Tiroida. Tot ce trebuie să știi despre hiper sau hipoactivitatea glandei

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Hipotiroidismul     Foto/Video: Simtics
Hipotiroidismul Foto/Video: Simtics

Tiroida, situată în partea din față a gâtului, poate fi cauza multor probleme de sănătate. Tiroida însă nu este atât de frecvent luată în considerare ca și cauză.

Tiroida este glanda care produce hormoni - tiroxină (T4) și triiodotironină (T3) - care comandă celulelor să accelereze sau să încetinească.

Dar dacă glanda tiroidă este hiperactivă sau subactivă, rezultatul este o serie de consecințe și simptome, uneori implicând inima. „Legătura cu inima este bine stabilită, dar problemele tiroidiene sunt adesea trecute cu vederea ca și cauză ", spune dr. Giuseppe Barbesino, endocrinolog la Spitalul General Massachusetts din Harvard. 

Starea tiroidiană 

Când glanda tiroidă produce prea puțin hormon, se numește tiroidă subactivă; termenul medical este hipotiroidismul. Poate provoca o rată lentă a inimii, o creștere a colesterolului, o creștere a fluidului în jurul inimii și insuficiență cardiacă.

Un precursor al hipotiroidismului, numit hipotiroidism subclinic, poate provoca unele modificări ale grăsimilor din sânge și ale funcției vaselor sanguine care pot duce la creșterea riscului de îngustare a arterelor.

Când tiroida produce prea multă cantitate de hormoni, se numește tiroidă hiperactivă sau hipertiroidism. Acest lucru face ca inima să bată mai repede, ceea ce poate duce la palpitații sau la bătăi neregulate ale inimii, cunoscută sub numele de fibrilație atrială (afib). „Afib este cel mai frecvent si periculos risc cardiac asociat tulburarilor tiroidiene”, spune dr. Barbesino.

În afib, camerele superioare ale inimii (atria) vibrează, în loc să pompeze constant. Acest lucru poate duce la formarea de cheaguri în sângele care se mișcă lentă.

Dacă un cheag se deplasează prin sânge la creier, poate provoca un accident vascular cerebral. Afib poate provoca, de asemenea, camerele de pompare principale ale inimii (ventriculele) să pompeze prea repede. Bătăile rapide ale inimii și atria care vibrează pot provoca, în cele din urmă, insuficiență cardiacă. 

Tratament 

Dr. Barbesino spune că administrarea de medicamente, cum ar fi levothyroxine (Synthroid) pentru a înlocui lipsa hormonului tiroidian poate ajuta sau chiar inversa unele afecțiuni ale inimii, atunci când acestea sunt cauzate de hipotiroidie sau hipotiroidism subclinice.

Cu toate acestea, el spune că este foarte dificil de a inversa afib la cineva cu hipertiroidism în curs de desfășurare. Medicamente precum metamazolul (Tapazol) pot încetini acțiunea hormonului tiroidian și acest lucru poate ajuta la controlul afibului.

Dar medicamentele pot avea efecte secundare precum mâncărimea. Un tratament obișnuit pentru hipertiroidism este distrugerea sau îndepărtarea țesutului tiroidian hiperactiv. Acest lucru presupune să luați pilule de hormon tiroidian pentru tot restul vieții. În plus față de corectarea altor simptome, se poate inversa afib.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel