"Toți spun: cancer egal moarte. E total greșit!" Patriciu Achimaș-Cadariu: Cum tratează țările din Vest pacienții? Au supraviețuiri fantastice! Nu trebuie să reinventăm roata

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancer - Foto: Freepik @cataliniliescu
Cancer - Foto: Freepik @cataliniliescu

"Termenul de cancer îi sperie pe oameni și frecvent ne gândim că e egal moarte. E total greșit! Cancerul poate să fie vindecat!".

Termenul "cancer" poate fi într-adevăr intimidant și este asociat de multe ori cu teama și incertitudinea. Această reacție este înțelesă, deoarece cancerul a fost mult timp o boală gravă cu serioase consecințe.

Totuși, este important de știut că nu toate cancerele sunt fatale și că progresele din medicină au îmbunătățit semnificativ tratamentele și ratele de supraviețuire pentru multe tipuri de cancer.

În ultimele decenii, cercetările și dezvoltările în domeniul oncologiei au dus la descoperirea de tratamente mai eficiente și mai puțin invazive. De exemplu, terapiile țintite și imunoterapiile au devenit opțiuni importante în lupta împotriva cancerului, permițând tratamente personalizate care se concentrează pe caracteristicile specifice ale cancerului fiecărui pacient.

"O tot repet de ani de zile, oricât de rău sună, dacă ne uităm la cheltuielile pentru sănătate din PIB - și asta apare pe site-ul Băncii Mondiale - vedem că în România, în continuare este cea mai mică sumă, chiar dacă procentul, uneori, în unii ani, e mai mare decât în țări cu care ne comparăm veșnic, unele dintre țările Baltice și Bulgaria, vedem că din Uniunea Europeană suntem pe ultimul loc de multe ori. Ori pe ultimul loc, ori pe penultimul loc. 

Asta nu are cum să ne aducă performanță.

Sigur, pachet minimal. S-a discutat frecvent de el. Cofinanțare...", ne-a spus Patriciu Achimaș-Cadariu, medic român, specializat în obstetrică-ginecologie, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate" de la DC Medical și DC News.

"Termenul de cancer îi sperie pe oameni și frecvent ne gândim că e egal moarte. E total greșit!"

 

"Cum să o faci ca să fie și etic atunci când pacienții se confruntă cu o boală cumplită. Iar termenul de cancer cred că sperie și frecvent ne gândim că e egal moarte. Ceea ce nu e adevărat. E total greșit! 

Cancerul poate să fie vindecat sigur, cu anumite condiții, să fie identificat din vreme, să fie tratat corespunzător. 

Cum facem ca acești pacienți care, inevitabil se vor îmbolnăvi și știm aceste lucruri și vorbim de sute de mii de pacienți prin îmbătrânirea populației.

Cum facem ca să trăiască și să trăiască bine, adică să aibă și o calitate a vieții acceptabilă?

Cofinanțăm? Avem un model social? Trăim în în Uniunea Europeană, avem acest model pe care îl acceptăm. Dacă mergem în zona în care sigur fiecare se descurcă atunci înseamnă că nu putem stăpâni evoluția", a mai spus medicul.

Deși cancerul poate fi o boală serioasă și adesea fatală, nu este întotdeauna "egal cu moartea". Tratamentele avansate, detectarea timpurie și sprijinul adecvat pot îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacienților cu cancer.

3. -imagine fara descriere- (cancer-2_00615500.jpg)Foto: Freepik

Cum tratează țările din Vest pacienții: Au supraviețuiri fantastice! Nu trebuie să reinventăm roata

 

"Trăim totuși, cred, într-o zonă geografică care încă mai beneficiază de gânditorii mai vechi sau mai noi care au avut și o aplecare asupra vieții omului. 

Deci cofinanțăm, avem asigurări suplimentare, găsim modalități de a face asocieri. Sigur, toate lucrurile astea cred că sunt valabile. Dar haideți să ne uităm cum tratează țările din Vest, unde vedem aceste supraviețuiri fantastice, aceste îmbunătățiri cu zeci de procente ale supraviețuirii în cancer în ultimele decenii. 

Ce au făcut ele? 

Cred că nu trebuie să reinventăm roata, trebuie doar să găsim modelele adaptate evident la realitățile noastre care funcționează și prin care putem îmbunătăți viața oamenilor, că de fapt asta ne dorim, nu să numărăm că avem multe aparate de computer tomograf. Ok, ce, cu ce ne ajută ele? 

Am vrea să avem un număr impresionat de aparate de radioterapie. 

Cu ce ne vor ajuta? Cumpărăm roboți chirurgical? Sigur, avem dovezi că ne ne ajută, că ajută pacienții, nu numai medicul. Deci toate lucrurile astea sunt bazate pe dovezi, dovezi medicale și cred că ar trebui să ni le însușim", a conchis medicul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel