Tromboza intracardiacă: factori de risc, simptome și tratament. Ionescu: Poate avea consecințe foarte dramatice, rapid

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tromboza intracardiaca. FOTO: Freepik @feepikcontributortha
tromboza intracardiaca. FOTO: Freepik @feepikcontributortha

Tromboza intracardiacă netratată poate duce la complicații, inclusiv la deces. Care sunt semnele ce trebuie să vă trimită la medic.

Tromboza intracardiacă este termenul medical pentru cheagul de sânge la nivelul inimii.

Aceste cheaguri se pot forma în diferite părți ale corpului și necesită frecvent asistență medicală. Cele de la nivelul inimii sunt extrem de periculoase și pot duce chiar și la decesul pacientului.

”Aceste chaguri pot fi de mărimi diferite. Pot fi mici și multiple, atașate de valve sau de cordaje, pot fi de dimensiuni mai mari, atașate de peretele liber atrial sau de septul intraatrial, de peretele ventricular.

Aceste cheaguri pot avea porțiuni mobile, pot fi fiabile”, a declarat dr. Cosima Ionescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară, la Digi 24.

Vezi și: Păducelul, ”laptele bătrânilor”, benefic pentru bolile de inimă și colesterol. Cum se prepară

Tromboza intracardiacă, factori de risc și cauze

Potrivit medicului, cauzele apariției acestor cheaguri sunt complexe.

”În general, curgerea sângelui prin inimă nu permite formarea cheagurilor. În anumite situații patologice acest lucru se întâmplă, în mod deosebit tulburări de contracție ale inimii.

Când apare fibrilația atrială, care este o tulburare de ritm destul de frecventă, atriul nu se mai contractă suficient și permite stagnarea sângelui și astfel se formează cheagul la nivelul atriului stâng.

În cazul unui infarct miocardic, de exemplu, se poate produce o fibroză a peretelui ventricular. În aceste cazuri, de acest perete fibrozat se atașează cheaguri de sânge.

Valvele cardiace, mai ales cele care au o anumită patologie, sau protezele valvulare, în special, în lipsa unui tratament anticoagulant eficient pot determina atașarea unor mici cheaguri care în timp se pot transforma în cheaguri mai mari”, a explicat medicul, subliniind că există situații în care simptomele pot fi absente.

”Este o capcană, pentru că atunci când simptomele sunt absente nu știm ce complicație va apărea. Dar în momentul în care apar simptomele, de obicei apar complicațiile”.

Complicațiile sunt:

- cele ischemice, accidentele vasculare ischemice cerebrale

- embolia periferică

- inschemia acută de membre

- blocarea unei valve, situație fatală.

Factorii de risc care pot duce la apariția trombozei intracardiace includ:

hipertensiunea

- diabetul

- fumatul

- imobilizarea

- boala Behcet

- COVID-19

- deficiența de proteină S (glicoproteină dependentă de vitamina K) și proteina C (glicoproteină sintetizată în ficat)

- traumatisme toracice

- sarcină

- cancer, notează Healthline.

Tromboza intracardiacă, simptome

Simptomatologia trombozei intracardiace poate include:

- dureri în piept

- tuse cu sânge

- respirație greoaie

- aritmii cardiace.

Este important să solicitați asistență medicală imediat, deoarece tromboza intracardiacă este extrem de gravă și nu poate fi tratată de unul singur, acasă.

Tromboza intracardiacă, diagnostic și tratament

Diagnosticarea trombozei intracardiace se face clinic, cu ajutorul unor investigații imagistice, precum EKG, RMN și ecografii.

”În principal, vine un pacient cunoscut cu patologie cardiacă sau nu, care dezvoltă simptomatologie de insuficiență cardiacă, adică fatigabilitate, dispnee, tulburări de ritm, și este evaluat, în primul rând, printr-un EKG și ecografie.

Ecografia transesofagiană, mai ales, poate arăta prezența unui cheag la nivelul unei cavități a inimii sau a valvelor.

Alte investigații mai complexe sunt RMN-ul cardiac, care ne arată exact localizarea unui cheag la nivelul peretelui ventricular.

De asemenea, mai există situații în care apar cheaguri la nivelul inimii drepte și atunci trebuie să completăm investigațiile, pe lângă ecografia cardiacă cu ecografia Doppler, de membre pelvine, pentru că acele cheaguri la nivelul inimii drepte de cele mai multe ori sunt determinate de embolii din sistemul venos profund”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește tratamentul trombozei intracardiace, cel chirurgical este foarte important.

”Scopul acestuia este îndepărtarea cheagului din inimă. Un cheag în inimă poate avea consecințe foarte dramatice, rapid. Poate emboliza, cauzând accidente vasculare cerebrale, ischemie periferică sau poate bloca o valvă și poate deveni fatal foarte rapid.

Cheagul din inimă se poate scoate prin metode minim invazive, dacă acesta este localizat la nivelul atriului, sau prin metode clasice, operația devenit puțin mai complicată, atunci când este afectat un ventricul sau când este o proteză valvulară care este colmatată de un cheag și atunci va trebui înlocuit”, a precizat medicul specialist în chirurgie cardiovasculară.

Vezi și: Spanacul și nucile, benefice creierului. Mențin funcția cognitivă și reduc riscul de demență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel