Trucul simplu care te ajută să ai un somn odihnitor. Obiectul care te ajută să adormi mai repede, dar și mai profund

Monika Baciu |
Data publicării:
trucul simplu care te ajuta sa ai un somn odihnitor - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro
trucul simplu care te ajuta sa ai un somn odihnitor - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

Trucul simplu care te ajută să ai un somn odihnitor te va face să adormi și mult mai repede. Iată ce trebuie să faci.

Trucul simplu care te ajută să ai un somn odihnitor. Un doctor dezvăluie un truc simplu cu șosete care te poate ajuta să dormi mai bine și mai mult.

Într-un studiu promițător, acest truc ingenios i-a ajutat pe participanți să adoarmă mai repede și să rămână mai mult timp în somn. Un doctor a dezvăluit cum dormitul cu șosete poate îmbunătăți calitatea somnului.

Aceasta vine în urma mai multor studii care indică beneficiile de a purta șosete în pat. De exemplu, cercetările au sugerat că acest truc simplu îmbunătățește capacitatea de a adormi și calitatea somnului.

Ce efect are dormitul cu șosete

Potrivit oamenilor de știință biomedici, cheia stă în încălzirea picioarelor pentru a scădea temperatura de bază a corpului.

”Încălzirea picioarelor poate avea un impact pozitiv asupra somnului pentru mulți oameni, în primul rând datorită efectului său de reducere a temperaturii de bază a corpului și de relaxare,” a declarat dr. Biquan Luo, potrivit Express.

Așa cum explică doctorul, temperatura de bază a corpului este instrumentală în reglarea ciclului de somn-trezire.

”Pe măsură ce dormim, temperatura noastră de bază scade în mod natural ca parte a ritmului circadian. Această scădere începe la începutul somnului și atinge punctul cel mai scăzut în orele dimineții. Scăderea temperaturii de bază ajută corpul să adoarmă și să rămână în somn”, a mai spus medicul.

Vezi și: Ce să faci dacă ai consumat prea multă cafeina. Cum te poate afecta și cum să combați agitația

Ce se întâmplă în corp când dormi fără șosete

Câteva studii susțin afirmația doctorului Luo. Într-un studiu publicat în Jurnalul de Antropologie Fiziologică, șase bărbați tineri au fost aleși aleatoriu să poarte sau să nu poarte șosete în timpul somnului.

Cercetătorii au înregistrat mai multe metrici, cum ar fi eficiența somnului, timpul total de somn, numărul de treziri, timpul de trezire după adormire și durata medie de trezire.

După trezire, s-a obținut un chestionar privind calitatea somnului. Rezultatele au arătat că în grupul care purta șosete, timpul necesar pentru a adormi era mai scurt cu în medie 7,5 minute, timpul total de somn era mai lung cu 32 de minute, numărul de treziri era de 7,5 ori mai mic, iar eficiența somnului era cu 7,6% mai mare.

Vezi și: Cum să scapi de ploșnițe. 6 remedii simple și naturale. Plantele care îndepărtează ploșnițele

”Încălzirea picioarelor cu șosete de pat într-un mediu răcoros a avut efecte pozitive asupra calității somnului prin scurtarea timpului de adormire, prelungirea timpului de somn și reducerea trezirilor în timpul somnului, dar nu a avut influențe semnificative asupra temperaturii de bază a corpului”, au concluzionat cercetătorii.

Un alt studiu a demonstrat că încălzirea picioarelor timp de 20 de minute înainte de culcare reduce simptomele insomniei.

Cu toate acestea, cercetările sugerează, de asemenea, că pacienții în vârstă cu insomnie nu experimentează schimbări ale simptomelor lor când cresc tehnicele de încălzire a picioarelor, indicând că vârsta poate juca un rol important în eficacitatea efectului încălzirii picioarelor asupra somnului.

Să dormi cu șosete sau fără șosete este o preferință personală, iar alegerea depinde de mai mulți factori, inclusiv de confortul individual.

Vezi și: Alcooltest: cum poți să ai rezultat pozitiv deși nu ai consumat alcool. Cristian Paparau: Să solicitați recoltare de sânge

Cum se reglează temperatura corpului pe timpul nopții

Temperatura corpului este reglată pe timpul nopții de către sistemul de termoreglare al organismului, care încearcă să mențină o temperatură centrală a corpului constantă, cunoscută sub numele de homeostazie. Procesul de reglare a temperaturii corpului pe timpul nopții implică o serie de mecanisme naturale, inclusiv ritmul circadian, termoreglarea și răspunsurile la mediu. 

ermoreglarea este procesul prin care organismul ajustează temperatura internă pentru a menține homeostazia. Temperatura centrală a corpului este menținută în jurul unei valori de referință de aproximativ 36-37 de grade Celsius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel