pentru a amorți zona.

Un endocrinolog care tratează persoanele cu probleme ale glandei endocrine, cum ar fi boala tiroidiană, sau un radiolog special instruit, va plasa un ac prin piele și va folosi ultrasunetele pentru a ghida acul spre nodul.

Mici mostre de țesut din nodul vor fi trimise la un laborator pentru a fi testate. Această procedură durează, de obicei, mai puțin de 30 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel