Eczemă? Risc crescut de atac de cord. Explicațiile medicilor

Adisa Codruț / 11 Martie 2019 / 16:30
Insuficiență cardiacă, stres: rolul unor receptori din celulele mușchiului inimii
Insuficiență cardiacă, stres: rolul unor receptori din celulele mușchiului inimii

Eczema se pare că are efectul de a crește riscul bolilor cardiovasculare și atac de cord. Nu te-ai fi gândit la asta, însă studiile arată o colerare certă între cele două afecțiuni. 

Aproximativ una din 10 persoane are eczemă, o afecțiune inflamatorie cronică ce lasă pielea uscată și produce mâncărime.

Persoanele cu forme mai severe pot prezenta o erupție cutanată neplăcută sau exfolierea pielii. Aceste persoane pot fi, de asemenea, sub risc mai mare pentru atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat de BMJ, citat de Harvard Medical School.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele de la mai mult de 385.000 de adulți cu eczeme, care au fost clasificate ca ușoare, moderate sau severe. Fiecare pacient a fost comparat cu până la cinci persoane de vârstă și sex similare care nu aveau eczeme.

Risc cu până la 50% mai mare de boli cardiovasculare

După o urmărire de cinci ani, cercetătorii au descoperit că persoanele cu eczeme severe au avut un risc de atac de cord, fibrilație atrială și deces cauzat de boli de inima cu 40%, până la 50%  mai mare, precum și un risc de accident vascular cerebral cu 20% mai mare.

Riscurile au rămas și după ce cercetătorii au ajustat datele în funcție de factori precum greutatea, fumatul și consumul de alcool.

Autorii studiului au sugerat că persoanele cu eczeme severe trebuie să fie examinate pentru factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul crescut.

Articolul integral poate fi găsit AICI.

 

Articole Recomandate
Comentarii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.83