Tulburare afectivă sezonieră, cum faci față depresiei de sărbători

Mulți factori, inclusiv așteptări nerealiste, presiuni financiare și angajamente excesive pot provoca stres și anxietate în perioada sărbătorilor

Anumite persoane se pot simți anxioase sau deprimate în preajma sărbătorilor de iarnă din cauza tulburărilor afective sezoniere (SAD), uneori denumite depresie sezonieră, notează Medicinenet.
Durerea de cap, consumul excesiv de alimente, supraalimentarea și insomnia sunt câteva dintre consecințele posibile ale stresului slab gestionat.
Cei care suferă de orice tip de anxietate, depresie sau stres pot beneficia de sprijin social crescut în această perioadă a anului. Grupurile de consiliere sau sprijin pot fi, de asemenea, benefice.
Pe lângă faptul că este un pas important în prevenirea simptomelor tulburărilor afective sezoniere, expunerea regulată la lumină strălucitoare, în special fluorescentă, îmbunătățește semnificativ depresia la persoanele cu SAD în timpul toamnei și al iernii.
Stabilirea obiectivelor și așteptărilor realiste, socializarea, împărțirea sarcinilor cu membrii familiei, găsirea unor modalități ieftine de a te bucura și a-i ajuta pe ceilalți sunt toate modalitățile de a ajuta la combaterea stresului den sărbători.

Sezonul sărbătorilor de iarnă, cu sărbători precum Crăciunul, Hanukkah și Ziua Recunoștinței, pentru majoritatea oamenilor este o perioadă distractivă a anului, plină de petreceri și adunări sociale cu familia și prietenii. Dar pentru mulți oameni, este un moment plin de tristețe, auto-reflecție, singurătate și anxietate.

Ce anume provoacă tristețea de sărbători?

Tristețea este un sentiment cu adevărat personal. Ceea ce face ca o persoană să se simtă tristă nu poate afecta o altă persoană. Sursele tipice de tristețe în vacanță includ

stres,
oboseală,
asteptari nerealiste,
stresul financiar,
incapacitatea de a fi cu familia și prietenii
în plus față de tristețe, multe persoane simt anxietate sau stres, în special atunci când se simt în imposibilitatea de a face față solicitărilor.

Mediul și lumina redusă sunt un factor dăunător?

Animalele reacționează la schimbarea anotimpului cu schimbări de dispoziție și comportament. De asemenea, oamenii își schimbă comportamentul, atunci când există mai puțin soare. Majoritatea oamenilor consideră că mănâncă și dorm puțin mai mult pe timpul iernii și le displac diminețile întunecate și zilele scurte. Pentru unii, cu toate acestea, alte simptome sunt suficient de severe pentru a-și perturba viața și pentru a provoca o suferință considerabilă.

Tristețea sau depresia în timpul vacanței pot fi o reacție la stresurile și cerințele sezonului. În alte cazuri, oamenii se pot simți deprimați în preajma sărbătorilor de iarnă din cauza unei afecțiuni cunoscute sub numele de tulburare afectivă sezonieră (SAD), uneori denumită depresie sezonieră. Acesta este un tip de depresie care tinde să apară (și să reapară) pe măsură ce zilele se scurtează toamna și iarna. Se crede că persoanele afectate reacționează la cantitățile scăzute de lumina soarelui și la temperaturile mai reci pe măsură ce toamna și iarna progresează, ducând la sentimente de depresie. Deși această tulburare apare de obicei toamna și iarna, există cei care suferă de această afecțiune în timpul verii, în loc de, sau în plus, în timpul toamnei sau iarna. Incidența tulburărilor afective sezoniere crește la persoanele care trăiesc mai departe de ecuator.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel