Afecțiunea comună care duce la cancer. Rezultate îngrijorătoare: Jumătate de miliard de oameni, la risc
Această afecțiune comună este una din cauzele principale care duc la cancer. Este considerată o afecțiune comună, dar mortală, cu implicații majore asupra...
Un studiu recent a descoperit că aproape jumătate dintre cazurile de cancer sunt legate de o singură afecțiune comună, dar mortală. Dacă estimările recente sunt relevante, atunci aproape jumătate de miliard de oameni sunt expuși riscului de a dezvolta cancer.
Un nou studiu a constatat că aproape jumătate dintre toate cazurile de cancer sunt legate de obezitate. Cercetarea a fost efectuată de Universitatea Lund din Suedia și a implicat 4,1 milioane de participanți monitorizați timp de aproximativ 40 de ani, cu verificări strânse ale greutății și stilului de viață. Pe parcursul acestei perioade, au fost identificate peste 332.000 de cazuri de cancer.
S-a descoperit că în 40% dintre aceste cazuri există o legătură între greutatea în exces și dezvoltarea cancerului. Au fost identificate 32 de tipuri de cancer care au o legătură cu obezitatea. Raportul a adăugat că anterior, cercetările internaționale au identificat 13 tipuri de cancer legate de obezitate.
Profesorul Jason Halford, președintele Asociației Europene pentru Studiul Obezității (EASO), a declarat publicației că studiul a fost o analiză puternică și la scară largă.
"Ca întotdeauna, mai multă cercetare este necesară, dar acest studiu dezvăluie ceea ce mulți care studiază legăturile dintre cancer și obezitate au suspectat că obezitatea este probabil un factor de risc pentru mult mai multe tipuri de cancer decât aveam dovezi anterior", a adăugat profesorul Halford.

Obezitate - FOTO: Freepik@h9images
Rezultate îngrijorătoare
Mai mult de un miliard de oameni trăiesc cu obezitate în întreaga lume, arată estimările globale publicate în The Lancet.
Acest lucru include aproximativ 880 de milioane de adulți și 159 de milioane de copii, conform datelor din 2022. NHS recomandă ca adulții să practice un tip de activitate fizică în fiecare zi, inclusiv antrenament de forță și cardio.
NHS adaugă că ar trebui să reducem timpul petrecut în șezut sau culcat și să întrerupem perioadele lungi de imobilitate cu puțină activitate.
Un aport zilnic ideal de calorii variază în funcție de vârstă, metabolism și nivelurile de activitate fizică, printre altele. În general, aportul zilnic recomandat de calorii este de 2.000 de calorii pe zi pentru femei și 2.500 pentru bărbați.
-
-
De ce provoacă statinele dureri musculare14.12.2025, 21:01
-
EXCLUSIV Plante și ceaiuri care ajută la curățarea plămânilor14.12.2025, 19:42
-
Cum te ajută regula 30:15 ca să scapi de durerile de spate14.12.2025, 18:52
-
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
