Ce este toxiinfecția alimentară. Cum recunoști simptomele, ce presupune tratamentul și ce alimente să eviți

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
toxiinfectie alimentara Foto: Frepik @dmytrenko.fsk
toxiinfectie alimentara Foto: Frepik @dmytrenko.fsk

Află mai multe despre cum se manifestă toxiinfecția alimentară și când este cazul să mergi la doctor.

Consumul de alimente alterate, stricate sau otrăvite poate avea ca rezultat boli de origine alimentară, cunoscute adesea sub numele de toxiinfecții alimentare. Cele mai tipice semne ale toxiinfecției alimentare includ diaree, vărsături și greață.

Chiar dacă doare foarte tare, toxiinfecțiile alimentare se întâmplă frecvent. Aproximativ 1 din 7 persoane fac intoxicații alimentare anual, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Simptomele

Dacă ai o toxiinfecție alimentară, sunt șanse ca aceasta să nu treacă neobservată.

Simptomele pot varia în funcție de sursa de infecție. Cazurile comune de toxiinfecție alimentară vor include, de obicei, câteva dintre următoarele simptome:

- Crampe abdominale

- Diaree

- Greață

- Vărsături

- Pierderea poftei de mâncare

- Febră ușoară

- Slăbiciune

- Dureri de cap

Simptomele unei toxiinfecții alimentare care poate pune viața în pericol includ:

- Diaree care durează mai mult de 3 zile

- Febră mai mare de 38,9°C 

- Dificultăți de vedere sau de vorbire

- Simptome de deshidratare severă, care pot include uscăciunea gurii, urină puțină sau deloc și dificultăți în a menține lichidele

- Urină cu sânge

Cauze

Majoritatea toxiinfecțiilor alimentare pot fi atribuite uneia dintre cele trei cauze majore: bacterii, paraziți sau viruși.

Aproape fiecare masă pe care o mănâncă oamenii are acești germeni. Pe de altă parte, căldura de gătit elimină adesea virușii din alimente înainte ca acestea să ajungă în farfuriile noastre. Din cauza lipsei lor de pregătire, alimentele consumate crude sunt frecvent cauza îmbolnăvirilor alimentare.

Din când în când, alimentele vor intra în contact cu microorganismele care se găsesc în vomă sau în fecale. Acest lucru este cel mai probabil să se întâmple atunci când o persoană care nu se simte bine gătește fără să se spele pe mâini în prealabil.

Produsele lactate, ouăle și carnea sunt adesea contaminate. În plus, organismele patogene ar putea polua apa.

Bacterii

Cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare este, de departe, bacteria. Printre sursele bacteriene de intoxicații alimentare se numără:

- E. coli, în special E. coli producător de toxină Shiga (STEC)

- Listeria monocytogenes

- Salmonella

- Campylobacter

- Clostridium botulinum

- Staphylococcus aureus

- Shigella

- Vibrio vulnificus

Intoxicațiile alimentare provocate de paraziți, cum ar fi Toxoplasma gondii, Giardia lamblia, tenii, cum ar fi Taenia saginata, tenia porcului, Diphyllobothrium latum, Cryptosporidium, Ascaris lumbricoides, flukes, oxiuri și Trichinella, reprezintă una dintre principalele cauze de deces.

Acești paraziți pot trăi în tractul digestiv și pot trece neobservați ani de zile, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit și la femeile însărcinate. CDC raportează că toxoplasmoza este una dintre principalele cauze de deces atribuite intoxicațiilor alimentare.

Foto: Freepik @stefamerpik

Tratament

Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară pot fi tratate la domiciliu. În continuare sunt prezentate câteva metode de tratare a intoxicațiilor alimentare:

Rămâi hidratat

Este important să rămâi hidratat în mod adecvat dacă ai o boală alimentară. Băuturile sportive bogate în electroliți pot fi benefice. Apa de nucă de cocos și sucul de fructe pot reface carbohidrații și pot atenua oboseala.

Ferește-te de cofeină, deoarece ar putea provoca iritații gastrointestinale. Un stomac deranjat poate fi calmat de ceaiuri decofeinizate infuzate cu plante calmante, inclusiv păpădie, mentă și mușețel.

Utilizarea medicamentelor cu prescripție medicală

În funcție de agentul patogen care le provoacă boala, unii pacienți pot beneficia de medicamente eliberate pe bază de rețetă, chiar dacă multe cazuri de intoxicații alimentare se rezolvă de la sine.

Medicamentele prescrise pot fi avantajoase pentru persoanele în vârstă, imunocompromise sau însărcinate. Terapia cu antibiotice ajută la prevenirea transmiterii infecției la făt în cazul femeilor însărcinate, potrivit Healthline.

Ce să consumi în timp ce suferi de toxiinfecție alimentară

Este indicat să amâni progresiv consumul de mese solide până după ce vărsăturile și diareea au dispărut. Mai degrabă, reintegrează-ți treptat în dieta obișnuită, consumând alimente și băuturi fade, ușor de digerat, cum ar fi:

- Biscuiți sărați

- Pâine prăjită

- Banane

- Orez

- Fulgi de ovăz

- Cartofi slabi

- Legume fierte

- Supăde pui

- Sucuri fără cofeină, cum ar fi ginger ale sau root beer

- Sucuri de fructe diluate

- Băuturi pentru sportivi

Ce alimente trebuie să eviți

Pentru a preveni ca stomacul tău să fie mai deranjat, încearcă să eviți următoarele alimente mai greu de digerat, chiar dacă te simți mai bine:

- Produse lactate, în special lapte și brânzeturi

- Alimentele grase

- Alimente prăjite

- Alimente foarte condimentate

- Alimentele cu un conținut ridicat de zahăr

- Alimente picante

- Cofeină

- Alcool

- Nicotină

Diagnostic

Pe baza simptomelor tale, un medic ar putea fi în măsură să determine ce fel de toxiinfecție alimentară ai.

În situații extreme, pot fi efectuate teste asupra alimentelor pe care le-ai consumat, analize de sânge și teste de scaun pentru a identifica cauza toxiinfecției alimentare. Pentru a determina dacă ești deshidratat ca urmare a toxiinfecției alimentare, un medic poate face, de asemenea, un test de urină.

Pentru a preveni toxiinfecția alimentară, manipulează alimentele în siguranță și evită produsele nesigure. Anumite alimente, cum ar fi carnea, păsările de curte, ouăle și crustaceele, sunt mai susceptibile de a provoca otrăviri din cauza producției și preparării lor. 

Aceste alimente pot fi consumate crude, dacă nu sunt gătite corespunzător sau dacă mâinile și suprafețele nu sunt curățate după contact. 

Alte alimente care pot provoca toxiinfecții alimentare includ sushi crud sau insuficient gătit, mezeluri, carne tocată de vită, lapte, brânză și sucuri nepasteurizate, precum și fructe și legume crude, nespălate. 

Pentru a evita intoxicațiile alimentare, spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a găti sau de a mânca alimente, asigurați-vă că alimentele sunt sigilate și depozitate corespunzător, gătiți bine carnea și ouăle, igienizați produsele crude înainte de a le folosi pentru alte alimente și spălați întotdeauna fructele și legumele înainte de a le servi.

Intoxicațiile alimentare rareori reprezintă un risc grav pentru viață. Chiar dacă intoxicația alimentară este extrem de dureroasă, majoritatea victimelor se recuperează complet în câteva zile, chiar și în absența unei intervenții medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel