Top țări unde se trăiește cel mai mult. Ce se întâmplă cu România

Singapore, Japonia şi Spania sunt cele trei ţări ai căror locuitori au cea mai mare speranţă de a trăi mai mulţi ani în condiţii de sănătate, potrivit unui raport publicat joi de revista The Lancet şi...
Speranţa unei vieţi sănătoase este de 74,2 ani în Singapore; de 73,1 ani în Japonia şi 72,1 ani în Spania, potrivit acestui studiu realizat de The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington.
La polul opus, ţările cu cea mai mică speranţă de viaţă sănătoasă sunt Republica Centrafricană (44,8 ani), Lesoto (47 ani) şi Sudanul de Sud (50,6 ani).
Raportul Global Burden Desease (GBD) al centrului american constată că populaţia mondială a crescut cu circa 192 % din 1950, când trăiau 2,6 miliarde de oameni în întreaga lume, până în 2017, când populaţia globală numără 7,6 miliarde de persoane.
Pe parcursul a 10 ani, populația globală a crescut semnificativ
Între 2007 şi 2017, populaţia globală a crescut cu aproximativ 87,2 milioane de persoane în fiecare an, în timp ce între 1997 şi 2007 creşterea a fost de 81,5 milioane anual.
În cei şapte ani anteriori lui 2017, 33 de ţări au înregistrat un declin al populaţiei, majoritatea în Europa, inclusiv în Spania, Grecia, Portugalia şi România, precum şi în Japonia, Cuba şi Puerto Rico.
Ţările în care, în aceeaşi perioadă, populaţia a crescut cu peste 2%, 33 sunt din Africa subsahariană, printre care Nigeria, Etiopia şi Mali.
În analiza privind incidenţa problemelor de sănătate în lume, studiul relevă că cea mai mare proporţie a personalului medical la dispoziţia populaţiei se află în Cuba, Qatar şi în marea parte a ţărilor europene, în timp ce mai mică proporţie se înregistrează în Africa subsahariană.
Bărbații, mai predispuși la atacuri de cord şi accidente cerebrale
Studiul relevă totodată că bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile să fie afectaţi de boli netransmisibile, precum atacurile de cord şi accidentele cerebrale.
Cercetătorii au determinat şi unele cauze care au provocat moartea a peste 1 milion de persoane în lume în 2017, printre care bolile coronariene, infecţiile respiratorii, diareea acută, accidentele de trafic şi bolile cronice pulmonare.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.