Inimă sănătoasă? Ce să nu faci

Florina Pop |
Data publicării:
Baie în apă rece
Baie în apă rece

Sunt lucruri pe care nu le putem controla când vine de sănătatea inimii precum îmbătrânirea sau un părinte ce suferă de o boală cardiovasculară. Sunt, însă, câțiva factori pe care-i putem controla.

Fumatul, lipsa verificărilor periodice a tensiunii, mâncarea în exces sunt factori care duc la boli de inimă, dar care pot fi controlați.

Cu ajutorul specialiștilor, cei de la webmd.com au punctat zece aspecte. Câteva dintre ele:

1. Nu mai fumați– e o cauză majoră a bolilor de inimă, crește tensiunea arterială, provoacă cheaguri de sânge, reduce nivelul colesterolului „bun“ (HDL). Efectele renunțării la fumat sunt imediate: riscul de boli cardiovasculare scade în doar câteva zile, iar la un an - riscul este redus la jumătate.

2. Nu ignorați durerile în piept - dacă aveți dureri în piept când faceți sport, ar fi bine să mergeți la medic. Medicii spun că durerea inimii se poate simți mai mult ca o presiune decât o durere, iar oamenii tind să simtă asta și să aibă și senzația uneori extinsă în umeri, până în maxilar sau în brațul stâng. Însă, dacă simți că presiunea e atât de puternică încât un elefant ar sta pe pieptul vostru, atunci e urgent și trebuie să sunați la 112.

3. Vedeți dacă puteți preveni să aveți aceleași boli ca părinții – nu vă resemnați, deși statisticile nu sunt promitățoare. „Dar bolile de inimă nu sunt doar ceea ce moșteniți. Este și ceea ce faceți în acest sens", spune, pentru webmd.com, Nieca Goldberg, cardiolog și directorul medical al Programului Inimii Femeilor de la Universitatea din New York. Potrivit specialistului, ținerea sub control a colesterolului și consumul de statine ar ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

4. Nu fiți sedentar – crește riscul bolilor de inimă. Mișcarea ajută la scăderea tensiunii arteriale, ține colesterolul sub control, încurajează pierderea kilogramelor în plus, reduce stresul. Ar fi bine să sfătuiți cu un medic înainte să începeți un nou regim de fitness.

5. Tineți-vă sub control tensiunea arterială și luați-vă medicamentele prescrise de medic - dieta, exercițiile fizice și medicamentele (dacă e cazul) pot trata hipertensiunea arterială. Nu întrerupeți niciodată un medicament pentru inimă și nu ajustați doza fără să discutați mai întâi cu un doctor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel