Trei feluri de carne care te ajută să slăbești. Sunt sănătoase, dar au și alte beneficii
Dacă ești un gurmand, dar vrei să și slăbești, aceasta este cea mai bună carne care te ajută să scapi de kilogramele în plus. Mai mult, are și efecte benefice asupra...
În procesul de pierdere în greutate, este esențial să ai grijă de numărul de calorii pe care le consumi, dar și să te asiguri că obții un echilibru adecvat între carbohidrați, grăsimi și proteine.
Acesta este unul dintre motivele pentru care carnea poate susține obiectivele tale de pierdere în greutate, fiind și o sursă excelentă de proteine. Acest macronutrient este important atunci când dorești să reduci grăsimea corporală, deoarece ajută la menținerea masei musculare slabe, conform unui studiu din martie 2020 publicat în The Journal of Nutrition.
Țesutul muscular este mai activ metabolic decât depozitele de grăsime, astfel că menținerea masei musculare slabe în timp ce pierzi în greutate va ajuta la menținerea unui ritm metabolic bazal ridicat (adică te va ajuta să arzi mai multe calorii). De asemenea, comparativ cu ceilalți doi macronutrienți, grăsimile și carbohidrații, proteina este cea mai sățioasă, conform unui articol din aprilie 2015 din American Journal of Clinical Nutrition.
Există diferite modalități de a-ți satisface necesarul de proteine, nu trebuie să te bazezi exclusiv pe carne. Sursele de proteine vegetale sănătoase includ tofu, tempeh, fasole, nuci, semințe și chiar cereale integrale.
Așadar, dacă ești fan al cărnii, unele opțiuni sunt mai bune pentru pierderea în greutate decât altele. Dacă încerci să pierzi în greutate, ar trebui să vizezi 1,3 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi, conform unei recenzii din decembrie 2019 din Advances in Nutrition. Pentru o persoană de 90 de kg, asta înseamnă aproximativ 118 grame.
Vezi și: Statinele, efecte adverse. Rabdomioliza, complicația care poate pune viața în pericol

Carne de porc - FOTO: Freepik@robertovich
Tipuri de carne de consumat când încerci să pierzi în greutate
Sunt mai multe variante pentru care poți să optezi dacă vrei să pierzi în greutate. Trebuie doar să ții cont de câteva aspecte.
Carne de vită slabă
Carnea roșie conține grăsimi saturate, dar există tăieturi mai slabe pe care le poți consuma cu moderație, inclusiv friptura de sirloin, tenderloin și carne tocată slabă de vită. De exemplu, o porție de 85 de grame de carne tocată de vită 95% slabă are 150 de calorii și 23 de grame de proteine, conform USDA.
Ce înseamnă "cu moderație"? Pentru prevenirea cancerului, World Cancer Research Fund recomandă limitarea la trei porții pe săptămână (amintește-ți: o porție este de aproximativ 85 de grame, gătită). În medie, consumăm puțin peste aceasta, la 100 de grame pe zi, conform American Heart Association.
Pui fără piele
Pieptul de pui fără piele poate fi una dintre cele mai slabe surse de proteine. Cheia este să alegi carnea albă (în loc de cea închisă la culoare), pe care o poți găsi în piept, pulpe și aripi. O porție de 85 de grame de piept de pui gătit are 135 de calorii și 28 de grame de proteine, conform USDA. De asemenea, conține cantități ample de fosfor, seleniu, riboflavină, niacină, vitamina B6 și colină.
Amintește-ți să îndepărtezi pielea înainte de a mânca și evită carnea închisă la culoare, pe care o găsești în pulpă sau ciocănele.
Carne de porc slabă
Ca majoritatea cărnii, există tăieturi mai sănătoase de porc, cum ar fi cotletul de porc sau mușchiul, și friptura de porc, și altele mult mai grase, cum ar fi baconul și burta de porc. De exemplu, o porție de 85 de grame de mușchi de porc are 122 de calorii și 22 de grame de proteine, conform USDA.
Când gătești carne de porc, taie orice grăsime vizibilă și asigură-te că atinge o temperatură internă de 63 de grade Celsius atunci când gătești, conform ghidurilor Administrației pentru Alimente și Medicamente.
Carne albă de curcan
La fel ca puiul, carnea albă de curcan este o altă sursă de păsări slabe. Vei găsi carnea albă în piept și aripi, în timp ce carnea închisă se găsește în picior. Carnea albă este mai săracă în calorii, dar atunci când mănânci o porție de 85 de grame, diferențele sunt neglijabile. Cantitatea de proteine și grăsimi totale sunt factorii de diferențiere.
De exemplu, pieptul de curcan prăjit are 125 de calorii, 2 grame de grăsime, 0,5 grame de grăsimi saturate și 25 de grame de proteine, în timp ce carnea închisă de curcan prăjită conține 130 de calorii, 9 grame de grăsime, 2 grame de grăsimi saturate și 13 grame de proteine, conform USDA.
Vezi și: Trosnitul gâtului, nesănătos. Poate provoca AVC
De evitat
Chiar dacă tipurile de carne de mai sus sunt sănătoase și pot ajuta la pierderea în greutate, gătirea lor incorectă sau ultraprocesarea lor poate avea efecte negative.
Carne prăjită
Chiar dacă folosești carne mai sănătoasă, precum puiul, învăluirea acestuia în pesmet și prăjirea anulează beneficiile pentru sănătate pe care le căutai. În primul rând, crește semnificativ conținutul de calorii și grăsimi. De exemplu, o porție de 85 de grame de pulpe prăjite are 250 de calorii, 13 grame de grăsimi și 15 grame de proteine, comparativ cu aceeași porție de piept de pui, care are 135 de calorii, 3 grame de grăsimi și 28 de grame de proteine, conform USDA.
Acest lucru poate explica de ce, într-un studiu din februarie 2013 din Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease, cercetătorii au găsit că consumul de alimente prăjite mai mult de patru ori pe săptămână crește semnificativ riscul de a deveni supraponderal sau obez, comparativ cu limitarea consumului de alimente prăjite la mai puțin de două ori pe săptămână.
Mezeluri procesate din carne roșie
Baconul, hot dog-urile, salamul și cârnații sunt exemple de mezeluri procesate din carne roșie. Acestea sunt mai bogate în calorii, grăsimi saturate și sodiu, comparativ cu tăieturile de carne roșie mai slabe și mai puțin procesate, conform American Heart Association, ceea ce le face dăunătoare pentru inimă.
-
Ce este uleiul esențial de Ylang-Ylang: 4 beneficii dovedite08.12.2025, 21:32
-
Cine nu ar trebui să consume scorțișoară?08.12.2025, 20:54
-
Ce este mielofibroza: simptome, cauze și cum poate fi tratată08.12.2025, 19:33
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
