Timochinona, compusul activ din uleiul de chimen, impact asupra sistemului cardiovascular. Cum să consumi uleiul de chimen
Acest ulei scade colesterolul și hipertensiunea arterială. În plus, are și efect antiinflamator.
Vezi și: Cinci cauze care duc la apariția cearcănelor. Cum să scapi de aspectul inestetic al feței
Unii oameni preferă să apeleze mai întâi la remedii homeopate, decât să se bazeze pe medicamente pentru a-și rezolva problemele de sănătate.
În ultima vreme, uleiul de semințe negre a câștigat o reputație pentru capacitatea sa de a scădea simultan nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale. Uleiul de semințe negre provine din semințele întunecate ale unei plante cunoscute sub numele de Nigella sativa (sau chimen negru), care este nativă în părți ale Asiei, Africii și Europei. Odată ce uleiul este izolat din semințe, poate fi utilizat medicinal ca agent topic sau produs ingerat.
Unul dintre cele mai active ingrediente din uleiul de semințe negre, timochinona, este raportat că ajută la îmbunătățirea răspunsurilor cardiovasculare atunci când este consumat. În mod specific, se spune că timochinona are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatorii, conform National Center for Biotechnology Information. Aceste proprietăți presupuse ar putea conferi uleiului de semințe negre capacitatea de a controla hipertensiunea și de a reduce colesterolul ridicat.
Unele cercetări par să sugereze uleiul ca o posibilă terapie cardiovasculară adjuvantă. Totuși, nu toți experții sunt de acord că uleiul de semințe negre este cu adevărat util.
Vezi și: Leptina, hormonul foamei care protejează creierul. Menține integritatea materiei albe

Uleiul de chimen - FOTO: Freepik@mockupdaddy-com
Uleiul de chimen, beneficii
Autorii unei recenzii din 2021 publicate în Nutrients au menționat că există dovezi crescânde ale potențialului terapeutic și cardioprotector al uleiului de chimen. Un trial clinic din 2022, publicat în Toxicology Reports, pare să susțină această idee.
În cadrul trialului, participanții au ingerat fie ulei de chimen, fie un placebo timp de 90 de zile. Cei care au luat ulei de chimen au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului colesterolului. Un alt trial din 2021, publicat în Phytotherapy Research, a explorat ingestia de ulei de semințe de chimen și ulei de semințe de floarea-soarelui la persoane diagnosticate cu hipertensiune.
La sfârșitul a opt săptămâni, valorile medii ale tensiunii arteriale și colesterolului participanților au scăzut, iar colesterolul HDL (colesterolul "bun") a crescut.
Uleiul de semințe de chimen pare să fie un tratament terapeutic rezonabil pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți în menținerea nivelurilor normale de tensiune arterială și colesterol.
Totuși, dieteticianul înregistrat Angel Luk afirmă că sunt necesare mai multe studii înainte de a putea confirma în mod rezonabil beneficiile percepute ale uleiului de semințe de chimen.
"Din păcate, nu există suficiente cercetări efectuate în acest moment care să ajute la explicarea exactă a modului și motivului pentru care uleiul de chimen ar putea fi benefic pentru sănătate. Deși există unele studii mici care arată îmbunătățiri ale colesterolului și tensiunii arteriale, rezultatele nu sunt încă generalizabile pentru public, astfel că nu se pot face recomandări specifice privind dozele de consum", explică dieteticianul Angel Luk, potrivit Health Digest.
Vezi și: Antidepresivele, impact major asupra creierului. Stimulează funcțiile cognitive
Precauție
Angel Luk nu se opune ca oamenii să încerce uleiul de semințe negre, în special cei care doresc să-l folosească ca ingredient ocazional în preparate culinare. Cu toate acestea, ea avertizează că unele persoane au raportat balonare și o senzație de arsură după consumul uleiului de semințe de chimen.
"Uleiul de semințe negre poate fi folosit pentru gătit. Profilul de aromă al uleiului de chimen este ușor amar și picant, ceea ce ar putea fi mai bine rezervat pentru rețete cu alte arome puternice. Pentru gătitul de zi cu zi, un ulei cu o aromă mai neutră va permite probabil altor ingrediente să strălucească, iar riscul de a provoca probleme digestive neplăcute pentru toată lumea din jurul mesei va fi mai mic", afirmă medicul nutriționist.
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.

