Tratamentul pentru cancerul pulmonar, aprobat de FDA. Efect asupra bolii avansate

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer pulmonar - FOTO: Freepik@kjpageter
cancer pulmonar - FOTO: Freepik@kjpageter

Tratamentul pentru cancerul pulmonar cu celule mici a fost aprobat de FDA. Are efecte în cazul bolii care a progresat după chimioterapie.

FDA din Statele Unite a aprobat un nou medicament numit Imdelltra, produs de Amgen, pentru tratarea cancerului pulmonar cu celule mici (SCLC) în stadii avansate. Acest medicament este destinat pacienților a căror boală a progresat după ce au făcut chimioterapie.

Imdelltra este un tip de terapie imunologică care ajută sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele canceroase. Eficacitatea medicamentului a fost testată pe 99 de pacienți, arătând că aproximativ 40% dintre aceștia au răspuns pozitiv la tratament, iar durata medie a răspunsului a fost de aproape 10 luni.

Medicamentul vine cu câteva riscuri, printre care un sindrom de eliberare a citokinelor (o reacție inflamatorie severă) și toxicitate neurologică. Cele mai comune efecte secundare sunt oboseala, febra, pierderea poftei de mâncare și dureri musculare.

Imdelltra a fost aprobat mai rapid datorită unui program special al FDA care facilitează aprobarea medicamentelor pentru boli grave. Aprobată în colaborare cu agenții de sănătate din mai multe țări, această decizie permite pacienților cu SCLC să aibă acces mai rapid la noi tratamente. Aprobarea finală va depinde de confirmarea beneficiilor pe termen lung ale medicamentului, transmite Reuters.

Vezi și: Afecțiunea comună care duce la cancer. Rezultate îngrijorătoare: Jumătate de miliard de oameni, la risc

Cancer pulmonar - FOTO: Freepik@moldomcata

Cum se administrează tratamentul

Imdelltra se administrează prin infuzie intravenoasă (IV). Regimul de dozare recomandat este următorul:

Prima doză: 1 mg administrată prin infuzie intravenoasă timp de 1 oră în Ziua 1 a primului ciclu de tratament.

A doua doză: 10 mg administrată în Ziua 8 a primului ciclu.

A treia doză: 10 mg administrată în Ziua 15 a primului ciclu.

Dozele ulterioare: 10 mg administrate la fiecare 2 săptămâni (14 zile), începând cu Ziua 29 (sau Ziua 1 a ciclului următor), până la progresia bolii sau apariția unei toxicități inacceptabile.

Vezi și: Implantarea extremităților, intervenție de excelență la Spitalul de Urgență Floreasca. Prof. dr. Ioan Lascăr: Oferă șansa de a se recupera aproape 100%

Ce este cancerul pulmonar cu celule mici

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) este un tip de cancer pulmonar care reprezintă aproximativ 10-15% din toate cazurile de cancer pulmonar. Este denumit astfel deoarece celulele canceroase au un aspect mic și rotund atunci când sunt privite la microscop. SCLC este cunoscut pentru creșterea rapidă și tendința de a se răspândi (metastaza) rapid la alte părți ale corpului, inclusiv la ficat, oase, creier și glandele suprarenale.

Simptome comune ale cancerului pulmonar cu celule mici

- Tuse persistentă

- Dureri în piept

- Dificultăți de respirație

- Pierdere în greutate inexplicabilă

- Oboseală

- Sânge în spută (hemoptizie)

Vezi și: Spitalul de Urgență Floreasca, unitate integrată. Prof. dr. Ioan Lascăr: Primul și singurul centru de îngrijire a arșilor gravi. Pacientul nu este plimbat prin secțiile sau cabinetele din spital

Factori de risc pentru cancerul pulmonar cu celule mici

Fumatul: Este principalul factor de risc pentru SCLC, majoritatea pacienților fiind fumători sau foști fumători.

Expunerea la anumite substanțe: Expunerea la radon, azbest și alte substanțe chimice poate crește riscul de a dezvolta SCLC.

Istoric familial: Un istoric familial de cancer pulmonar poate crește riscul de SCLC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel