Spanacul și nucile, benefice creierului. Mențin funcția cognitivă și reduc riscul de demență

Sonia Baciu |
Data publicării:
spanacul. FOTO: Freepik @Racool_studio
spanacul. FOTO: Freepik @Racool_studio

Spanacul și nucile sunt bogate în nutrienții necesari pentru promovarea sănătății creierului.

Dieta echilibrată, cu aport necesar de vitamine, minerale și nutrienți, este parte integrantă dintr-un stil de viață sănătos, iar unele alimente pot să ajute în prevenirea declinului cognitiv, cel care poate duce la tulburările neurodegenerative, precum demența și boala Alzheimer.

Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție a arătat că un consum de alimente bogate în magneziu poate reduce îmbătrânirea creierului cu un an în cazul persoanelor sănătoase de peste 55 de ani.

La respectivul studiu au participat peste 6.000 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv, având vârste cuprinse între 40 și 73 de ani, care au completat cinci chestionare privind aportul de magneziu în timpul celor 16 luni ale studiului, notează EatThis.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat 550 de mg de magneziu în fiecare zi aveau creierul cu un an mai tânăr la 55 de ani, în comparație cu cei care consumau doar 350 de mg de magneziu.

Pe baza rezultatelor studiului, cercetătorii estimează că o creștere a aportului de magneziu cu 41% ar putea duce la o îmbunătățire semnificativă a sănătății creierului, păstrând funcția cognitivă și reducând riscul sau prelungind apariția demenței mai târziu în viață.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 55 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu demență, iar dintre acestea 60-70% au boala Alzheimer, principala formă de demență.

”Dieta noastră poate avea un impact profund asupra multor factori ai sănătății noastre, inclusiv asupra sănătății creierului nostru.
Magneziul joacă un rol în transmisia nervoasă și stimulează, de asemenea, nivelurile acidului gamma-aminobutiric (GABA) din creier, ca un mod în care joacă un rol în funcționarea creierului”, afirmă dieteticianul Lauren Manaker.

În ceea ce privește suplimentarea magneziului, dieteticianul susține că acesta nu aceasta nu este necesară, deoarece magneziul este prezent într-o gamă largă de alimente, ușor de introdus în alimentație.

Magneziu, surse din alimente

Magneziu se găsește într-o varietate de alimente, în special în cele cu un conținut ridicat de fibre. Cele mai bune surse sunt nucile, legumele cu frunze verzi, leguminoasele și cerealele.

Cele mai importante surse de magneziu sunt:

- migdalele

- spanacul

- nuci caju

- alune

- pâine de grâu

- avocado

- cartofi

- lapte de soia

- iaurt degresat

- banane

- pește

- păsări de curte

- carne de vită

- ciocolată neagră, arată Healthline.

Vezi și: Violența, modul de educare al adulților de azi. Leca: Avem în ADN o agresivitate maximă. Suntem o societate de bătăuși. Ne batem în trafic, ne înjurăm, ne scuipăm, ne claxonăm

Precauție la excesul de magneziu

 Potrivit INS, dozele zilnice recomandate de magneziu diferă în funcție de vârstă și sex, de la 80 de mg în cazul copiilor sub 3 ani, la 240 mg (bărbați), 320 mg (femei) din categoria 31-50 de ani, respectiv, 420 mg (bărbați), 320 (femei) pentru cei peste 51 de ani.

Beneficiile de stimulare a creierului aduse de magneziu au venit în urma unui consum cu 50% decât doza recomandată, motiv pentru care unele persoane se întreabă dacă este posibil să se ajungă la hipermagnezie, adică exces de magneziu.

Magneziul într-o cantitate mai mare, obținut din alimentație, nu este o problemă pentru persoanele sănătoase, deoarece surplusul este eliminat cu ajutorul rinichilor, însă nu același lucru se poate spune despre suplimentele de magneziu.

Supradoza cu magneziu este întâlnită în cazul persoanelor cu afecțiuni renale și apare mai ales atunci când sunt administrate suplimente, dar și medicamente cu un conținut ridicat de magneziu, precum laxativele sau cele cu acțiune antiacidă.

Printre riscurile asociate cu o supradoză de magneziu se află bolile de inimă și afecțiunile gastro-intestinale, iar cele mai comune simptome sunt diareea, greața și vărsăturile, dar și tensiunea arterială scăzută.

Luteina, antioxidantul bun pentru creier

În timp ce studiul menționat s-a concentrat pe efectul magneziului asupra sănătății creierului, a fost nutrient a fost descoperit a avea beneficii similare. Luteina susține funcțiile vizuale și cognitive, încă de la vârsta copilăriei.

”Luteina este un carotenoid bogat în antioxidanți care se găsește în legumele cu frunze de culoare verde închis, porumb, ouă și avocado și poate oferi beneficii cognitive pe tot parcursul ciclului de viață”, explică Manaker.

Legumele cu frunze verzi includ cătina elvețiană și spanacul, care sunt surse importante atât de magneziu, cât și de luteină.

Astfel, o salată din spanac cu adaos de nuci, asezonată cu ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie poate să fie o opțiune sănătoasă pentru o masă care să stimuleze creierul, dar să ajute și în alte direcții, precum prevenirea anemiei.

Vezi și: Violența, modul de educare al adulților de azi. Leca: Avem în ADN o agresivitate maximă. Suntem o societate de bătăuși. Ne batem în trafic, ne înjurăm, ne scuipăm, ne claxonăm

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel