Transplant pulmonar, bani pentru Budapesta. Privații români ignorați

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Peste 145.000 de români au făcut infecții respiratorii acute într-o singură săptămână
Peste 145.000 de români au făcut infecții respiratorii acute într-o singură săptămână

Transplant pulmonar pentru 10 pacienți români vom plăti la Budapesta, deși și în România se poate face intervenția și într-un spital de stat, dar și într-unul privat, pe carenimeni nu pare interesat să-l acrediteze de trei ani! Scuza oficială e că nu avem organe de transplantat pentru că românii nu donează! Dar, spun specialiștii, nici nu facem campanii ca să atragem donatori. 

Transplant pulmonar pentru 10 pacienți români vom plăti la Budapesta, deși și în România această procedură s-a făcut deja de două ori în Spitalul Sfânta Maria din București. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la emisiunea „Pulsul Zilei”, de la TVR1. 

Am avut mai multe discuţii cu partea ungară şi astăzi am primit un răspuns de acolo, urmează un acord de principiu, pe care îl voi discuta cu oficialii de la Budapesta, prin care să putem face zece transplanturi pulmonare acolo”, a spus Pintea, care a adăugat și că a reușit să termine Legea transplantului, dar nu o face publică deocamdată.

Teoretic putem, practic nu facem

Întrebată ce tipuri de transplant se pot face în România, ministrul Sănătății a recunoscut că s-ar putea face toate, dar - justifică ea - că nu sunt organe, așa că de asta nu se fac. 

Dr. Val Vîlcu, redactorul-șef al DC NEWS, spune însă că nu avem donatori pentru că nici nu ne preocupă să-i atragem, ci mai degrabă să umplem buzunarele străinilor. 

„Agenția Națională de Transplant ar trebui să fie un promotor al actului de donare, dar n-am văzut să fi făcut campanii în acest sens. În schimb văd permanent campanii de racolare de pacienți pentru clinici din străinătate, strângeri fonduri pentru plata tratamentelor la clinici din străinătate. Nu văd nici campanii de strângere de fonduri pentru operarea pacienților la clinici private din România care pot face astfel de intervenții și multe altele", a spus acesta într-o intervenție pentru DC MEDICAL. 

Mai mult de jumătate de miliard de euro plătiți străinilor

În ultimii 8 ani, România a plătit mai mult de jumătate de miliard de euro pentru tratamentele pacienților români trimiși la clinici din străinătate, după cum anunța recent președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu. Asta deși sunt spitale private care ar fi putut face lejer o parte din aceste intervenții pe bani mult mai puțini.

Spre exemplu, că tot vorbim de transplant pulmonar, un spital privat din Sibiu, în care s-au realizat deja intervenții chirurgicale în premieră mondială incluse în Academia Recordurilor, a depus dosar de acreditare pe acest tip de transplant de ani de zile la Agenția Națională de Transplant. 

La privații români ar fi de trei ori mai ieftin

Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, cu o vastă experiență în clinici din țară și din străinătate, a vorbit, la interviurile DC MEDICAL, despre acest caz. El a explicat că un transplant pulmonar costă peste 125.000 de euro la clinici din Austria, în schimb în România ar putea costa de trei ori mai puțin.

Noi, la Polisano, am putea face și mâine această intervenție, datorită dotărilor, a experienței noastre. Echipa de chirurgi are toate – să zic – agrementările profesionale necesare realizării transplantului pulmonar. Noi, mai mult decât atât, am făcut și pașii oficiali pentru acreditare. În decembrie 2015 am depus la ANT (Agenția Națională de Transplant, n.r.), la domnul doctor Zota, care era atunci diriguitorul ANT-ului, un dosar, cu număr de înregistrare. Am fost personal la București cu domnul doctor Victor Costache și am depus acel dosar în vederea acreditării ca și centru de transplant", a dezvăluit chirurgul, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL.

CITEȘTE ȘI: Chirurg, acuzații: Dacă statul ne-ar acredita, mâine am face transplant pulmonar 

Mai mult, reprezentanții clinicii au dezvăluit că ar putea să facă și un al doilea tip de transplant. Intenţionăm să depunem un dosar pentru transplantul cardiac - intervenţii din care multe le-am făcut în Franţa. Ştiţi că, în România, sunt aruncate la gunoi cam 150 de inimi pe an, care ar putea salva tot atâtea vieţi”, a arătat, la rândul său, conf.dr. Victor Costache.

Chirurgul a arătat, exclusiv la Interviurile DC MEDICAL, că dezinteresul autorităților de a deconta intervenții chirurgicale către clinici private din România dă ocazia unor entități să câștige din banii statului. 

A apărut un sistem paralel, fundații lacrimogene care strâng bani pentru cazuri punctuale, pentru a plăti pe bani mulți cazuri în străinătate. Aceste cazuri, multe dintre ele, pot fi rezolvate în spitalul nostru și în alte spitale, dar fundațiile preferă să rezolve în clinicile din afară datorită retro-comisioanelor care se percep și a contractelor de trimițător”, a arătat conf.dr. Victor Costache

CITEȘTE ȘI: Chirurg: Statul aruncă bani, fundațiile „lacrimogene" profită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel